FőoldalÜzletMaradj kapcsolatban!
2016. március 17., csütörtök ::

Maradj kapcsolatban!

Komolyan veszi korunk hívó szavát, az Ipar 4.0-t a Murrelektronik GmbH. Termékeik fejlesztése során az egyik legfontosabb szempont, hogy használatukkal rendszerszinten a lehető legmagasabb rendelkezésre állás legyen biztosítható. A folyamatosan növekvő, egyre szélesebb termékpalettával bíró, az Ipar 4.0 és IoT-fejlesztések terén élenjáró német cég Stuttgarthoz közeli, oppenweileri kutató-, fejlesztő-, képzési, teszt- és gyártási központjában jártunk

Markus Schyboll úr, a Murrelektronik ügyvezető igazgatója és az eladásokért felelős vezetőjeA Murrelektronikot Markus Schyboll úr, a vállalat ügyvezető igazgatója és az eladásokért felelős vezetője mutatta be a sajtó meghívott képviselőinek. Az 1975-ben alapított cég azóta is magántulajdonban van, munkatársaik száma eléri a 2000 főt, és büszke arra, hogy a több mint ötven országot ellátó 24 irodájuk ellenére, a multikulturalizmus mellett is családias hangulatú cégnek számítanak. Oppenweileri gyártásban készülnek az SMD-technológián alapuló modulok, és itt van a terepibuszrendszerek kompetenciaközpontja is. A másik németországi gyárban, Stollbergben a csatlakozók európai, az USA-beli Atlantában pedig az amerikai kompetenciaközpontja van. A cseh Stodban készülnek a teljesítményelektronikai termékeik, míg a kínai Sanghajban az ázsiai piacra szánt eszközöket gyártják. A gyártósorok minden gyárban azonos felépítésűek, ezáltal minden körülmények között biztosítva van a termékek magas minősége. A világpiacot négy logisztikai központ szolgálja ki, ebből három a gyárak mellett kapott helyet (Oppenweiler, Atlanta, Sanghaj), a negyedik a brazil São Paulo városában várja a megrendeléseket. Így világszerte biztosítva van a rövid szállítási határidő.

A Murrelektronik jó példa egy cég dinamikus fejlődésére. Alapítása előtt álltak rendszerbe az első PLC-k, és az új cég – meglovagolva az ipari automatizálási hullámot – azóta is élenjár a kiváló minőségű, legszigorúbb szabványoknak is megfelelő, az ipar igényeit kiszolgáló termékek fejlesztésében és gyártásában. A jelenleg 244 millió eurós árbevétellel büszkélkedő cég nemcsak a termékeinek körét, hanem a piaci jelenlétét is folyamatosan növeli. Nem titkolt céljuk a mostani 22 000 ügyfelük körének dinamikus bővítése, elsősorban a konszern által kiválasztott növekedési régiókban, ahol is sorra alapítják a helyi leányvállalatokat. A cég a magáénak vallja azt az elvet, hogy minden országban a rá jellemző stratégiával kell a piacot meghódítani. Így tettek Magyarországon is, ahol az 2012-ben alapított cégtől reális elvárás 2016-ra is a két számjegyű forgalomnövekedés.

A cég hosszú távú, biztos partnere kíván lenni ügyfeleinek. A saját fejlesztésű és gyártású, innovatív, csúcsminőségű termékeit az EU-n belül 48 órán belül szállítja. Az ügyfélszolgálat 24/7-ben várja a megoldásra váró problémákat a partnerektől. Schyboll úr szerint nem minden a minél nagyobb mennyiségű termék eladása. A szállítás gyorsasága és az ügyfélkapcsolatok minősége a további fejlődés kulcsa.

Andreas Chromy, a Murrelektronik Ausztria és Kelet-Közép-Európa igazgatójaAndreas Chromy, a Murrelektronik Ausztria és Kelet-Közép-Európa igazgatója szerint az igaz, hogy a cég még mindig 40 000 km kábelt dolgoz fel évente és árbevételének legnagyobb részét a kábelek és csatlakozók eladásából éri el, de az árbevétel 10-15%-ának kutatásra-fejlesztésre fordításával, a termékpaletta folyamatos szélesítésével az egyre intelligensebb vezérlőeszközök irányába biztosítja a cég jövőjét. A vállalat célja 2020-ig az első három beszállító közé kerülni a kelet-közép-európai piacon. Az autóipari ágazat egyelőre meghatározó mértékben járul hozzá a vállalat fejlődéséhez a régiónkban, de a Murrelektronik folyamatosan bővíti vevői körét a többi iparágban is. A vevőfókuszú termékfejlesztés az Ipar 4.0-igényeinek megfelelő új eszközök tervezésére irányul. Az I4.0 egyik alapvetése a decentralizált automatizálás, ami azt jelenti, hogy a terepen lévő eszközöknek kell megfelelően intelligensnek lenniük ahhoz, hogy a továbbítandó adatokat előfeldolgozva csökkentsék az adatforgalmat és az energiafelhasználást.

A „Zero Cabinet” programmal és az új intelligens eszközökkel a Murrelektronik el kívánja érni, hogy a szokásosan a kapcsolószekrényekben található részegységek a szekrényen kívül, az adatok keletkezési helyéhez, az érzékelőkhöz, aktuátorokhoz közel kapjanak helyet és a tápellátásuk is a terepi buszokon keresztül valósuljon meg. Így megspórolható maga a szekrény, valamint a kábelezési költségek egy része is. Nem mellesleg a telepítés is jóval egyszerűbbé és gyorsabbá válik a Murrelektronik plug & play eszközeivel. Így egy telepítés során az összköltséget akár 30%-kal is csökkenteni lehet.

A vállalat helyi nyelvű, folyamatosan működő Ügyfélszolgálati Központjával, telefonos és helyszíni technológiai és értékesítési támogatásával, több formátumban elérhető elektronikus alkatrész-katalógusával, online shopjával és a Murrelektronik okostelefonos applikációval áll ügyfelei rendelkezésére.

Chromy úr szerint a cég világszínvonalú eszközeivel és technikai támogatásával a kelet-közép-európai régióban az utóbbi évek kétszámjegyű növekedése ellenére sem elérhetetlen idén a 30%-os forgalombővülés.

Jörg Krautter, a Murrelektronik automatizálási területért felelős elnökhelyetteseAz Ipar 4.0 tulajdonképpen roppant egyszerű dolog. Valamennyi adat és információ globális elérhetősége és átláthatósága, bármikor, bárhol. Roppant egyszerű, csak a megvalósítás igencsak bonyolult. Jörg Krautter, a Murrelektronik automatizálási területért felelős elnökhelyettese tagja a Führungskreis Industrie 4.0-nek (Vezetői Kör Ipar 4.0), így első kézből tudott információkkal szolgálni a német elképzelésekről a témában. „Az automatizálási technika innovatív vállalataként nem csupán a legújabb fejlesztések első frontján kívánunk állni, de részt kívánunk vállalni a jövő alakításában is. Ügyfeleink részére a legújabb és leginkább előnyös termékeket és megoldásokat kínáljuk“. A cég termékei három, jól látható előnyt kínálnak: folyamatosan felügyelik a berendezés állapotát, energiahatékonyak, és lehetővé teszik intelligens érzékelők csatlakoztatását. Ezek a tulajdonságok szükségesek a gyártósorok magas fokú automatizálásához és a gépek egymás közti kommunikációjához. A gyártási ciklusok folyamatos optimalizálása is az I4.0 egyik alapfeltétele, azonban ez a közös álom nem valósulhat meg az eszközök gyors és biztonságos kommunikációja nélkül. Talán ezen a területen kell a legtöbbet fejlődni a következő években.

A cégbemutatót gyárlátogatás követte. A tesztrészlegen bepillantást nyerhettünk a Murrelektronik precíz tesztfolyamataiba.

Először is, a beszállítóknak nemcsak az előírt szabványoknak kell megfelelniük, hanem a vállalat szigorúbb belső szabványainak is, mielőtt befogadnák a terméküket (nincs kivétel, a cég saját késztermékeinek is ezeknek a teszteknek kell megfelelniük tömeggyártásba kerülés előtt). A Murrelektronik teszt-eszközeivel minden elektronikai, mechanikai és biztonsági tesztet és mérést el lehet végezni a legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig, akár az európai, akár az amerikai szabványok szerint. A fejlesztés alatt álló termékek is állandó vendégei a laboroknak. A fejlesztés alatti mérések nem növelik számottevően a piacra kerülési időt, viszont rengeteget lehet spórolni azzal, ha már a fejlesztés korai fázisában előjönnek az új fejlesztések gyerekbetegségei.

16 2 murrelektronik 4A gyártócsarnokok közül az SMD-gyártásba nyertünk először bepillantást. Itt kerül sor a Murrelektronik eszközeihez szükséges áramköri lapok beültetésére, forrasztására. A gyártás high mix-low volume rendszerben, az eszközmegrendeléseknek megfelelően történik. A naponta többszöri átállás ugyan megnöveli a költségeket, de a cég szerint a késztermék minősége megér ennyit. Az SMD-gyártósor mellett a csatlakozók és kábelek összeszerelésével és kiöntésével foglalkozó csarnokot is meglátogattuk, igazán jó volt látni a profi munkát és hozzáállást.

16 2 murrelektronik 5A késztermékek a szintén a telephelyen lévő ládás magasraktárba kerülnek a kiszállításig. A magasraktárból a robotizált számítógépes rendszer segítségével napi akár 100 000 termék is a két csomag-összeállító munkahelyre kerül. Ez kevésnek tűnhet, de a Murrelektronik munkatársaival nem lehetetlen. Az összeállított dobozokkal pedig nincs gond, a szállítószalagon továbbhaladva elérik azt a munkaállomást, ahol a megfelelő szempontok alapján a dolgozók raklapra teszik, és már mehet is a következő fuvarral a megrendelőhöz. A napi kiszállítású 100 000 termék akár 18-19 raklap helyet is elfoglalhat.

A Murrelektronik felkészült a jelen és a jövő kihívásaira. A cég eszközeivel gyorsabban, olcsóbban, magasabb szinten lehet megoldani az automatizálási feladatokat, úgy, hogy ha menet közben elakadnánk, profi segítségre számíthatunk a felkészült szakembergárdától. Az akár egy évig is tartó megbízhatósági tesztek után gyártásba adott termékek minőségére senkinek sem lehet panasza, az üzemidő tekintetében is kiemelkedőnek számítanak. A modulok minden, világszinten elterjedt szabvány szerint képesek kommunikálni, így nem gond az illesztésük a már meglévő rendszerekhez sem.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény