FőoldalArchívumValódi és biztonságos alternatíva a boltokból kivont izzólámpákra
2009. október 08., csütörtök ::

Valódi és biztonságos alternatíva a boltokból kivont izzólámpákra

Megérkeztek az OSRAM természetes fényű, azonnal teljes fényt adó fényforrásai.A szeptember 29.-én megrendezett sajtótájékoztatón az OSRAM Kft. és a Világítástechnikai Társaság bemutatóval egybekötött rendezvényen mutatta be a jövő világítástechnikai eszközeit és napjaink környezetvédelmi megfontolásait

Bittera Miklós Bittera Miklós
Valódi, biztonságos és rendkívül takarékos világítási alternatíváját kínálják az Európai Unió rendelete miatt a piacról kikerülő izzólámpáknak a kompakt fénycsövek, az eco-halogénlámpák és LED-es fényforrások, - mondta Bittera Miklós, az OSRAM Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón. Elmondta: néhány napja már Magyarországon is hozzáférhetők az OSRAM legújabb kompakt fénycsövei, amelyek a hagyományos izzókkal egyedülállóan összetéveszthető meleg fényt bocsátanak ki, gyors bemelegedésük miatt szinte azonnal teljes fénnyel működnek és fényerejüket bizonyos típusok esetében szabályozni is lehet. Ezekkel a pozitív tulajdonságokkal egyelőre csak az OSRAM termékei rendelkeznek.
Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke
Az EU Bizottság a közvéleményben aggodalmakat keltő intézkedésének teljes végrehajtása a közösség országaiban a számítások szerint összességében évi 40 TWh energia megtakarítást (Románia teljes fogyasztása) eredményez, 15 millió tonnával csökkenti a CO2 kibocsátást és tíz, egyenként 500 MW teljesítményű erőmű építését teszi feleslegessé. Az izzók kivonásából fakadó megtakarítás egy átlagos uniós háztartás esetében az éves villamosenergia-fogyasztás 15 százalékát teszi ki, egy kompakt fénycső teljes élettartamára vetítve azonban a világítás költsége az izzólámpával előállított fénynek mindössze 25%-ba kerül, - mondta Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke.
Cáfolta azokat a tévhiteket és rémhíreket, amelyek a kompakt fénycsövek vélt környezet- és egészségkárosító hatásáról terjednek. Mint mondotta, az EU Bizottság tudományos vizsgálatai és elemzései, valamint az ezen lámpákkal szerzett évtizedes tapasztalatok egyértelműen azt bizonyítják, hogy a kompakt fénycsövek takarékosak, környezetkímélőek, az egészségre teljesen ártalmatlanok és színhőmérsékletük változatosságából eredően jobban igazodnak a különböző tevékenységek fényigényéhez, mint az izzólámpák.
Bittera Miklós bejelentette, hogy az OSRAM fejlesztőinek sikerült elérniük az optimálisnak tekintett, 2500 Kelvines színhőmérsékletet a kompakt fénycsőgyártásban. A DULUX Superstar márkanevű fényforrás fénye már gyakorlatilag megfelel az izzók által kibocsátott fény melegségének. Az OSRAM kompakt fénycsöveinek az élettartama az izzókénak akár 15-szerese (15 ezer óra), energiafelhasználásuk pedig 80 százalékkal kisebb azokénál. A Siemens csoporthoz tartozó német vállalat minden területen élenjáró a kompakt fénycsövek területén, hiszen a technológiát először az OSRAM mérnökei alkották meg 1985-ben.
A kompakt fénycsövektől idegenkedők gyakran arra panaszkodnak, hogy bekapcsolásuk után még eltelik egy idő, amíg a fényforrás teljes intenzitással világít. Az OSRAM fejlesztőinek a világon elsőként sikerült elérniük, hogy DULUX Superstar kompakt fénycsöveik szinte azonnal leadják teljes fényüket. Az OSRAM élenjáró a kompakt fénycső fényáram szabályozása tekintetében is.
Az izzók kivonásával kapcsolatban leggyakrabban emlegetett aggodalom az alternatív fényforrások magas beszerzési ára. A minőségi kompakt fénycső valóban akár 25-ször annyiba kerül, mint egy normál izzó, ám ebből legalább tizenötöt kell vásárolni, míg kompakt fénycsőből - hosszabb élettartama miatt csak egyet. A kompakt fénycső 80%-kal kevesebb energiát használ fel, mint a hagyományos izzó, így a vételár és az üzemelés költségeit egybevetve az árelőny a kompakt fénycső javára négyszeres. A kompakt fénycső beszerzési ára pedig már egy évnél rövidebb idő alatt megtérül. A valós költségek ismeretének hiánya okozhatta, hogy a kivonás hírére az idén Ausztriában megduplázódott, Magyarországon 25%-kal megnövekedett a hagyományos izzók vásárlása a rendelet hatályba lépése előtt.
Az OSRAM fejlesztéseinek eredményeképp a kompakt fénycsövek méretükben és megjelenésükben is egyre jobban közelítenek a hagyományos izzókhoz, miközben esztétikai sokféleségük illeszkedik az alkalmazás funkcionalitásához.
Az izzólámpák további alternatíváiról szólva Bittera Miklós felhívta a figyelmet az eco-halogénlámpákra és a LED-fényforrásokra. Az eco-halogén izzólámpák élettartama (2000 óra) kétszerese a hagyományos izzókénak, energia-felhasználásuk 30%-kal alacsonyabb azokénál. Formájuk és méreteik megegyeznek a hagyományos izzókkal, miközben a tökéletes színvisszaadást a bekapcsolás után azonnal 100 százalékban teljesítik.
A LED fényforrások minden bizonnyal a jövő ígéretes lámpái: élettartamuk legalább 25-szörösen haladja meg az izzókét, energiafelhasználásuk 90%-kal is alacsonyabb lehet, a hagyományos izzókkal azonos formákban és méretekben készülnek, és azonnali fényt bocsátanak ki. Ez a gyorsan fejlődő technológia azonban egyelőre inkább a jövő világítástechnikáját ígéri. Jelenleg főleg speciális célokra alkalmazható, az általános világítással szemben megfogalmazott követelményeknek még nem mindenben tesz eleget.
Bittera Mikós és Nagy János egyaránt óva intett az olcsó "no-name" lámpák, elsősorban kompakt fénycsövek vásárlásától. A közvéleményben elterjedt negatív előítéletek főleg az ilyen, silány minőségű fényforrásokkal kapcsolatban szerzett rossz tapasztalatoknak köszönhetőek. A márkás termékekben, amilyenek az OSRAM fényforrásai is, a vásárló nem fog csalódni. Az OSRAM, a piacon egyedüliként, akár öt év cseregaranciát is biztosít kompakt fénycsöveire.

Az OSRAM
Az OSRAM a Siemens csoport tagja és egyike a világ két piacvezető fényforrásgyártójának. A cég forgalma a 2008-as üzleti évben (2008. szeptember 30-ig) 4,6 Mrd Euro volt, melynek 88%-a Németországon kívüli területeken realizálódott. Az OSRAM a világítástechnikai ipar high-tech vállalkozása, forgalmának több, mint 65%-a energiahatékony termékekből származik. A globálisan orientált vállalat világszerte 43.500 munkatársat foglalkoztat, 150 országban szolgálja ki vevőpartnereit, 17 országban 46 gyárat működtet.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény