FőoldalÜzletAutomotive Hungary – immár harmadszor
2015. október 27., kedd ::

Automotive Hungary – immár harmadszor

Harmadik alkalommal rendezi meg idén október 28-30. között a HUNGEXPO Zrt. a Budapesti Vásárközpontban az AUTOMOTIVE HUNGARY-t. A nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás az egyetlen olyan esemény Kelet-Közép-Európában, ahol a járműgyártás teljes spektruma képviselteti magát

Az eseményt megelőzően a rendező sajtótájékoztatót adott, a sajtóbeszélgetésnek az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar adott otthont október 21-én. A résztvevők (a képen balról jobbra) Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) főtitkára, Ács László, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. humánerőforrás igazgatója, Otti Csaba mérnök-közgazdász, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar oktatója, Dr. Odrobina László szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár (NGM), valamint Bolla Szilárd, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) befektetési elnökhelyettes.

Bolla úr rövid előadása, valamint a sajtóbeszélgetés témaköre a magyar ipari termelés és export húzóágazata, az autóipar volt. Ha tisztán a feldolgozóipart nézzük, akkor ezen belül több mint 28 százalékos az autógyártás súlya. A tavalyi kimagasló (3,6%) GDP-növekedés mögött is elsősorban az autóipar és a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ipar növekedése áll. Az autóiparban az egyik legmagasabb – 2,35 – az úgynevezett foglalkoztatási multiplikátor érték, ez azt jelenti, hogy az ágazatban létrejött 100 új munkahely közvetlenül és közvetve összesen 235 új munkahelyet teremt. A kormány felismerte, hogy Magyarország versenyképességét a többi között a szakképzés fejlesztésével erősítheti, ezért Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter, az AUTOMOTIVE HUNGARY fővédnöke még tavasszal jelezte, hogy hétezer új tanműhelyt hoznak létre. Emellett szeretnék növelni azoknak a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak a számát, amelyek a nagy befektetők beszállítói lehetnek. Erről, valamint a kormány és a nagy autógyártók magyarországi terveiről is szó lesz a sajtóbeszélgetésen.

„Ahhoz, hogy a Mercedes-Benz prémium minőséget garantálni tudjuk, a legjobb szakemberekre van szükségünk. A duális képzés magyarországi bevezetése a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban és a Knorr-Bremse Magyarországnál született, azzal a szándékkal, hogy a hazai középiskolai és felsőoktatási rendszerek még inkább a valós piaci igényeknek megfelelő tudást biztosítsanak. A magyar export és GDPnövekedés egyik motorja az autógyártás, amely a fejlett technológia mellett a humán erőforrásra épül" – mondotta Ács László, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. személyzeti igazgatója. A duális képzés egyébként még ma is heves vitát vált ki, láthatóan az oktatási intézmények és cégek érdekazonossága még nem fedi egymást teljesen. Bolla Szilárd hozzászólásában a gazdaság egyéb gyengeségeit nevezte meg fő okként.

Az Automotive Hungary kiállítás egyik fő célja az, hogy a nézetkülönbségeket tárgyalásokkal, meggyőző érvekkel egyengesse, legnagyobb sikerekre az ipar ezen húzóágazata, az autóipar számíthat, amely manapság szűkül a személyautóra, szélesebb körben azonban felmerül a nagy múltra visszatekintő buszgyártás, a hajóipar, vagy akár a kerékpárgyártás is.

Az Automotive Hungary előzetes információi:

A kiállítás, amelynek tavaly csaknem 10 ezer szakmai látogatója volt, találkozási pontként és üzleti fórumként szolgál az ágazat szereplői számára nemcsak Magyarországon, hanem az egész régióban. Az AUTOMOTIVE HUNGARY tematikája lefedi a járműgyártás teljes spektrumát a tervezéstől a kivitelezésig, és kiváló lehetőség az autóipari trendek és a piac fejlődésének nyomon követésére.

A négy Magyarországon gyártóbázissal rendelkező autóipari cégen (Audi, Mercedes, Opel, Suzuki) kívül most először a BMW is saját standdal képviselteti magát. Az autógyárak mellett olyan „nagy nevek" is itt lesznek az első körös beszállítók közül, mint a Bosch, a Takata, a Flextronics, a National Instruments, az SMR, a LUK Savaria, a BPW¬Hungária, a Rába, ZF, Shinwa vagy a Thyssen Krupp. Rajtuk kívül sok másod- és harmadkörös beszállító is részt vesz a kiállításon, valamint számos cég a kapcsolódó iparágakból (pl. automatizálás, csomagolás, logisztika). A külföldi cégek között idén első alkalommal itt vannak a török gyártók és fejlesztők is.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY társrendezvénye a most 24. alkalommal megrendezett AUTÓTECHNIKA — Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás, ahol elsősorban a szerviztechnika, garázsipar és diagnosztika kiállítói mutatják be termékeiket, fejlesztéseiket.

Az AUTÓTECHNIKA kísérőeseményeként az „F" pavilonban lesz látható az 5. Auto+Motor+Sport Expo. A technikai sportok interaktív fórumán a látogatók testközelből ismerhetik meg a sportágakat, a kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat, és találkozhatnak kedvenc versenyzőikkel.

A rendezvény iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés. Idén 11 ország 300 kiállítójára számítanak. Ez a tavalyihoz képest csaknem 15%-os bővülést jelent. A kiállításcsokor növekedése miatt a rendezvényt ezúttal a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont legnagyobb pavilonjában, az „A" pavilonban rendezik!

A kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít az autóiparra, ezen belül is a hazai beszállítói hálózat támogatására és fejlesztésére. Ennek jele, hogy az idei kiállítás szakmai partnerei között ott van a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (HIPA) valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, és a rendezvényt Szijjártó Péter miniszter nyitja meg.

Üzlet, tudomány karrier

Az autóipar hatékonysága a gyártók és beszállítók mellett elsősorban a kutatás-fejlesztésen, valamint a szakmai képzésen múlik. Ezért az idei kiállításcsokor három fő tartópillérre épül: üzlet, tudomány, karrier. Ehhez kapcsolódnak az AUTOMOTIVE HUNGARY programjai és a kiállítás ideje alatt rendezett szakmai konferenciák.

A kiállítás első napján a nagy színpadon ülnek egy asztalhoz a hazai autógyártók első számú vezetői és a kormány képviselői.
A kerekasztal beszélgetés témái: versenyképesség a régióban és régiók között; merre tart az autóipar; a K+F+I jelene és jövője a magyar autóiparban; a munkaerő mobilitás és képzés aktuális kérdései; a beszállító lánc fejlesztése – KKV-k, rendszerintegrátorok, OEM-ek együttműködése, export-képesség tovább növelése.
A kiállítás tudományos szekciójában a többi között olyan témák kerülnek terítékre, mint a gépjárművek újrahasznosítása és a robottechnológia fejlődése.
Részletek

Beszállítói Fórum

Szervezők: Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA)

Orosz-magyar beszállítói fórum

A HIPA által szervezett fórumon a többi között ismertetik az orosz autópiacon készült kutatás eredményeit.

AUTOMOTIVE HUNGARY Techtogether

A műszaki egyetemekhez kapcsolódó járműépítő csapatok háromnapos versenye olyan sokoldalú, hiánypótló program, amely felvonultatja a járműipar kiemelkedően tehetséges reménységeit, lehetőséget teremt fejlesztéseik, terveik megismerésére.
A megmérettetésen a hazai felsőoktatási intézményeknek kiírt autóipari versenyek legjobb 17 csapata vesz részt.

Részletek

Ingyenes belépjegy-igénylés

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény