FőoldalÜzletTechtogether 2022
2022. október 24., hétfő ::

Techtogether 2022

Autóipari konferencia a Bálnában

Október 18-19-én autóipari rendezvény volt a Bálná-ban az autopro.hu (a járműipari szakportál időszaki magazinja) főszervezésében. A hármas rendezvény keretében egy ipari szakkiállítás és egy mérnökhallgatói verseny mellett a kiemelkedő program a MAGE-val (Magyar Gépjárműipari Egyesület) közös szervezésben a TECHTOGETHER 2022 konferenciát tartották meg, cikkünkben beszámolunk az ott hallottakról.

Az ipari szektor húzó ágazata az autóipar, amely – mint jól tudjuk – az elektronika révén új szárnyakat kapott. Az informatika (amelynek hardvere az elektronika) alaposan átformálja a járműipart is, a meghatározó trendeket követni kell. Ebből a célból határozta el a járműipart vezető módon képviselő autopro.hu, hogy egy impozáns rendezvényben hangot adjon az innovatív technológiák hazai képviselőinek.

A konferenciát Dr. Kutnyánszky Zsolt Krisztián, a Technológiai és Ipari Minisztérium Iparért és Munkaerőpiacért felelős államtitkára nyitotta meg. Előadásában méltatta a járműipari gyártó és fejlesztő cégek innovatív tevékenységét, amiben kiemelendő a tudásbázis növelése. A minisztérium most azon dolgozik, hogy a felnőttképzésben is sokat segítsen, hiszen a műszaki fejlesztés alapja továbbképzés is.

Dr. Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató helyettes az ESG (Environmental, Social és Governance) elveiről és gyakorlatáról beszélt előadásában. Ezek között világos, hogy a vállalatvezetésben nem elegendő foglalkozni a pénzügyi kérdésekkel, a környezetvédelmi, és fenntarthatósági szempontok alapja a digitális gondolkodásmód, az automatizálás, beleértve a mesterséges intelligencia eredményeinek beépítését. Ez jelentősen megváltoztatja a gyártást, átláthatóbbá és megbízhatóbbá válik a termékkibocsátás. Ezek a gondolatok öltöttek testet Les Zoltán előadásában is az Audi Hungaria Zrt. járműgyártásában.

Keszte Róbert, a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója érdekes fejlesztésről számolt be, a cég egyre eredményesebben foglalkozik a járművek önvezetési szoftverfejlesztésével, Frank Péter, a Konorr-Bremse Fékrendszerek Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója kapcsolódó előadásában a szenzorokkal felszerelt „okos” fékrendszerekkel foglalkozott.

Rehák Bálint, a Bosch Rexroth Kft. digitalizációs vezetője újszerű, digitális alapú fejlesztéseket mutatott be. Érdekes előadást hallottunk Fazekas Attila bemutatásában (SK ON Hungary Kft. Elektróda üzemvezető) az e-autók akkumulátorai témájában. A világvezető japán cég tasak-típusú (pouch) akkumulátorai nálunk készülnek, míg a dobozba szerelt és a hengeres akkumulátorok külföldi üzemekben, a csúcstechnológiai gyártmányokat az egész világ autóiparának szállítjuk.

Az ipari innovációt és az újszerű digitális gondolkodást nemcsak a konstruktőr mérnököknek szükséges alkalmazni, ezt az innovációt speciális szakemberek viszik gazdasági eredményre, ezt hallhattuk Kovács Lajos előadásában az S&T Consulting Hungary Kft. ipari digitalizáció üzletágvezető személyében.

A 3D nyomtatás fényes pályát futott be a tervezés és prototípusgyártás területén, ma már a kisebb sorozatú, és egyedi gyártásba is beillesztik. Erről hallottunk előadást Bogár Judittól, aki a Kvint-R Kft. 3D technológiai divízióvezetője.

Az előadások témájában nagy helyet foglalt el az energiakérdés, pl. melyik a gazdaságosabb, a hidrogénhajtású, vagy az elektromos autó? Az energia a gyártásautomatizálásban is napirenden volt, naperőművek, a Föld energiája, az energiahatékonyság stb.

Válságálló megoldások recesszió idején, valamint toborzási kihívások a munkaerőpicon, trendek és változások témájában is hangzottak el előadások, az előadók bőven idéztek külföldi felmérések adataiból, diagramjaiból.

Az előadásokat kerekasztal beszélgetések is tarkították, egyrészt a „Hogyan hangolható össze a robotika, az automatizálás és az additív gyártás” témában Babics Lajos (Jankovits Engineering Kft. műszaki igazgatója) moderálásával, később az „Energiaárrobbanás és vállalati válaszok a gyártásban és a fejlesztésben” témában Kiss Péter (nemzetközi üzletfejlesztési tanácsadó) moderálásával.

Összegezve a Techtogether esemény rangos konferencia és látványos kiállítás volt, a szakmát és az érdeklődő közönséget is gyönyörködtette.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény