FőoldalÜzlet25 éves a Varinex
2016. június 21., kedd ::

25 éves a Varinex

Egy cég életében 25 év már mérföldkő, bizonyítja, hogy terméke, szolgáltatása mérhető piaci értékű, innovációra képes, hogy a konkurenciaharcban az élmezőnyben maradjon, hogy partnereinek mindig újat tudjon adni. A Varinex cég ilyen, jó érzékkel nyúltak alkalmasint átalakításához, mára a magyar piacon fogalommá vált. A negyed évszázados fennállását június 16-án „Kerty Party”-van ünnepelte, amelynek szokásosan Kőszeg utcai főhadiszállása adott otthont

A Varinex a kezdetek óta gépészeti tervezéssel foglalkozott, előszeretettel a 3D kezeléssel, kezdetben FABICAD néven. Az 1991-ben alakult magyar-amerikai vegyesvállalat korán felismerte a fejlesztés, prototípusgyártás lehetőségeit, kevesen vállalták fel vezérgondolatként ezt a témakört.

A cég alapítói a nyolcvanas évek második felében AutoCAD-alapú fejlesztésekkel foglalkoztak, elsősorban a konstrukciós tervezés és a gépgyártás-technológia területén, de kezdetektől „kitekintettek” a társszakmák területeire is, így hamarosan az elektronikai konstrukcióban, szimulációban is ismertté és elfogadottá váltak.

Az Autodesk-kel kialakított kapcsolat a későbbiekben meghatározóvá vált a cég életében, a VARINEX Zrt. az ország vezető Autodesk partnerévé nőtte ki magát több tízezer szoftver licenc telepítésével. Az Autodesk, az MSC.Software és más fejlesztők szimulációs rendszerei már a tervezés fázisában lehetővé teszik leendő termékeink vizsgálatát a majdani üzemi körülményeket modellezve.

A virtuális prototípusgyártás alappillérei a terméktervezés, a mechanikai-, áramlástani- és gyártási szimuláció biztosítják az új termékek gyors és költséghatékony piacra kerülését, az ezen technológiákat alkalmazó gyártók versenyelőnyét a konkurenciával szemben. Az elektronikában pedig a termikus egymásra hatás volt perdöntő.

A Varinex Zrt. 1998-ban hazánkban elsőként indította el a gyors prototípusgyártási szolgáltatást, azóta ezen tevékenysége több sikeres K+F+I projektre alapozva folyamatosan bővül, jelentős szerepet vállalva a 3D nyomtatásra épülő egyedi és kisszériás gyártási módszerek fejlesztésében és elterjesztésében. A Stratasys 3D nyomtatóit ma már közel 100 helyen használják az országban. Mára a széles körben elterjedt műanyag-csöppentős technológia mellett sikereket érnek el a folyadék-alapú, lézerrel polimerizáló műanyag technológiával, sőt, a fémalapú, porból lézersugárral összeolvasztó 3D fémtest megalkotását is vállalják acélból és rozsdamentes acélból, olyan alakzatok kialakítását, amelyet hagyományos forgácsolási technológiával le sem lehetne gyártani egy darabból.

A térinformatika rohamos fejlődését felismerve a cég még a kilencvenes évek elején nyitott ebbe az irányba: az Autodesk és MapInfo alaptechnológiákra épülő, a szerteágazó adatbázisokat a térben láthatóvá tevő műszaki-, üzleti-, önkormányzati téradatkezelő rendszerek egyre több helyen támogatják az üzemeltetők és döntéshozók munkáját. Egyre nagyobb jelentőségű a társszakmák kiszolgálása, az elektronikai gépészeti tervezés, szimuláció és prototípus gyártás témaköréből az Elektronet 2016/4 számában olvashattak Falk György tollából „A professzionális 3D nyomtatás alkalmazási lehetőségei az elektronikai iparban” címmel.

A kerti parti kellemes körülmények között folyt, a résztvevők kiállításon ismerkedhettek a gépekkel, szerszámokkal és mintadarabokkal, működés közben is, az előadóteremben pedig előadások folytak. A rendezvényt Falk György stratégiai igazgató és Voloncs György vezérigazgató nyitották meg.

A megnyitót követően a cég vezető mérnökeinek előadásai hangzottak el. A kellő vidám hangulatot megalapozandó a CAD-es számítástechnika modern lehetőségeiről beszélt Maródi László CAD rendszermérnök „Felhő, A360 és a digitális detoxikálók” címmel. Az Autodesk képviseletében az előadások nagy része az AutoCAD alkalmazástechnikáját használta fel. Így Antal Iván és Farkas Attila CAD rendszermérnökök Autodesk Inventor esettanulmányt, Tolmács Zoltán és Farkas Attila CAD rendszermérnökök Autodesk Moldflow esettanulmányt mutattak be, Kiss Károly, CAD rendszermérnök "Megoldottuk BIM-ben"? címmel beszélt, Sebők Róbert, CAD üzletág igazgató pedig hyperMlLL esettanulmányt ismertetett, majd H. Tóth Zsolt, FEA üzletág igazgató „Egy sör mellett a szimulációról” tartott vidám hangulatú előadást.

Az ebédet követően Falk György stratégiai igazgató, 3D nyomtatás üzletág igazgató ismertette az ipari 3D nyomtatás újdonságait, majd Baranyi Péter, GIS üzletág igazgató előadását hallhattuk „Új kihívások a GIS, CAD, BI és BIM integrációjában” címmel.

Kedves színfoltot adott a rendezvénynek a BME Formula Racing Team csapata egy versenyautóval, amelyet „természetesen” AutoCAD-del terveztek.

A parti Voloncs György vezérigazgató zárszavával végződött.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény