FőoldalÜzletNokia: a mobiltelefon után is van jó élet
2015. február 02., hétfő ::

Nokia: a mobiltelefon után is van jó élet

A külvilág számára a Nokia egyet jelentett a mobiltelefon gyártással. Pedig a finn cég még a szebb időkben is több lábon állt

Amikor tavaly április 25-én lezárult a Nokia mobiltelefon-üzletágának eladása a Microsoftnak sokan azt hitték, hogy a cég megszűnt létezni. Az utca embere számára nem volt kifejezetten ismert, hogy a Nokia három pillére helyezte működését: a hálózati megoldásokkal foglalkozó Nokia Networks, a térképekkel és navigációval foglalkozó Here, illetve a jövőbe mutató technológiákon dolgozó Technologies. Pedig Nokia Networks nevű cégük nálunk, Magyarországon is tovább tevékenykedik.

A Nokia frissen kiadott, a 2014-es év negyedik negyedévére vonatkozó üzleti jelentése azt mutatja, hogy az üzlet kifejezetten jól megy, mindhárom említett divízió növelni tudta a bevételeit 2013-hoz képest. Összteljesítményt tekintve 3,8 milliárd eurós forgalom mellett 524 milliónyi működési nyereség került a könyvelésbe, ami 28 százalékos növekedés éves, és 15%-os emelkedés negyedéves szinten.

Ha a csoportonkénti megoszlást vizsgáljuk, akkor egyértelművé válik, hogy mindez elsősorban a mobilszolgáltatóknak kínált hálózati megoldásokat, technológiákat nyújtó Networks érdeme, mivel a 3,8 milliárd euróból 3,6-ot ez a részleg hozott és a 470 millió eurós üzemi nyereség szintén tőlük származik. A mobil szélessávú, LTE fejlesztésekkel kapcsolatban könyvelhették el a legnagyobb növekedést, földrajzilag pedig Európa, illetve az ázsiai, csendes-óceáni területek voltak kifejezetten erősek.

A Here szerény, 292 millió eurós bevétele mellé (ami így is 15 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt) csak 20 milliós nyereség párosul, ami 20 százalékkal elmarad az egy esztendővel ezelőtti számoktól. A Here elsősorban a térképadatok licenceinek értékesítéséből él, amit ebben az évben 3,9 millió új járműbe sikerült eladni, szemben 2013 negyedik negyedévének 3,2 milliós eredményével.

A főleg androidos szoftverekkel (lásd. Z Launcher) és új piaci területek felkutatásával foglalkozó Technologies 149 millió eurós bevételt, és 77 milliós üzemi nyereséget termelt. A többihez képest kisebb számok annak tudhatók be, hogy itt még egy a saját útját kereső divízióról van szó.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény