FőoldalÜzletBezár a komáromi Nokia – újabb 1800 munkahely szűnik meg
2014. július 18., péntek ::

Bezár a komáromi Nokia – újabb 1800 munkahely szűnik meg

A termelést Ázsiába viszik át. A leépítések a beszállító alvállalkozókat is érintik. A Microsoft és az önkormányzat is segítséget ígér a dolgozóknak

A Nokia felvásárlásának részeként 2013-ban a komáromi gyár a Microsofthoz került; a tavaly ősszel bejelentett folyamat a közelmúltban zárult le, amikor a nokiás dolgozóknak be is jelentették, hogy mostantól a Microsofthoz tartoznak. Egyes hírek szerint a munkaszervezésre jellemző volt, hogy sms-ben tájékoztatták az alkalmazottakat, mikor kell vagy épp nem kell bemenniük dolgozni, számolhatnak-e szabadságaikkal vagy sem.

A Nokiát felvásárló Microsoft működésének világszintű racionalizálásával indokolta a mostani gyárbezárást, a cég mintegy 18 ezer munkavállalót küld el világszerte. Az önkormányzat csütörtökön honlapján közölte: Komárom városa minden tőle telhető segítséget megad a Microsoft cégcsoport komáromi gyárának bezárásban érintett munkavállalóknak. A céggel, a kormányzattal és az érdekképviseleti szervezetekkel folyamatosan egyeztetnek és együttműködnek annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb a versenyszférában találjanak állást. Kiemelték, hogy a városvezetés az elmúlt időszakban átfogó iparipark-fejlesztésbe kezdett, folyamatosan dolgoznak azon, hogy további befektetők települjenek Komáromba, és heteken belül egy több száz főt érintő munkahelyteremtésről tudnak majd beszámolni.

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – közölte Szijjártó Péter a KKM parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel. Az államtitkár csütörtökön utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni. A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson – tette hozzá. Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.

A Microsoft idevágó közleménye szerint a cég üzletpolitikájában a mobiltelefonok szerepe különbözik a Nokiánál korábban megszokottól. Amíg a Nokia célja önmagában a sikeres hardver megalkotása volt, addig a Microsoft célként tűzte ki a vásárlói igények kielégítését a vállalat platformjával, szolgáltatásaival és alkalmazásaival a saját hardverén keresztül. A Microsoft Devices Group-on belül egy egységes telefon üzletágat terveznek létrehozni, a célok eléréséhez a következő öt területre helyezik a hangsúlyt:

  • Piac teremtése a Windows Phone számára
  • Ikonikus táblagépek piacra dobása kiegészítve OEM partnereiket
  • A tárgyalásokhoz és együttműködéshez szükséges újgenerációs eszközeik fejlesztése
  • A Windows új interakciós modellekkel való bővítése
  • Innováció az Xboxszal és rajongói táborának növelése

A közlemény továbbá így fogalmaz: „Sajnos, a gyártási hálózatunk többlet kapacitása és az üzleti környezet miatt ma bejelentettük terveinket a komáromi gyár bezárására. A gyár jelenleg mintegy 1800 embert foglalkoztat, és kapacitása már egy ideje jelentősen kihasználatlan... Ennek a tervnek semmi köze a Komáromban dolgozók teljesítményéhez – büszkék vagyunk munkatársainkra és az eddigi kiváló munkájukra.

Felelős vállalat lévén minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a terv által érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetőségek felkutatásához. A helyi jogszabályoknak és a konzultációs folyamatoknak megfelelően tárgyalásokat kezdeményezünk a munkavállalói érdekképviseletekkel. Megkezdjük a tárgyalásokat az országos és a helyileg érintett hatóságokkal, hogy közösen megoldást keressünk az átmeneti időszakra és támogatásunkról biztosítjuk a helyi közösséget. A tervek előrehaladtával további részleteket tudunk majd megosztani a nyilvánossággal. A Microsoft továbbra is elkötelezett marad Magyarország felé. Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintő beruházásainkat."

A korábban még finn hátterű vállalat magyarországi gyára 1999-ben kezdte meg működését, 2004-ben pedig még újabb gyártócsarnokkal bővítették a kapacitást. Az elkészült telefonokat elsősorban Európába, Közép-Kelet-Ázsiába és Afrikába szállították.

Sajtóértesülések szerint 2013-ban a Nokia Komáromnak 1,01 milliárd euró forgalma volt, a mérleg szerinti eredménye nem érte el a 6 millió eurót. 2010-ben a forgalom még 3,64 milliárd euró volt, s bár a mérleg szerinti eredmény nulla volt, ám 111,1 millió euró osztalékot fizettek az anyacég felé. A legjobb időszakban a bérelt munkaerővel együtt volt, hogy közel tízezren dolgoztak a komáromi egységben.

A Nokia 2012 februárjában jelentette be, hogy gyártási tevékenységének egy részét Ázsiába telepíti át – ennek következményeként kezdett jelentős létszámleépítésbe a finn, mexikói és komáromi egységekben. A két évvel ezelőtti nagyszabású létszámleépítés során 2300 embert küldtek el az üzemből. A Microsoft 2013-ban vásárolta meg a Magyarországon is érdekeltséggel rendelkező, ám piaci részesedését folyamatosan vesztő finn cég telefongyártó részlegét. A Microsoft átvette a telefongyártást, így az Apple modellt követve egy kézbe került ismét a hardver és a szoftver előállítása

Korábban

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény