FőoldalRendszerintegrátorA megfelelő adatok a megfelelő helyen, a megfelelő időben
2014. május 16., péntek ::

A megfelelő adatok a megfelelő helyen, a megfelelő időben

Balluff ipari rádiófrekvenciás azonosítórendszerekkel. Napjainkban az ipar számos területén egyre nagyobb szerepet kap a naprakész, automatizált adatfeldolgozás

Ehhez ideális megoldást jelentenek a Balluff RFID (Radio Frequency IDentification) rendszerei, melyek rugalmas, érintkezés nélküli kommunikációt biztosítanak számunkra. Rendelkeznek írási és olvasási funkcióval, és az adatfeldolgozás során nem szükséges, hogy az íróvagy olvasófej közvetlenül rálásson az adathordozóra, mint a vonalkódok esetében. Működését kevésbé befolyásolja a szennyeződés, és tokozásának köszönhetően a fizikai sérülésekkel szemben is ellenálló. Ezek a gyors és rendkívül megbízható érzékelők az összes ipari környezetben használhatók, és még nagy távolságban is jól működtethetjük őket dinamikus alkalmazásoknál. Annak ellenére, hogy bekerülési értékük viszonylag magas, még így is költséghatékony megoldást jelentenek.

BIS U ipari RFID

A BIS U RFID-technológia az induktív adatátvitel elvén alapul, ezért nincs szükség drága, akkumulátoralapú adathordozókra. Működési frekvenciája 868 MHz. Az UHF RFID gyorsan és nagy távolságból érzékeli a nagy mennyiségű logisztikai és gyártási adatot.

A Balluff BIS U-sorozatú UHF (Ultra High Frequency), megbízható és rugalmas betekintést ad az ellátási láncba és a gyártási folyamatokba. Mivel a BIS U-technológia passzív, nincs szükség drága, akkumulátoralapú címkékre. Érintésmentes olvasási/írási tartománya akár 6 m is lehet, és nemcsak alacsony költségű papírcímkékkel használható, hanem hosszú élettartamú ipari változatát fémállványokon vagy tartálycímkéken is használhatjuk. Ezt a rendszert eredményesen alkalmazhatjuk olyan helyeken, ahol rövid idő alatt nagy mennyiségű termékről szeretnénk információt gyűjteni.

Elektronikus Kanban (e-Kanban)

Az e-Kanban egy üzenetküldő rendszer, ami abban különbözik a hagyományos Kanban-rendszertől, hogy a Kanban-kártyák vagy -vonalkódok helyett UHF RFID-azonosítókat használ a szerelési anyagokat vagy az alkatrészeket szállító ládákon.

Az RFID-technológia alkalmazására ott van lehetőség, ahol a gyártási folyamatot teljesen automatizálták. Ez azt eredményezi, hogy a folyamat gyorsabban követhető, nagyobb a megbízhatóság és kevésbé igényli a kezelői beavatkozást.

Egy tipikus e-Kanban-rendszer segítségével naprakész leltár vezethető, és jelzést adhatunk a készletek feltöltésére. Ez a módszer biztosítja a folyamatos anyagellátást, miközben a kész­letek minimális szinten tarthatóak.

További előnye, hogy az e-Kanban-rendszerbe integrálhatók a külső beszállítók az ERP-n (Enterprise Resource Planning) (magyarul: vállalati erőforrás-tervezés) keresztül és az információk azonnali továbbításával optimalizálható a teljes ellátási lánc.

Az RFID egy város életében

Nemcsak az iparban, de egy város irányításában is nagy segítségünkre lehet az RFID-technológia, hiszen számtalan olyan terület létezik, ahol hatalmas adatmennyiséget kell nyilvántartani és feldolgozni.

Nyilvántarthatók a város üzemeltetésében lévő járművek, és nyomon követhető a telephelyről történő ki-, illetve bemozgásuk. Adatbázisban tárolhatjuk a szervizkönyvüket, és előírhatjuk tervezett karbantartásukat, amit a jármű érzékelésekor jelez a rendszer, vagy a határidő túllépésekor már nem engedi azt kilépni a telephelyről. További jelzéseket kérhetünk arról, hogy a járművet vajon az arra jogosult személy vezeti-e.

A szemétszállító járműveken elhelyezett RFID berendezésekkel információ gyűjthető arról, hogy mikor és hol történt a hulladék elszállítása, esetleg az egyes tárolókban összegyűlt szemét súlyát is rögzítheti. Névre szólóan adhatnak ki RFID címkével ellátott szemeteszsákokat, ami a begyűjtéskor egyszerűen és gyorsan beazonosítható.

Az RFID-technológia nagyon hasznos lehet egy városi könyvtárban vagy levéltárban és minden olyan helyen, ahol hatalmas mennyiségű könyvet, illetve dokumentumot kell nyilvántartani. Egy ilyen rendszerrel egyidejűleg oldható meg a könyvkölcsönzés logisztikája és a termékvédelem is, de riasztást kaphatunk arról is, ha a könyv, CD vagy irat dokumentálás nélkül „készül elhagyni a könyvtárat". A leltározás is lényegesen leegyszerűsödik, hiszen adatgyűjtéskor a polcon lévő könyv „bejelentkezik" a rendszerbe.

A könyvtárhoz hasonlóan az önkormányzat tulajdonnában lévő nagy értékű műszaki termékek és berendezések is elláthatók RFID adathordozóval. Így nyomon követhető a vagyontárgyak mozgása, és nyilvántartásuk lényegesen leegyszerűsödik. Az adatokat akár egy hordozható berendezéssel egyszerűen összegyűjthetjük.

A Balluff Elektronika Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény