FőoldalRendszerintegrátorAlkatrészek nagy pontosságú méret- és pozíciómeghatározása
2015. január 07., szerda ::

Alkatrészek nagy pontosságú méret- és pozíciómeghatározása

14-8-balluff-0A Balluff BLA (Balluff Light Array) nagy felbontású fénynyaláb segítségével számos mérési feladat elvégezhető

Napjainkban a gyártás, a csomagolás és a minőségirányítás keretében különböző tárgyakat kell felismerni, és minimális méret-, vagy magasságbeli különbségek alapján válogatni. Ilyen esetekben az érintésmentes optikai érzékelők jelentős előnyökkel bírnak, de a szóba jöhető megoldások meglehetősen drágák. A különböző szenzorok, valamint a megfelelő vezérlők beállítása rengeteg türelmet és szakértelmet kíván. Ugyanez vonatkozik a PC-alapú rendszerekre is, melyeknek kiválasztásánál még a költségtényező is fontos szempont.

A Balluff BLA fényfüggönyének köszönhetően mindez mára megváltozott. Egy erős, nagy felbontású lézeres adó és egy teljesen függetlenül működő vevő veszi át ezeket a feladatokat. A készüléket robusztus ipari fémházba építették, és ellenálló, tükröződésmentes üveg védi az adó- és vevőoptikát. Az érzékelő — a kialakítása miatt — egyszerűen kezelhető. Nagyméretű gombjai segítségével gyorsan és könnyen programozható, a beállítását pedig egy integrált, többfunkciós grafikus kijelző segíti, melyen élőkép jelenik meg. A menüszerkezet jól érthető, és egyszerű szöveges utasítások támogatják a felhasználót. Működéséhez nem kellenek további kiegészítők, mint például vezérlő, PC vagy speciális szoftver. A felhasználó akár hat különböző tárgyat is beállíthat, és a mérési terület kivágásával elsötétítheti a zavaró tárgyakat. Párhuzamosan több mérési mód használata is lehetséges: például egy időben ellen­őrizhetjük a tárgy átmérőjét és annak helyzetét.

A fényfüggöny szélessége 50 mm, az érzékelési távolság 2 m, és a folyamatos, jól látható fénysugár kiváló felbontással rendelkezik, ami 30 cm-es távolságig 0,01 mm, felette 0,025 mm, ami még mindig elég ahhoz, hogy megbízhatóan észlelje a nagyon apró tárgyakat.

Ezzel a multifunkciós készülékkel számtalan mérési feladatot elvégezhetünk. Mérhetjük az objektum átmérőjét, szélességét, magasságát, pozícióját, figyelhetjük az esetleges rendellenességeket, hiányokat, hézagokat, réseket stb. Ez azt jelenti, hogy különböző tárgyakat tudunk azonosítani, minimális méretkülönbségeket összehasonlítani. A mérési eredményekhez két analóg (0 ... 10 V vagy 4 ... 20 mA) és három digitális kimeneten juthatunk hozzá.

A Balluff BLA fényfüggönyt használják annak ellenőrzésére, hogy a töltőkészülék a palackokat helyesen megtöltötte és lezárta-e.

14-8-balluff-1

A fénysugár azonnal érzékeli a palack nyakát, és összehasonlítja a korábban betanított értékeket. A gyors digitális kimenet lehetővé teszi a megfelelő tömített kupak hibamentes kiválasztását. Amint a helyén van, egy másik BLA ellenőrzi a megfelelő tömítettséget, hogy a kupak megfelelően lezárja-e a palackot. Ebben az esetben a készülék a palack magasságát figyeli, és összehasonlítja azt a megengedhető referenciaértékekkel. Itt is csak digitális kimeneteket használnak.

A huzal felcsévélése az orsóra teljesen automatikusan történik. Ennek során biztosítani kell, hogy annak vastagsága nem változik, nincs rajta gubanc, és ugyanabban az időben a készülék ellenőrzi, hogy egyenletesen legyen elhelyezve a tekercs egész szélességében. A BLA fénysugár egységes, megbízható megoldást nyújt erre a feladatra. A két analóg és három digitális kimenet lehetőséget ad arra, hogy a huzal helyzetének és vastagságának adatai egy időben jelenjenek meg.

14-8-balluff-2

A Balluff Elektronika Kft. honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény