FőoldalÜzletA Huawei Technologies hosszú távú megállapodást írt alá az ITM-mel
2021. október 27., szerda ::

A Huawei Technologies hosszú távú megállapodást írt alá az ITM-mel

A magyarországi oktatás digitális átalakításáról, az 5G és a vezetékes hálózatok fejlesztéséről, valamint az okosvárosokat is magában foglaló hosszú távú együttműködésről írták alá a megállapodást.

A magyarországi infokommunikációs gyártók közül elsőként rendezett a technológia és fenntarthatóság kapcsolatát bemutató csúcstalálkozót a Huawei Technologies. A Tech4Green – Digital Power Summit középpontjában a digitalizáció és az energiagazdálkodás által vezérelt, forradalmi jelentőségű változások álltak, amelyek mélyen átalakítják az életünket a következő húsz évben. Az új technológiák – például a mesterséges intelligencia, a felhő számítástechnika és a Big Data – szervesen ékelődnek be a társadalmak és a gazdaságok életébe. Az energiaforrások és –gazdálkodás, ideértve a termelés karbonsemlegesítését és az energiafogyasztás okosítását is, gyökeresen befolyásolja majd az életünket.

A találkozón részt vett prof. Dr. Palkovics László, az innovációs és technológiai tárca vezetője is, aki kiemelte, hogy amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, Magyarország el fogja érni a 2030-ra kitűzött klímacélokat. „Most arról tárgyalunk, hogyan tudnánk 40-ről 55 százalékra emelni a kibocsátáscsökkentést, azaz, miként teljesíthetők a Fit for 55 célkitűzései” – mondta előadásában Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, hogy ehhez szükség van a technológiára, ami a kutatás-fejlesztést, az oktatást és gyártást is magában foglalja. Magyarország szempontjából a legfontosabb technológiák a digitalizációhoz és az energiahatékonyságot javító zöldtechnológiákhoz kapcsolódnak. A Huawei mindkettőt leképezi, ezért is kiváló a kormány együttműködése a vállalattal, ami a jövőben még intenzívebb lesz.

Palkovics László kiemelte, hogy a jövő egyik legfontosabb technológiája az akkumulátor, az energiatárolás lesz, Magyarország pedig azt a célt tűzte ki, hogy Európában a második legnagyobb gyártási kapacitással bíró tagállam legyen Németország után. A Mesterséges Intelligencia Stratégia kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy az MI alkalmazások és platformok jelentős része ma már azzal foglalkozik, hogyan tudjuk a mesterséges intelligenciát a zöldgazdaság területén hasznosítani, a Huawei ennek számos példáját mutatta be a rendezvényen.

A konferencián hosszú távú együttműködéséről írt alá közös szándéknyilatkozatot Palkovics László miniszter, valamint Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója. A dokumentum rögzíti, hogy a Huawei továbbra is szorosan együttműködik hazai oktatási intézményekkel, innovációkkal és tudástranszferrel támogatva a digitális oktatás fejlesztését. A vállalat intelligens kampusz-megoldások tesztelésével és indításával támogatja a hazai felsőoktatást, emellett folytatja a Wi-Fi rendszerek és a szélessávú hálózat fejlesztését az oktatási intézményekben, valamint intelligens együttműködési és virtuális asztali megoldásokat kínál a távoktatás hatékonyságának növelése érdekében. Emellett a Huawei folytatja a tehetséges mérnök-informatikusok – összesen mintegy kétezer magyar diák – képzésének támogatását a magyarországi egyetemeken a minisztériummal 2019-ben aláírt megállapodás szerint.

A Huawei továbbra is törekszik arra, hogy Magyarország vezető szerepet játsszon az 5G-technológiában és annak alkalmazásában. A vállalat elkötelezett az 5G-technológia kereskedelmi felhasználásának gyorsításában, hogy minden hazai iparág kihasználhassa az Ipar 4.0 előnyeit. Az együttműködésben az ITM vállalta, hogy továbbra is biztosítja az ötödik generációs hálózatok fejlesztéséhez a nyitott, tisztességes és diszkrimináció-mentes üzleti környezetet Magyarországon. A felek egyetértettek annak támogatásában, hogy minden IKT beszállítót az egységes nemzetközi műszaki szabványokra és igazolható tényekre, valamint tudományos adatokra támaszkodó megközelítés illeti meg.

A kis-és közepes vállalkozások digitális képességeinek fejlesztése érdekében a Huawei és a minisztérium edukációs kampányt kíván indítani, hogy az infokommunikáció előnyei mellett hasznos és egyszerű megoldásokat is bemutassanak a kkv-k számára. Ahhoz, hogy a kkv-knak innovatív megoldásokat nyújtsanak, létfontosságú a gigabit hozzáférés, az intelligens konferenciarendszer és a nagy teljesítményű számítási platform.

„A Huawei továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa Magyarország digitális átalakulását az oktatás, a hálózatfejlesztés, a kkv-k és az alapvető infrastruktúra kiépítése terültén. Emellett okosváros megoldásainkkal szeretnénk hozzájárulni Magyarországon a fenntarthatóság és a környezetvédelem biztosításához, valamint az életkörülmények javításához egyaránt. Ezt vállaltuk a most aláírt szándéknyilatkozatban” – mondta Colin Cai.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény