FőoldalKonstruktőrEERAM – megbízható, folyamatos adattárolás
2017. április 21., péntek ::

EERAM – megbízható, folyamatos adattárolás

A Microchip a különböző memóriamegoldásait is folyamatosan fejleszti. Ennek legújabb eredménye a költséghatékony EERAM, mely akárhányszor újraírható, és tápkimaradás esetén is megőrzi tartalmát. A népszerű, magfüggetlen perifériák fejlesztését is tovább folytatja a cég. A PIC mikrovezérlők mellett immár az tinyAVR-család is kínál a processzortól független működésre képes perifériákat

Hagyományokra építkezve...

Számos Microchip PIC® mikrovezérlőben és immár néhány AVR® eszközben is megtalálhatók a népszerű, magfüggetlen perifériák, melyeknek köszönhetően számos funkció úgy valósítható meg hardveresen, hogy közben a processzor más feladatokra használható, vagy akár alvóállapotba is küldhető. Számos előnyük közé tartozik a kisebb fogyasztás, a kiszámíthatóbb válaszidő, a lecsökkent szoftverfejlesztési és ellenőrzési idő. A korábbi, sikeres, 8 bites PIC18F „K20”-család alapjaira építve, a PIC18 „K40” az első PIC18 termék, mely magfüggetlen perifériát is tartalmaz.

Ez az új mikrovezérlő-család számos magfüggetlen perifértiát kínál biztonsági szempontból kritikus alkalmazásokhoz (CRC/Memory Scan, Windowed Watchdog Timer és Hardware Limit Timer), hét hardveres PWM perfiériával rendelkezik, valamint több kommunikációs interfészt is tartalmaz. A PIC 18F „K40”-család intelligens, analóg perifériákkal is rendelkezik, beleértve a nullátmenet-detektort (ZCD), a beépített komparátort, valamint a számítások elvégzésére is képes A/D konvertert (ADC2). Az ADC2 egy intelligens A/D, amely a processzortól függetlenül képes adatgyűjtésre és olyan jelfeldolgozó funkciókra, mint átlagolás, szűrés, túlminta-vételezés és küszöbérték-figyelés, melyek szenzorinterfész-alkalmazások esetében szükségesek, mint például az érintésérzékelők.

A tíz új eszközt tartalmazó sorozat 16 ... 128 KiB Flash-programmemóriával készül. Ezek a költségoptimalizált, 8 bites mikrokontrollerek 5 V-os működésre is képesek, EEPROM memóriával és kiterjedt perifériakészlettel rendelkeznek. Ezen tulajdonságoknak köszönhetően olyan alkalmazások széles skálájához lehet ideális választás, mint érintésérzékelés, ipari vezérlés, járműipari és IoT.

PIC18F „K40”-családdal történő fejlesztést a Curiosity High Pin Count (HPC) fejlesztőpanel (DM164136), az MPLAB® Code Configurator (MCC), az MPLAB X IDE, az MPLAB XC8 fordító és a felhőalapú MPLAB Xpress IDE is támogatja.

Az egyes típusok UQFN (4×4×0,5 mm), QFN, SOIC, SSOP, TQFP, DIP tokozásban is elérhetőek, 28 ... 64 kivezetéssel.

A Microchip kapcsolódó honlapja

Készen áll még több újdonságra?

chipcad 17 3 1

Most, hogy a két neves, 8 bites mikrokontroller-márka, a PIC® és AVR egy termékportfolió részét képezik, a Microchip elkötelezett, hogy még több termékkel és fejlesztőeszközzel támogassa a mérnököket az innovációban és a gyorsabb piacra kerülésben. Megújult energiával folytatják a termékfejlesztést, így nemcsak támogatják a közkedvelt AVR mikrovezérlő-portfóliót, de tovább is szélesítik.

A magfüggetlen perifériák (CIP) utóbbi pár évben végzett sikeres integrációját továbbfejlesztve, most megjelent az első, ezt a technológiát támogató tinyAVR-család is, mely négy új eszközt tartalmaz: az ATtiny817, ATtiny816, ATtiny814 és ATtiny417 típusokat.

Ezek az új példányok minden szükséges tulajdonsággal rendelkeznek a termékfejlesztés segítéséhez: kis méret, alacsony lábszám, funkciógazdag perifériák és 4 KiB vagy 8 KiB Flash-memória. További jellemzők: Peripheral Touch Controller (PTC) nedvesen is működőképes érintésérzékelő, eseményrendszer a perifériák együttműködéséhez, programozható logikai blokkok, önprogramozás, szoftverfrissítés, nemfelejtő adattárolás, 20 MHz belső oszcillátor, nagy sebességű, soros kommunikáció (USART), 1,8 ... 5,5 V feszültségtartomány, 10 bites A/D konverter beépített referenciával és kevesebb mint 100 nA alvóáram power-down üzemmódban SRAM adatmegőrzéssel. A CIP lehetővé teszi, hogy a perifériák a magtól függetlenül működjenek, beleértve a soros kommunikációt és az analóg perifériákat is. Az eseményrendszernek köszönhetően – mely lehetővé teszi a perifériák kommunikációját a processzor használata nélkül is – az alkalmazások rendszerszinten optimalizálhatóak. Ez csökkenti a teljesítményfelvételt, növeli az adatáteresztő képességet és a rendszermegbízhatóságot.

A négy új eszköz fejlesztését az ingyenes és innovatív online Atmel START segíti. Az ATtini817 Xplained Mini Evaluation Kit (ATTINY817-XMINI) a beépített mini beágyazott hibavadásznak és az Arduino® shield kompatibilis kialakításnak köszönhetően segíti az eszközök betervezését. A kit önállóan is használható, de támogatja az Atmel START és Atmel Studio 7 szoftverfejlesztő környezeteket is. Az eszközök QFN és SOIC tokozásban elérhetőek.

Végtelen újraírhatóság, biztonságos adattárolással

chipcad 17 3 2

A robusztus és megbízható I2C EERAM memória tápkimaradás esetén is biztonságos adattárolást tesz lehetővé. Az alacsony költségű NVSRAM szükségtelenné teszi külső akkumulátor használatát az adatmegőrzéshez.

Számos mérő-, autóipari, ipari és egyéb alkalmazásnak van szüksége folyamatos vagy pillanatnyi adatrögzítésre, -frissítésre vagy -figyelésre. Az ilyen alkalmazások fejlesztőinek egyszerű, költséghatékony és megbízható memóriamegoldásra van szükségük, mely áramkimaradás esetén is képes az adatok megőrzésére. A Microchip új, költséghatékony, kis kockázatú I2C EERAM memóriája könnyen implementálható megoldás, mely áramkimaradás esetén is végtelen újraírást és biztonságos adattárolást biztosít.

Két, népszerű és megbízható memóriatechnológia egy áramkörön belül. Az EERAM kombinálja az EEPROM megbízhatóságát a SRAM teljesítményével. Ez a kombináció jelenleg a legköltségtakarékosabb, nemfelejtő SRAM-megoldás. Egy önálló SRAM memória egy árnyék-EEPROM-mentéssel, mely tápkimaradás esetén automatikusan megtartja a SRAM tartalmát. Az EERAM nem igényel külső akkumulátort, mindössze egy pici külső kondenzátort.

A 47L04, 47C04, 47L16 és 47C16 EERAM eszközök már elérhetőek. A fejlesztést az EERAM I2C PICtail™ kit (AC500100) segíti.

A Microchip kapcsolódó honlapja

A forgalmazó ChipCAD honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény