FőoldalKonstruktőrDigitális, D-osztályú erősítős audio fejlesztőkit
2013. január 30., szerda ::

Digitális, D-osztályú erősítős audio fejlesztőkit

A Silicon Laboratories költséghatékony, USB-s fejlesztőkitet jelentett be, amellyel azokat a fejlesztőket kívánja támogatni, akik digitális, D-osztályú erősítős hangrendszereket terveznek 32-bites beágyazott rendszerekhez a Silicon Labs SiM3U1xx Precision32 sorozatú mikrovezérlőivel. Az új Class D ToolStick kit fő célkitűzése, hogy egyszerűvé tegye a ma már szinte kínosan csak alapszintű elvárásokat teljesítő csipogó hangkeltők gazdaságos kiváltását elsősorban olyan mobil eszközöknél, mint hordozható gyógyászati segédeszközök, gyerekjátékok, kiskészülékek stb.

A Silicon Labs sok integrált funkciót kínáló SiM3U1xx sorozatú mikrovezérlői kiválóan alkalmasak digitális, D-osztályú teljesítményerősítős alkalmazásokhoz, külön erősítő áramkör hozzáadásának kényszere nélkül. Az SiM3U1xx sorozatú MCU-k 300 mA-es I/O portja közvetlenül alkalmas kisméretű hangsugárzók, kristály nélküli USB-s adóvevők, két 250 kminta/s-os, 12-bites A/D-átalakító, valamint I2S vevő meghajtására. D-osztályú audio erősítő megépítéséhez az SiM3U1xx mikrokontrollerek használatával mindössze néhány tekercsre, kondenzátorra és ferritgyöngyre van szükség.

A D-osztályú audiós képességeken felül az új ToolStick lehetővé teszi kapacitív érintésérzékelő gombok és csúszkák implementálását a 32-bits beágyazott rendszerekben, továbbá az SiM3U1xx nagyáramú kimenetein keresztül impulzusszélesség-modulációval támogatott a kisméretű motorok közvetlen, teljesítménytranzisztor nélküli meghajtása is.

A Class D ToolStick áramellátása USB-n keresztül történik az SiM3U1xx beépített, 5 V-os szabályozójával. Hanglejátszásra sztereó jack dugóról keresztül, számítógépről vagy az egyszerű hangkeltőről nyílik lehetőség. A Class D ToolStick négyféle működést támogat:

  • mintavételezés hordozható audio lejátszóról a mikrokontroller integrált A/D-átalakítójával,
  • USB-s audio streamelés PC-ről,
  • előre rögzített hangállomány visszajátszása az MCU integrált flash memóriájából, általános audiotömörítő algoritmus alapján,
  • hangrögzítés, amely az integrált flash memóriába, általános audiotömörítő algoritmus alapján végez hangrögzítést.

Az egyes működési üzemmódok között egyszerűen, a megfelelő kapacitív érintőgomb segítségével lehet váltani. A hangerő-szabályozás ehhez hasonlóan, a kapacitív csúszka használatával lehetséges.

A Class D ToolStick fejlesztőkittel együtt szállítja a gyártó a Gerber fájlokat és fejlesztéstámogató szoftvereket is. Mivel a Class D ToolStick rendelkezik beépített USB-s hibavadásszal/programozási interfésszel, továbbá könnyen hozzáférhető kivezetésekkel is, alkalmas költséghatékony, általános célú fejlesztőplatformként történő használatra is a Precision32 sorozatú mikrokontrollerekhez. A Class D ToolStick hibavadász interfésze teljesen kompatibilis a Silicon Labs-féle Precision32 integrált fejlesztő környezettel, fordítóval és az AppBuilder konfigurációs szoftverrel.

A Silicon Laboratories honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény