FőoldalKonstruktőrKiváló hőmérsékletmérési pontosságú mikrokontrollercsalád
2012. október 03., szerda ::

Kiváló hőmérsékletmérési pontosságú mikrokontrollercsalád

A Silicon Laboratories cég 8-bites mikrokontrollerek új családját mutatta be. Az újdonságok a cég kevert jelű áramköreinél áttörést hoznak, hiszen kalibráció nélküli, abszolút osztályelső pontosságú, integrált teljesítményszenzort kínálnak, amely kiterjesztett hőmérséklettartományban működik. A nagyteljesítményű, integrált perifériák, valamint a gyors 8051 CPU-mag egyedi kombinációját kompakt tokozásban kínáló C8051F39x/7x mikrovezérlőcsalád optimális megoldás optikai adóvevő modulokhoz, szenzorinterfészekhez, kefe nélkül DC-motorokhoz, vagy akár távirányított gyerekjátékokhoz is

Sok végfelhasználói és ipari alkalmazásban van szükség arra, hogy bizonyos rendszerek, alkatrészek (pl. lézerek, szenzorok, energiaforrások stb.) viselkedését a hőmérséklet változásának függvényében szabályozzák. A C8051F39x/7x sorozatú mikrovezérlők integrált hőmérsékletszenzorának kalibráció nélküli pontossága ±2 °C kiterjesztett hőmérséklettartományban, 105 °C-ig. A konkurens megoldásoknál akár ötször pontosabb MCU-k ezenfelül kb. harmadával kisebbek is, gazdag integrációjuk következtében tartalmazzák a kristályt, differenciális A/D-átalakítót, feszültségreferenciát, két D/A-átalakítót is. A tervezési rugalmasságot segíti elő az ún. "crossbar" technológia is, amely lehetővé teszi a perifériák adott áramköri kivezetésekhez történő hozzárendelését is.

A C8051F39x/7x sorozatú mikrokontrollerek alapja a szabadalmaztatott, pipeline szervezésű 8051 processzormag, amely az akár 50 MIPS számítási teljesítménye folytán két és félszer is gyorsabb lehet a konkurenciához képest. A finom felbontású PWM funkció lehetővé teszi összetettebb algoritmusok végrehajtását, amely fontos a nagy hatásfokú motorvezérlésben. A valósidejű alkalmazásokat négy megszakítási prioritás támogatja. Fogyasztás tekintetében szintén élen jár a Silicon Labs új MCU-családja, hiszen aktív módban mindössze 160 µA/MHz az eszköz áramfelvétele. A C8051F37x az első olyan mikrokontrollerek a Silicon Labs-tól, amelyek 512 bájt méretű EEPROM-ot tartalmaznak, amelyről tudni lehet, hogy a flash ROM-nál lényegesen robusztusabbak és gyorsabbak is. Ez igen fontos olyan alkalmazásoknál, ahol gyakran történik a memória írása (pl. adatnaplózók, vezeték nélküli szenzorcsomópontok).

A Silicon Labs természetesen segíti a fejlesztőket készletekkel a C8051F39x/7x sorozatú mikrokontrolleres fejlesztésben a C8051F390 vagy C8051F370 célkártyákkal, USB-s hibavadásszal és programozóval, tápegységgel, kábelekkel, segédletekkel, ingyenes szoftvereszközökkel. A C8051F39x/7x MCU-k 4×4 mm méretű, 20- és 24-kivezetésű QFN tokozással, 4 ... 16 KiB flash ROM-mal, és 1 KiB RAM-mal érhetők el.

A Silicon Laboratories honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény