FőoldalKonstruktőrÚj műszerkoncepció a kvantumrendszerek méréséhez
2023. július 26., szerda ::

Új műszerkoncepció a kvantumrendszerek méréséhez

A finn Bluefors nevű vállalat mérnökei olyan műszert építettek, amely a jelenlegi eszközökhöz képest ezermilliárdszor kisebb sugárzást is képes megmérni.

Russell Lake, a vállalat vezető tudósa szerint a kereskedelmi forgalomban kapható műszerek általában egy milliwattos (10-3 watt) teljesítményben képesek mérni. Az általuk fejlesztett eszköz azonban 1 femtowattos (10-15 watt), vagy annál is precízebb méréseket végez.

Segítségével pontosabban lehet majd megmérni a kvantumrendszerek teljesítményét – írja a Review of Scientific Instruments. Az új rendszert fel lehet használni a qubitek jobb kalibrálására. Ennek köszönhetően biztosabb lenne a működésük, valamint a leolvasásuk is pontosabbá válhat. A kvantumrendszerek gyenge pontja, hogy bármi képes megzavarni a működésüket, még a mérőműszerek is. A most kifejlesztett eszköz azonban képes méréseket végezni anélkül, hogy zavarná a qubit-áramkört.

A kvantumkísérletekben az energiát speciális hőmérővel, az úgynevezett bolométerrel mérik. Az eszközzel egy kis anyagdarabon – általában fémen vagy félvezetőn – keresztül követik a hőmérsékletet, amely megváltoztatja a tárgy elektromos ellenállását, miközben energiát nyel el. A kutatók ehhez a rendszerhez adtak hozzá egy kis fűtőtestet. Azáltal, hogy pontosan tudták, mennyi hőt adtak a rendszerhez, a tudósok apró energiaváltozást is észleltek, amit gyenge mikrohullámok generáltak.

Forrás: pubs.aip.org

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény