FőoldalKonstruktőrSzéles képarányú kijelzőcsalád ipari és orvostechnikai berendezésekhez
2012. július 20., péntek ::

Széles képarányú kijelzőcsalád ipari és orvostechnikai berendezésekhez

Az NLT Technologies, és a Renesas Electronics Europe vállalatok új TFT LCD modulokkal jelentek meg a széles képarányú, ipari megjelenítők piacán. Az ultraszéles betekintési szögű, kiváló képminőségű, alacsony fogyasztású kijelzők képátlója 10,6, képfelbontásuk WXGA. Az NL12876AC18-03 és -03D típusszám alatt elérhető modulokat orvosi, és ipari műszerekhez, eszközökhöz javasolják a gyártók, olyan alkalmazásokhoz, amelyeknél a nagy megjelenített adatsűrűség, a széles betekintési szög, valamint a megbízható színreprodukálás alapvető követelmény. Az új, keskeny kávájú, 10,6 hüvelyk képátlójú kijelzők betekintési szöge 176 fok, vízszintesen és függőlegesen egyaránt, fényerejük 300 cd/m2, kontrasztarányuk 1000:1

A széles képarányról tudjuk, hogy a megjelenített adatok rugalmasabb rendezését teszi lehetővé, hiszen például a 16:10-es oldalarány használatával több adat jeleníthető meg. Alternatívaként azonban lehetséges a hagyományos, 4:3-as oldalarány használata is, amely mellett lehetőség van a felszabaduló képernyőterület más célokra történő alkalmazása is.

A nagy fényerejű, széles színtartományú, élénk színmegjelenítésű kijelzőmodulok az NLT Technologies két, saját fejlesztésű technológiáját is használják:

  • Ultra Advanced Super-Fine TFT (UA-SFT): az NLT saját megoldása az in-plane switching (IPS) rendszerre,
  • ColorXcell: integrált színhűség-fokozó megoldás, amely az eredeti videófolyaméhoz hasonló színreprodukciót valósít meg, minimális többletfogyasztás mellett.

Az UA-SFT technológia a megjelenítő álló és fekvő üzemmódjában is, gyakorlatilag bármely szögből lehetővé teszi a megjelenített kép színhelyes olvashatóságát nagy fényerősség mellett. Ez a megtekinthetőségi rugalmasság fontos olyan alkalmazásoknál, amelyeknél változhat a kijelző tájolása, illetve a felhasználók több, különböző szögben helyezkednek el a képernyő síkjához képest, és mindnyájuknak ugyanazt a képet kell látniuk ugyanabban a pillanatban. Ilyen tipikus alkalmazások például az orvosi képalkotó, vagy -diagnosztikai műszerek, valamint a teszt- és mérőműszerek.

A színreprodukció javítására jellemzően nagy telítettségű szűrőkre van szükség, amellyel viszont az áteresztőképesség oltárán hoznak áldozatot. A fénysűrűség szinten tartásához ezért a háttérvilágítás intenzitásának növelésére volna szükség, amely a kijelzőmodul teljesítményfelvételét növeli meg. Az NLT ColorXCell technológiája a kívánt eredményt standard szűrők alkalmazásával éri el, anélkül, hogy az áteresztőképesség romlana, és nincs szükség nagyobb fényerejű háttérvilágítás beépítésére sem, így a kijelző fogyasztása elfogadható maradhat. Az új, 10,6 hüvelykes kijelzőmodulok LED-es háttérvilágítása beépített, 5 ... 12 V bemeneti feszültségű LED-meghajtót is tartalmaz.

A Renesas honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény