FőoldalKonstruktőrAlacsony működési feszültségű kék LED
2023. szeptember 27., szerda ::

Alacsony működési feszültségű kék LED

Kevesebb, mint 1,5 V-ról is működik.

A tipikus kék OLED-ek körülbelül 4 V-os nyitóirányú feszültséget igényelnek 100 cd/m2 fénysűrűséghez. Ezzel szemben a legtöbb mobil eszközben található lítium-ion akkumulátorok névleges feszültsége 3,7 V. Ezért a LED fejlesztések arra irányulnak, hogy minél alacsonyabb feszültségen működő kék OLED-eket hozzanak létre.

A megoldást világszerte keresik a kutatók, és a jelek szerint a japán kutatók meg is találták – több egyetem együttműködésében. Eredményeiket a Nature Communications folyóiratban publikálták. E szerint japán kutatók több mint felére tudták csökkenteni a kék LED bekapcsolási feszültségét, így az már egy közönséges ceruzaelemről is működhet. Az új fejlesztés nem tér el drámaian az eddigi technológiáktól, tehát nem igényel például jelentősen új gyártási technológiákat, és gyorsan adaptálható kereskedelmi méretekre is.

A kutatók által fejlesztett új LED különlegességét például a felkonverzió adja, és akár már 1,47 voltról is kibocsátja a kék fényt – mely így már egy másfél voltos szárazelemről is üzemeltethető. A 100 cd/m2 fényerőhöz azonban 1,97 V szükséges, azonban ez még mindig a fele a hagyományos kék LED-ek által igényelt 4 voltos értéknek.

Forrás: www.nature.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény