FőoldalArchívumMegszüntetett mobiltender - utózöngékkel
2009. április 22., szerda ::

Megszüntetett mobiltender - utózöngékkel

Március 17-i "Válsághatás: megszüntették a negyedik mobiltelefon-szolgáltatóra vonatkozó pályázatot" című hírünk megjelenése óta eltelt időben további fejleményekről tudunk beszámolni a mobitenderről

Hírek szerint a négy pályázó közül három (DreamCom Kft.Távközlési, Digi Kft., Mobinet Távközlési Projekt Kft.) megfellebbezte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntését, míg a negyedik induló, az Invitel Távközlési Zrt. nem élt ezzel a lehetőséggel. A DreamCom közleményt is kiadott, amely szerint a kiírt mobilpályázati eljárás hivatalból nem szüntethető meg. A DreamCom úgy véli, hogy a hivatal a döntését jogszabálysértő módon hozta meg, az eljárás során sérült az iratbetekintési joga, és ezzel a védekezési, jogorvoslati joga is. A DreamCom állítja, a fellebbezéssel megtámadott végzés semmis, mert azt nem az arra jogosult hozta meg. Márton György, a NHH szóvivője elmondta, április 2-ig a DreamCom fellebbezése még nem érkezett meg a hatósághoz, de természetesen a másodfokon illetékes eldönti majd, hogy igaza van-e a társaságnak. Két másik pályázó, a Digi és Mobinet fellebbezését viszont már megkapta az NHH. reagálva a Dreamcom állítására, Márton azt mondta: egy hivatalból indított eljárást meg lehet szüntetni végzéssel, amiről a Közigazgatási Hatósági Eljárásról szóló törvény rendelkezik.
A DreamCom közleményében úgy fogalmaz: a hivatal végzésében írt összes körülmény, beleértve a gazdasági világválság közeledését és ennek Magyarországra gyakorolt esetleges hatásait, a pályázat kiírásakor is ismert volt. Így ha a körülmények ellenére írt ki olyan pályázatot, amelyről néhány hónappal később kijelentette, hogy a hatóság és a fogyasztók oldaláról kockázatot jelent, és ezért nem vállalható, akkor nem felelősségteljesen járt el. Márton György erre kifejtette, hogy tavaly a pályázat kiírásakor még nem volt ismert a válság hatása és nagysága, s nem lehetett tudni azt sem, hogy milyen mértékben terjed el a világon. A DreamCom Kft. közölte azt is, hogy jogi szakértőkkel konzultál a további igényérvényesítési lehetőségek tárgyában, mivel résztvevőként már eddig is tízmilliókat költött.
Mint ismeretes, a negyedik szolgáltatóra vonatkozó mobiltendert tavaly októberben azzal a céllal is írta ki az NHH, hogy négyszereplőssé váljon a magyar mobilpiac, aminek következtében élénküljön a verseny, csökkenjenek az árak. A pályázati kiírás az állam és a szolgáltató közös kockázatvállalására épült. Az új szolgáltató alacsony belépési küszöb mellett léphetett volna piacra, az állam pedig a szolgáltatás későbbi sikeréből, az árbevétel arányában részesedett volna.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény