FőoldalArchívumFelnőtt, de kicsi maradt
2010. november 10., szerda ::

Felnőtt, de kicsi maradt

Mikroprojektorainak új generációját mutatta be a 3M ez év szeptemberében. A hazánkba most megérkező, MP160 és MP180 névre hallgató modellek mindenben felnőttek napjaink kommunikációs kihívásaihoz, miközben méretük alig változott

A számos kommunikációs újdonságot tartalmazó eszközök közös tulajdonsága a korábbi modellhez képest kétszeresére, 30 lumenre emelt fényerő, a két darab, 0,75 wattos hangszóró és a kétórás akkumulátor üzemidő. Mindkét eszköz SVGA natív felbontást biztosít, az elérhető képméret pedig 10 és 80 hüvelyk között váltakozik a fényviszonyok függvényében. Emellett azonban a két termék célcsoportja némileg különbözik.
Az MP160-as főleg azoknak készül, akik csak alkalmanként szeretnének bemutatót tartani a 150x65x30.5 mm-es készülékkel. Az olcsóbb MP160-as használatához mindenképp szükség van egy külső jelforrásra, ami azonban akár egy mobiltelefon is lehet. Az MP160-as tehát valóban "csak" egy projektor, és az asztali vetítőktől elsősorban méretei különböztetik meg. Esetében a fejlődés leginkább - a projektoroknál kiemelkedően fontos - fényerőben mutatkozik meg.

Az MP180-as modell az, ami miatt valóban új generációról, korszakváltásról beszélhetünk. A vetítő 150×65×33 mm méretével és 338 gramm súlyával ugyan kissé nagyobb lett az MPro 150 nevű elődmodellhez képest, de tudása méreténél sokkal nagyobbat nőtt. Bizonyos szempontból a készülék egy teljes laptopot helyettesít. 4 GiB belső memóriája mellett micro SD kártyabemenetet és USB portot is találunk rajta, a memória bővítésének tehát inkább csak elméleti határai vannak.
A fájlformátumok és kódolások közül az MP180-as a DOC, PPT, XLS, TXT, PDF, BMP, JPG, MP4, MP3, PAL, NTSC, H.264, AMR, AAC lejátszására önállóan is alkalmas.
Abszolút újdonság a nagyobbik modell vezérlőfelülete, melyet gombok helyett egy színes érintőpanellel oldottak meg. Az adatok feltöltésében a már említett USB csatlakozó mellett a beépített Wi-Fi és Bluetooth csatlakozók is segítenek, így információinkat vezeték nélkül is bármikor mozgathatjuk. A fizikai csatlakozók közül a már említetteken kívül az MP180-at VGA, Composite Video, Component Video, Audio Out (3,5 mm Stereo jack) csatlakozókkal látták el. Ezek segítségével a projektort könnyen csatlakoztathatjuk laptophoz, netbookhoz, okostelefonhoz, fényképezőgéphez, videokamerához, DVD lejátszóhoz, játékkonzolhoz, mp3 lejátszóhoz, és minden más, digitális kép- vagy hangforráshoz.
Kiegészítőként az MP180-hoz Apple csatolóegység, autós töltő és távirányító is tartozik, a már megszokott háromlábú mini állvány pedig a kábelekkel együtt a kezdőcsomag része.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény