FőoldalArchívumTermelékenység-növelő közösségi hálózatok
2009. március 16., hétfő ::

Termelékenység-növelő közösségi hálózatok

A "Közösségi hálózatokat minden vállalatnak" jelszó jegyében a Siemens IT Solutions and Services (a konszern IT-szolgáltató üzleti területe) és egy SAP-közösség együttesen alakították ki az Enterprise Social Messaging Experiment (ESME) nyílt forrású eszköz koncepcióját


Ez egy Web 2.0 ("webkettő") alkalmazás, melyet a munkahelyi környezetek igényeihez adaptáltak. Arra szolgál, hogy a vállalaton belül célzottan meg lehessen találni és információcsere céljára "hálózatosítani" bizonyos ismeretekkel vagy tapasztalatokkal rendelkező munkatársakat. Ezzel segíti a közösségépítést és így a munkatársak szervezet-független egymás közti kommunikációját, amely különösen a földrajzilag elkülönülő telephelyek és csapatok tekintetében hasznos. Éppen ezért törekednek manapság vállalatok innovatív Enterprise 2.0 koncepciók alkalmazására. Az ESME különlegessége, hogy gépek és szoftverrendszerek is integrálhatók a kommunikációs folyamatban. Ez új utakat nyit a munkafolyamatok kialakításában, és hozzájárul a vállalati hatékonyság növeléséhez. Szemben a hagyományos e-maillel, az ESME segítségével a felhasználó messzemenően ellenőrizheti saját információ-igényét. Az új tool megfelel a J2EE-szabványoknak, és számos különféle alkalmazási szerveren futtatható.

Gyakorlati megvalósítás
Minden felhasználó rövid, SMS-hez hasonló üzeneteket küldhet. Kulcsszavak beadásával kategorizálni lehet az információkat. A kommunikáció résztvevőjének lehetősége van arra, hogy az információ-áramlást a számára érdekes személyekre, rendszerekre és témákra összpontosítsa. Így önszerveződő kommunikációs csoportok jönnek létre. Egy "Discovery" funkció segítségével témákat és személyeket lehet keresni, velük kapcsolatokat kialakítani. A felhasználói csoportok és profilok révén szoros együttműködés jöhet létre a munkatársak között, amely a klasszikus kommunikációs formák mellett nem lehetséges.

Különféle kliensek - pl. Java, ABAP (Advanced Business Application Programming), Javascript vagy PL/SQL (Procedural Language/Structured Query Language) - megengedik az ESME integrációját meglévő folyamat-környezetekben. A vállalatok számára fontos, hogy a felhasználói felületet a használatban lévő tool választéknak megfelelően alakítsák ki. Az ESME-kommunikáció a vállalati tűzfalak mögött bonyolódik - ez a résztvevők számára nagyfokú biztonságot és a nyílt információcsere lehetőségét jelenti.

Az ESME-projektet épp most vették fel bevizsgálásra az Apache Software Foundation (ASF) ún. Apache Incubator-ába, ami azt jelenti, hogy hivatalos ASF-projektté válhat. A Siemens aktív tagja az Open Source Community-nek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény