FőoldalArchívumÁtállás: tizenegy számjegyűre változik a mobilszámok tárcsázása
2009. december 23., szerda ::

Átállás: tizenegy számjegyűre változik a mobilszámok tárcsázása

A hírközlési hálózatok azonosítóiról, azaz a telefonszámokról is szóló kormányrendelet változása szerint 2010. január 16. 16.00 órától a mobiltelefonszámokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (belföldi előtét, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) tárcsázásával lehet hívni, és csak ez a formátum lesz használható SMS-, MMS-küldésnél is

A három hazai mobiltelefon-szolgáltató ügyfeleinek száma közel 12 millió, és ez a szám a következő években várhatóan tovább nő, azonban a rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre. A hívószámok körének bővítése érdekében került sor a vonatkozó kormányrendeletek módosítására. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, újabb számmezők szabadulnak fel, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű előfizetői hívószámok is.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra.
Az előfizetőkhöz köthető mobiltelefon-számok a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi előhívóból, a szolgáltató kétjegyű hálózat kijelölő számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból állnak. A hívószámok jövőre sem változnak, és más mobilhálózatokba ugyanúgy lehet hívást indítani, mint jelenleg. Hálózaton belül azonban az előfizetők mobilszámai 2010. január 16-tól már nem érhetőek el a hét számjegyű hívószámmal, és SMS vagy MMS küldésekor is a teljes, 11 számjegyből álló hívószámot kell majd megadni.
Az NHH, a HFJK, a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone egyaránt azt javasolja az előfizetőknek, hogy minden esetben a belföldön és külföldön egyaránt használható nemzetközi formátumot (+36 előhívó, hálózatkijelölő szám, hívószám) használják, és ezt a formátumot válasszák, amikor a telefonkönyvben eltárolt hétjegyű hívószámokat módosítják. Azaz azt javasolják, hogy a telefonjuk memóriájában tárolt hétjegyű számokat már most egészítsék ki a +36 azonosítóval és a hálózatkijelölő számmal (20/30/70). A jelenleg még hét jeggyel elmentett számokat minden előfizetőnek a saját szolgáltatója előhívójával (+36-20; +36-30; +36-70) kell kiegészítenie.
Az NHH, a HFJK és a három mobilszolgáltató javasolja, hogy a sikeres átállás érdekében az érintettek mielőbb végezzék el a szükséges lépéseket, így:

  • Cégek és vállalkozások, magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM-kártyával működő riasztók - legyen az akár autóba szerelt, vagy lakásban, irodában lévő -, liftek és egyéb berendezések (pl.: távvezérelhető kazánok) tárcsázási beállítását, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek.
  • Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószámot rögzítettek.
  • Javasoljuk, hogy a vállalkozások, magánszemélyek és közintézmények fejléces papírjain, honlapjain, névjegykártyáin, illetve hirdetéseiben és egyéb felületein a telefonszámok a +36-os formátummal kerüljenek feltüntetésre.
Fontos, hogy 2010. január 16. 16.00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás sikertelen lesz, illetve az így küldött üzenetek nem érkeznek meg a címzettekhez. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.
A hívószámok tárcsázásának változásával lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel 6 millió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 2000000-9999999 tartományból használhatóak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény