FőoldalArchívum4G, avagy a világ első, mobiltelefonba építhető LTE-modeme az LG-től
2009. január 13., kedd ::

4G, avagy a világ első, mobiltelefonba építhető LTE-modeme az LG-től

Az LTE Chipmodem
Az LG Electronics 2008. decemberben bejelentette: önállóan kifejlesztette a mobiltelefonokba építhető első olyan modemchipjét, amely a 3GPP Long Term Evolution (LTE) technológiára épül.A modem vezeték nélküli letöltéskor elméletileg 100, feltöltéskor pedig 50 Mibit/s sebességet tesz lehetővé. Ez jelentős előrelépés a piaci bevezetésre készen álló 4G telefon továbbfejlesztéséhez.


A negyedik generációs mobiltelefon-technológiák szabványáért folyó versenyben a legbiztosabb befutónak az LTE technológiára épülő, a piacképes 4G-s telefonokhoz nélkülözhetetlen chipmodem tűnik. Az LG a koreai Anyang városában található mobilkommunikációs technológiai kutatóintézetében mutatta be, mire képes a chip: az ott elért vezeték nélküli letöltési sebesség 60 Mibit/s, a feltöltési sebesség pedig 20 Mibit/s volt. A piacon jelenleg elérhető leggyorsabb telefonok a HSDPA technológia használatával legfeljebb 7,6 Mibit/s letöltési sebességre képesek.
Egyre nő az igény a magasabb letöltési sebességre, hiszen az emberek egyre többször használják mobiltelefonjukat filmnézésre, zenehallgatásra és internetes böngészésre. A 100 Mibit/s sebességű LTE technológia használatával a felhasználók egy percen belül letölthetnek egy 700 MiB méretű filmet. Az LTE technológiával négy HD minőségű film adatfolyama is kezelhető lesz egyidejűleg anélkül, hogy betöltési időre (pufferelésre) lenne szükség.
A bemutatón az LG egy Windows Mobile operációs rendszert futtató tesztterminálon demonstrálta a kiváló minőségű videók lejátszását. A mobiltelefonba építhető modem mellett az LG az első LTE-alapú adatkártya kifejlesztésén is dolgozik, ami kiválthatja majd a számítógépekben jelenleg használt vezeték nélküli kártyákat.
A nagyobb mobilszolgáltatók többsége tervezi az LTE-alapú 4G technológia bevezetését. Mivel ez a meglévő WCDMA technológia későbbi evolúciós lépésének tekinthető, a WCDMA-szolgáltatók 85 százaléka sokkal kedvezőbb feltételek mellett frissítheti hálózatát az LTE szabványra, mintha más technológiára épülő új hálózatot kellene kiépítenie.
A mobilszolgáltatók mára kiépítették LTE teszthálózataikat, jelenleg pedig korai stádiumban lévő mobiltelefonokkal kísérleteznek. A várakozások szerint az első LTE technológiára épülő mobiltelefonok 2010-ben kerülnek piacra.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény