FőoldalArchívumBudapesten nyílik a Lexmark Kompetencia Központ
2009. január 13., kedd ::

Budapesten nyílik a Lexmark Kompetencia Központ

Regionális szakértői központot nyitott Budapesten a Lexmark International, a világ egyik legnagyobb nyomtató- és nyomtatási fejlesztő, gyártó illetve forgalmazó vállalata. A Kompetencia Központ megnyitását az Európai Unió is támogatta.A Lexmark világszerte 13.800 alkalmazottat foglalkoztat és tagja a FortuneTM 500-nak, valamint 2007-ben negyedik helyen végzett a világ legkedveltebb vállalatainak (Most Admired Companies) számítógép periféria kategóriájában.


A Lexmark International az EMEA régióért felelős szakértői központot nyitott Budapesten. A kompetenciaközpont jelentős támogatást nyújt elsősorban a pénzügy, marketing és a vevőszolgálat területén, hogy kiszolgálja a vállalat európai, közel-keleti és észak-afrikai kirendeltségeit.
A Lexmark elsősorban a magasan képzett és idegen nyelven is jól beszélő gazdasági illetve technológiai munkaerő miatt döntött Budapest mellett. Fontos szempont volt a kiválasztásnál a város infrastrukturális helyzete és megközelíthetősége is.
„A kedvező üzleti klíma volt az egyik tényező, ami miatt Magyarország mellett döntöttünk. Hálásak vagyunk azért a támogatásért is, amit a helyi hatóságoktól kaptunk" – hangsúlyozta Najib Bahous, a Lexmark EMEA alelnöke és ügyvezető igazgatója. „Ez az új központ segíteni fog minket abban, hogy javítsunk a pénzügyi és ügyfélszolgálati szolgáltatásaink színvonalán. Az utóbbi kulcsfontosságú szerepet játszik a Lexmark életében és a vállalat jövőképének alapja. Ahhoz, hogy ügyfeleink hűségesek maradjanak hozzánk, meg kell őket hallgatnunk, fel kell készülnünk az igényeikre, és értékes megoldásokat kell alkotnunk számukra" – tette hozzá Najib Bahous.
„A világgazdasági körülmények alakulása a befektetések lassulását hozza magával, ennek nyomán pedig élesedik az értük folytatott nemzetközi versengés. Minden mellettünk szóló döntés erősíti azt a meggyőződésünket, hogy megőrizhetjük e küzdelemben kivívott előkelő pozíciónkat" – mutatott rá Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter. „A Lexmark Kompetencia Központ megnyitása – az összesen húszezer főnek munkát adó, mintegy ötven hasonló hazai beruházás mellett – arról tanúskodik, hogy Magyarország változatlanul képes vonzó ajánlattal elnyerni a befektető külhoni nagyvállalatok bizalmát" – tette hozzá a miniszter.
A Lexmark szakértői központja az Európai Unió támogatásával és az ITD Hungary (Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség) közreműködésével nyílt meg.
A Lexmarknál kiemelkedő szerepet játszik a társadalmi felelősségvállalás, hiszen a budapesti szakértői központot is a fenntarthatósági fejlődés és az ökológiai lábnyom figyelembe vételével alakították ki.
A Lexmark 1991-ben alakult, amikor az IBM úgy döntött, hogy megszünteti a nyomtatókkal foglalkozó üzletágát, illetve egy független céget alapít erre a tevékenységre. Néhány év elteltével a Lexmark teljesen független vállalattá alakult át, és 1995 óta New York-i tőzsdén (NYSE) forognak a cég papírjai.
A vállalat központja a Kentucky állambeli Lexingtonban található az Egyesült Államokban. A Lexmark mára igazi multinacionális vállalattá nőtte ki magát: a világ 34 országában van jelen közvetlenül, 150 országban vásárolhatók meg a termékei, és világviszonylatban 12000 alkalmazottat foglalkoztat.
A vállalat fennállásának alig több mint egy évtizede alatt a nyomtató-piac meghatározó szereplőjévé vált. Míg 1994-ben 1 millió berendezést értékesített, addig 2002-ben már több mint 15 milliót, árbevételét pedig az 1994-es 1 milliárd USD-ről 2002-re több mint megnégyszerezte (4,3 milliárd USD). Az elmúlt három évben pedig piaci részesedését több mint megduplázta.
Ellentétben a legtöbb más nyomtató gyártóval, a Lexmark saját technológiával rendelkezik. Ez azért nagyon lényeges, mert így függetleníteni tudja magát más cégek technológia fejlesztési lehetőségeitől és eredményeitől, valamint azok konjunkturális helyzetétől. Ezáltal elkerülheti a technológiai, és csökkentheti a konjunkturális kiszolgáltatottságot, és így megbízhatóbb partnere tud lenni felhasználóinak és üzleti partnereinek. A nagyon intenzív kutatási-fejlesztési tevékenység eredményeként a Lexmark rengeteg szabadalommal rendelkezik, és számos olyan technológiai újítás lelhető fel az iparágban, amelyet a Lexmark jelentett be elsőként a piacon (4800×1200 dpi felbontás, Linux meghajtó tintasugaras nyomtatókhoz, nyomtatóba épített web szerver, valós idejű hálózat felügyelet, stb.). Az így elért technológiai és műszaki eredményeket a szakma is folyamatosan elismeri. A Lexmark közel ezer iparági díjjal rendelkezik, és a gazdasági sajtó is rendszeresen elismeréssel nyilatkozik a vállalat eredményeiről. A Lexmark tagja a Fortune 500-nak, vagyis a világ 500 legnagyobb vállalta között tartják számon, és megtalálható a világ legkedveltebb vállalatainak (Most Admired Companies) listáján is.
A Lexmark – víziója szerint – azon dolgozik, hogy innovatív termékeket és megoldásokat kínáljon felhasználóinak, rugalmasan és korrekt módon reagáljon a piac igényeire, és a maximális megelégedettség révén felhasználóit egy életen át megtartsa.
A Lexmark megalakulása, azaz 1991 óta van jelen termékeivel a magyar piacon, hagyományos disztribúció keretében – tehát nagykereskedőkön keresztül – pedig 1998 óta. 2001 decemberében azonban megvetette lábát Magyarországon.
Terjeszkedési stratégiájának megfelelően CEEMARK Hungary Kft. néven vegyesvállalati formában irodát nyitott Budapesten.
Az üzleti modell nem változott, a termékeket továbbra is a nagykereskedőktől, illetve a viszonteladóktól lehet megvásárolni. A Lexmark az elmúlt néhány évben rendkívül dinamikusan fejlődött a magyar piacon. Kiváló minőségű és megbízható termékeivel sikerült betörnie a piac valamennyi szegmensébe, és magyarországi piaci részesedését megtöbbszörözte.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény