FőoldalArchívumFelhő-alkalmazások - az IT felsőbb osztályba léphet
2010. június 10., csütörtök ::

Felhő-alkalmazások - az IT felsőbb osztályba léphet

A gazdasági válságnak lassan vége, mindenki keresi új helyét az átrendeződött gazdaságban.Az elektronikai ipar főként a piaci átrendeződésben találja meg az innovációt, az információtechnológia a módszerekben is sok lehetőséget lát. A hardverpiac beszűkül, az eszközök gyorsabban évülnek el, mint tönkremennek (hála a kifinomult chiptechnológiáknak), szoftverek terén sem lehet igazán minőségi ugrást produkálni, a módszerek terén viszont igen. Vezető amerikai közgazdászok manapság a gazdaság egyik legnagyobb húzóerejét az IT fejlődésében, ezen belül a felhőalkalmazások elterjedésében látják

Nem kell a jövőben odafigyelni, mikor telik be az adathordozónk, mikor kell lecserélni számítógépünket, lassan feleslegessé válik a vállalati informatikus, webmester, mert a számítástechnikát szolgáltatás-jelleggel kapjuk, mint a vizet, vagy a villamos energiát. Persze ez még kissé odébb van, de a fejlődés megindult, a felhő-alkalmazások fémjelzik. Még elfogadott magyar szakkifejezés sem terjedt el az angol Cloud Computing után a szakirodalomban felhő-alkalmazásról, vagy felhő stratégiáról olvashatunk. (Véleményünk szerint az első találóbb, de ezt az élet fogja eldönteni).

Mi is valójában a Cloud Computing?

A felhő-számítástechnika lényege, hogy a felhasználók olyan alkalmazásokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem a saját számítógépükön, hanem távoli kiszolgálókkal jellemezhető távoli adatközpontokban találhatók. A felhasználó így költséges beruházás nélkül használhat különféle programokat és tárolhat nagy mennyiségű adatot. Négy módja terjedt el, az infrastruktúra, az alkalmazások, a tevékenység és a tartalom, amelyekre a szolgáltató cégek igyekeznek minél szélesebb választékot nyújtani. A felhasználónak pedig pusztán egy intelligens terminált kell üzemeltetni, amin keresztül mindent megkap. A szoftver-frissítés is a szolgáltató dolga lesz, nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy pl. nem tudjuk elolvasni levelünket, mert lemaradtunk egy "brosúrával".
Manapság a magyar piacon mintegy 10 cég kínál felhő-alkalmazási megoldásokat. Most kettőt mutatunk be.

Fujitsu
A Fujitsu számítógépek a világ élvonalában vannak. Most arról ad számot, hogy globális platformot vezet be, amellyel indítja felhő stratégiáját.
Bővebben

A másik az EMC
Az EMC adattárolási technológiáiról híres, korábban több hírt olvashattak róluk oldalainkon. Most ők is belépnek a felhő-szolgáltatók sorába, nem is akármilyen eszközökkel.
Bővebben

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény