FőoldalArchívumKérdések a DVB-T hazai indulása kapcsán
2008. november 26., szerda ::

Kérdések a DVB-T hazai indulása kapcsán

Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs igazgatója
Magyarországon 2008. december 1-jével megkezdődik a földi digitális műsorszórás üzemszerű, kereskedelmi szolgáltatásként történő elindítása. A tervek szerint az analóg földi televíziós hálózatok lekapcsolását 2011. december 31.-ig be kell fejezni. Az Antenna Hungária december 1.-én indult új, a legmodernebb technológiát alkalmazó, digitális MinDig TV szolgáltatása csaknem 6 millió magyar állampolgár számára szabadon fogható tartalmak széles választékát kínálja tökéletes kép- és hangminőségben.Tóth Andrástól, az Antenna Hungária kommunikációs igazgatójától a témával kapcsolatosan, néhány feltett kérdésünkre kaptunk választ.


Az új szolgáltatás indításával összefüggő antenna-rekonstrukciós és egyéb technikai munkálatok elérhetővé teszik a digitális szolgáltatást vidéken is?


Igen. Annak érdekében, hogy a kabhegyi és szentesi régiókban élő lakosok is már december 1.-től részesülhessenek a digitális MinDig TV szolgáltatásaiból, az Antenna Hungária e két adóállomás esetében is végrehajtotta az adórekonstrukciós munkálatokat, a digitális átállásról szóló törvény és az NHH-val kötött hatósági szerződés követelményeinek figyelembevételével. A technikai munkálatok teszik lehetővé, hogy továbbra is biztosítható legyen a nézők számára a legnépszerűbb előfizetési díj nélkül fogható televízió-csatornák sugárzása analóg és digitális formában egyaránt. A kabhegyi állomás digitális szolgáltatásának lefedettsége Északnyugat- és Közép-Dunántúlra terjed ki, a budapesti adó Közép-Magyarországot, a szentesi adó pedig Délkelet-Magyarországot fogja besugározni. A MinDig TV szolgáltatás már 2008 végén a következő nagyvárosokban elérhető: Budapest, Szeged, Győr, Kecskemét, Székesfehérvár, Tatabánya, Kaposvár, Békéscsaba, Veszprém és Zalaegerszeg, valamint a fenti régiók legkisebb településein egyaránt.

Már kaphatók elvétve DVB tunerral szerelt ún. integrált tévék, úgy tűnik, azt érdemes venni, mert akkor 1-2 év múlva nem kell kidobni az analógot. Ezek azonban MPEG-2 kódolást tudnak dekódolni, az Antenna Hungária viszont az MPEG-4-est vezeti be a földi sugárzásban. Akkor most mit vegyen a „Mari néni"? Mi a két kódolás közötti különbség felhasználási szempontból?


A december 1.- től elinduló MinDig TV elnevezésű földi digitális kereskedelmi szolgáltatás MPEG-4-es formátumban indul, lesznek rajta HD és SD adások is. Azok a készülékek, amelyek alkalmasak lesznek a vételre és a gyártó/forgalmazójuk megállapodást köt a jogosultság nyertesével, MinDig TV-s matricákkal lesznek ellátva. Tehát Mari néni, amennyiben olyan helyen lakik, ahol már elérhető lesz a digitális szolgáltatás, keresse majd a matricás terméket, ha biztosra akar menni. A különbségről: az MPEG-4 korszerűbb, kétszer annyi csatorna juttatható el rajta, lehetőség van HD adások műsorszórására is. Mivel több csatorna fér el egy multiplexben, következésképpen alacsonyabb az egy csatornára jutó műsorszórási díj is, mintha MPEG-2-es rendszer lenne. A berendezések (set-top-box-ok) külső megjelenésében és használatában nincs érdemi különbség.

Van-e, mikorra lesz és hol szerezhető be a két rendszert átalakító doboz a kereskedelemben, és mennyiért?

Kereskedelemben most is kapható már DVB-T MPEG-4-es set-top-box és lapos képernyős tévé integrált DVB-T MPEG-4-es tunerrel. MinDig TV-s matricás készülékkel november folyamán lehet már találkozni a kiskereskedelmi forgalomban. A két rendszer közötti átkódoló készülékről nincs tudomásom, eléggé bonyolult lenne eltérő szabványú felépítése miatt.
Az MPEG-2 földi kísérleti digitális sugárzást az Antenna Hungária október utolsó napján lekapcsolta, decembertől indul az MPEG-4-re alapozott kereskedelmi digitális sugárzás, párhuzamosan MPEG-2 alapú digitális sugárzás nem lesz. Aki nem vált rögtön MPEG-4-es set-top-boxra, annak 2011 végéig megmaradnak az MPEG-2 alapú földi analóg sugárzásban eddig is vett csatornák és műsorok, de azok a december 1-től induló új MPEG-4 alapú új digitális műsorokat és csatornákat nem tudják nézni. Az MPEG-2 rendszerű vevőket tehát 2011 után kell csak kidobni, vagyis több mint 3 év múlva.

Decembertől már az ország területének hatvan százalékán fogható lesz a digitális földfelszíni adás (DVB-T), így akik eddig csak három csatornát fogtak, elvileg akár tíz-tizenötöt is nézhetnének. A szobaantennával tévézők legnagyobb része azonban valószínűleg még nem hallott az átállás kínálta lehetőségekről. Pedig az új technológia bevezetésének egyik célja éppen a társadalom digitális különbségeinek csökkentése lenne. Az AHRT hogyan kíván tájékoztatni, általában és különösen a leginkább érintett szoba- vagy tetőantennás százezreket?


December 1-jétől indul az új szolgáltatás és a digitális átállás kampánya is, amelynek célja azok számára is eljuttatni a megfelelő információt, akik eddig nem hallottak az átállásról és a digitális rendszer lehetőségeiről.

A lakosság nem kis részében van félelem, hogy pl. „fizetőssé válnak eddigi ingyenes csatornák" stb. Miben, hogyan kíván ezen változtatni az AHRT?


Amit lehet tudni, hogy előfizetési díj nélkül lesz elérhető az m1, m2, Duna TV adása, előző kettő szinte bizonyos, hogy HD-ben. A Hír TV és ATV kérésükre kódolt formában fog megjelenni. Új, előfizetési díj nélkül elérhető tartalom, illetve népszerű már meglévő és új kereskedelmi csatornák is minden bizonnyal megjelennek majd a kínálatban, amint a megállapodások megkötésre kerülnek, tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.

A lakosság hogyan tájékozódhat, lehetőleg egy helyen, az elérhető új eszközök fajtáiról, választékáról, jellemzőiről, áráról, beszerzési feltételeiről? Ebben milyen szerepet kíván szánni magának az AHRT? Esetleg külön információs portál?


A legfőbb tájékozódási pont a honlap (www.mindigtv.hu), információs központ és call center is az érdeklődők rendelkezésére áll, valamint információs kampányt is folytatunk, és ingyenes tájékoztató füzetet is terjeszteni fogunk, amelyben részletes információ található a szolgáltatásról.

Az elérhető új digitális tévészolgáltatások megismerésében, a használatukra vonatkozó igény felkeltésében van, lesz, és milyen szerepe az AHRT-nek?


Az AHRT igyekszik bevonni a tájékoztatásba az értéklánc többi tagját (pl. tartalomszolgáltatók, készülékgyártók és forgalmazók) beleértve a kormányzati intézményeket is, ugyanis egy közös kampány hatékonyabban, nagyobb terjedelemben tudná biztosítani a digitális műsorszórás bevezetésének, valamint a digitális átállásnak a sikerét. A pénzügyi források és eszközök jelentős mértékű megnövekedésével lehetőség nyílna a sokrétűbb és szerteágazóbb információ-megosztásra, amely a zökkenőmentes digitális átállás biztosítéka lehet. Igyekszünk minél több partnert megnyerni az ügynek, jelenleg folynak ez ügyben is a tárgyalások.

A földi sugárzás még mindig tömegek számára jelenti a televíziózás egyetlen lehetőségét. Ez most, a digitális átállás pillanataiban már másoknak is olcsó és minőségi, ezért megfontolandó alternatívát kínál. A technológiaváltáshoz kellő jelátalakító eszköz (set-top-box) árát minden érintett néhány ezer forintos egyszeri kiadás körül várja. Mivel sokan nem csak a háztartásokban néznek tévét, a nyaralók, víkendházak zömében az időszakos használat miatt nincs kábel- vagy műholdas előfizetés, ám televízió igen. A digitális műsorszórás ennek a fizetőképesebb rétegnek is jelentős változást jelent. Mi erről a véleménye?


Az elsődleges célcsoport a kizárólag analóg földi platformot használó nézők, hiszen ők azok, akiknek néhány éven belül cselekedniük kell, ha továbbra is szeretnének televízióadásokhoz jutni, a tervek szerint ugyanis 2011 végéig megszűnne az analóg földi műsorszórás. Természetesen az új szolgáltatás nem csak nekik hozhat új lehetőséget, jó példa erre az Ön által is említett időszakos használat keretében a nyaralóban használt dekóder, de ugyanúgy szól az új szolgáltatás azoknak is, akik például a laposképernyős tévéjükön szeretnének előfizetési díj nélkül elérhető nagyfelbontású (HD) csatornákat nézni.

Lehetőségek, tennivalók

A hazai tévés-rádiós digitális átállással kapcsolatos kérdésekre válaszolt a HírTV egyik októberi adásában Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária (AHRT) üzleti értékesítési ágazatának a vezetője. Többek között elmondta a következőket: Ma a lakosság 20-25 %-a 1-3 tévécsatorna tartalmait nézi, nekik különösen előnyös a DVB-T, ami nagyobb műsorválasztékot jelent, ráadásul kiváló HD minőségben. A hatóság által meghirdetett pályázaton az MPEG-4 csúcstechnológiát jelentő tömörítési rendszer mellett döntött az AHRT, többek között azért is, mert az NHH is a korszerűbbet sugallta. Aki ezt vállalta, az a pályázat elbírálásakor plusz pontokat kapott.
Ennek az MPEG-2 helyett való alkalmazása olcsóbb a tartalomszolgáltatóknak, ugyanakkor a többe kerülő set-top-box miatt, kicsit drágább a nézőknek. Ahol Európában már bevezették a DVB-T-t, ott a szabad hozzáférési modell újabb tévénézőket tudott szerezni. Jó példa erre az angol rendszer. Az átállás kapcsán fontos hangsúlyozni, illetve figyelembe venni, hogy az üzleti modell szempontjából az AHRT-nek nem a nézők, hanem a tartalomszolgáltatók a szerződött partnerei. A DVB-T lehetőségei kihasználásával, elterjedésével kapcsolatban Kárpáti annak a véleményének adott hangot, hogy 2011. végéig, az analóg sugárzás legvégső lekapcsolási határidejéig mind az analóg, mind a digitális adások is meglesznek.

Technikai kifejezések, rövidítések:

DVB-T – digitális földfelszíni műsorszórás a VHF-UHF sávban (EN 300 744)

DVB-C – digitális műsorelosztás kábelhálózatokon (EN 300 429)

DVB-S – digitális műsorszórás műholdon keresztül (EN 300 421)

IDTV (Integrated Digital TeleVision) – integrált digitális tévékészülék

Set-top-box – az antenna és a tévékészülék közé csatlakoztatandó, a digitális tévéadás fogadására alkalmas, általában lapos doboz kialakítású átalakító készülék

MPEG-2 – videó- és hangformátumokat TV minőségben meghatározó videó tömörítési szabvány

MPEG-4 – a HDTV szabvány alapjául szolgáló videó tömörítési szabvány

HDTV (High-Definition TV) – televíziós sugárzási norma, amely az eddigi (PAL, SECAM, NTSC) szabványoknál jelentősen nagyobb képfelbontást tesznek lehetővé

HD-Ready – azoknak a megjelenítőknek, tévéknek a logója, amelyek tökéletesen együttműködnek a HDTV-s beltéri egységekkel (set-top-boxokkal), illetve a HDTV adásokat képesek 1280×720 képpontos jelekkel megjeleníteni

Full-HD – lásd HD-Ready, a specifikáció kompatibilis az 1920×1080 képpontos jelekkel

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény