FőoldalArchívumHogyan kerül az információ az internetre?
2009. október 01., csütörtök ::

Hogyan kerül az információ az internetre?

Az Ericsson Budapesten bemutatta teljes végponttól végpontig terjedő felhordóhálózati megoldását mobil rádiós- és szélessávú elérési rendszerek számára

A mindennapi életünkbe beköltözött internet naponta, akár óráról órára friss információval látja el a világot

A demoberendezés A demoberendezés
Az évek során számtalan módozat alakult ki, hogy a szerver kimenetéről az internet "betáp" pontjáig, a gerinchálózatig hogyan jut el az információ, nem egyszer sérülékeny, zavart vagy biztonságtechnikailag kifogásolható módszerekkel. Itt az ideje, hogy rendszerszemléletű módszerrel rendbe tegyük a kérdést. Az Ericsson szeptember 4-én Magyarországon bemutatta felhordóhálózati megoldását Az Ericsson Magyarország a Global Mobile Backhaul Roadshow-program magyarországi rendezvényének keretében bemutatta legújabb IP-alapú mobil rádiós rendszerek felhordóhálózati megoldásait a MINI-LINK TN-t - az Ericsson piacvezető mikrohullámú átviteli megoldását - és az OMS 1410-et - amely Packet Optical Transport Platform alapú megoldásokat biztosít nagyvárosi hozzáférési hálózatokban. A nagy hord erejű bejelentésnek a herceghalmi Abacus Hotel adott otthont, ahol az Ericsson demoberendezéssel is támogatta az előadást.
Az európai programsorozat részeként hazánkban került először bemutatásra az adaptív modulációt is támogató mikrohullámú terminál, amely képes az Ethernetalapú szolgáltatási minőség kezelésére is. A rendszerek az internet szolgáltatók kezébe olyan eszközt és módszert adnak, amellyel jelentősen növelhetik a biztonságot, a széles sáv optimálisan legjobb kihasználásával. A tájékoztatón Jakab Roland marketing és kommunikációs igazgató megnyitóját követően Georg Karl Kopf, a Mobile Backhaul Megoldásokat Fejlesztő program igazgatója és Ugron Gergely, az IP- és szélessávú hálózati megoldások osztályvezetője tartott előadást, a rendszer élőben való bemutatásával.
"A távközlési hálózatok üzemeltetői jelenleg két fő megoldandó problémával szembesülnek a 'mobile backhaul' terén: hogyan kezeljék a kapacitásváltozást, valamint hogyan kezeljék a költséghatékonyság kérdését" - fejtette ki Georg Kopf.
"A szolgáltatók költségcsökkentési terveihez - a még nagyobb mobillefedettség és -kapacitás kiépítése közben - az szükséges, hogy még inkább azon megoldásokra összpontosítsunk, amelyek alacsonyabb beruházási és üzemeltetési összköltséget (Total Cost of Ownership) biztosítanak, ez az, amit az Ericsson-fejlesztésű MINI-LINK TN és az OMS 1410 kínál. Mindkét termék takarékos működésének alapja a hatékony energiafelhasználás, kis helyigény és kiváló spektrum, valamint az átviteli erőforrás-hasznosítás. Ez azért lényeges, mert az átvitel a mobilhálózatok telepítési és üzemeltetési költségeinek akár 50%-át is kiteheti."
Az Ericsson MINI-LINK TN egy mikrohullámú csomópont, amely egyedülálló összeköttetéseket és önálló állomáshelyeket, valamint nagyobb hálózatok esetében összetettebb központi-, ill. csomóponti helyszíneket egyaránt támogat, továbbá kifejezetten forgalomvezérlésre és kapacitásaggregálásra optimalizálták. A Gbit Ethernetkapcsolat révén a kompakt MINI-LINK TN készen áll a teljesen IP-alapú rádiós rendszerek költséghatékony Ethernettámogatására. Teljes mértékben támogatja az új mobilhálózatokban előnyben részesített IP alapú "RAN over Ethernet backhaul" meg oldást az elvárt Ethernetalapú szolgáltatási minőséggel. Mindemellett a MINI-LINK kategóriája legkiválóbb rádió kimeneti teljesítményével rendelkezik, hosszú összeköttetéseket biztosítva akár kisebb antennákkal is. Az OMS 1410 a nagyvárosi hozzáférési hálózatok részére szánt ún. "Multi service" csomagkapcsolt optikai átviteli berendezések családjába tartozik: szolgáltatói szintű Ethernet-, ill. TDM-szolgáltatásokat kínál, amelyek együttműködnek az SDH-, Ethernet- vagy IP/MPLS-alapú maghálózatokkal. A termék fontos szerepet játszik a nagyvárosi (metro és edge) hálózatok átviteli kapcsolatainak létrehozásában.
Ezzel teljesíti a hálózatüzemeltetők azon igényét, hogy hálózatukat továbbfejlesszék a többszintű szolgáltatások és forgalmi típusok keverékének támogatására TDM- vagy Ethernet-alapon.
A demohálózat A demohálózat
"Magyarországon kiemelt jelentőséggel bír a felhordóhálózatban a végponttól végpontig tartó megoldás. Mind a beruházásnál használt berendezések együttműködése, mind a szolgáltatások által támasztott minőségi követelmények teljesítése fontos a hálózatüzemeltetők számára. Természetes elvárás, hogy egy ilyen egységes hálózaton a teljes felügyelet is végponttól végpontig biztosítva legyen. Az Ericsson által kínált IP-alapú felhordóhálózati megoldás és az ezzel együtt ajánlott berendezések teljes körűen illeszkednek ebbe a végponttól-végpontig tartó architektúrába" - egészítette ki Ugron Gergely, az Ericsson Magyarország IP- és szélessávú hálózati megoldásokért felelős osztályvezetője. Az elmondottakat egy valóságosan kiépített demo hálózaton mutatták be, ahol két forrás jelét juttatták fel a világhálóra.
Műszer és tévémonitor mutatta az átvitel minőségét, a sávszélesség csökkenésekor (pl. eső, köd stb. esetén) operátori prioritás gondoskodik a legfontosabb kapcsolat lehetséges megtartásáról, zavartalan esetben pedig az útválasztó rendszer a teljes sávszélességet, és ezzel a maximális átviteli sebességet biztosítja. Természetesen a mikrohullámú és optikai rendszerek mellett ma még él a rézvezetékes hálózat is, szélesítve az alternatívát.
Mindkét berendezéscsalád (az optikai és mikrohullámú) része az Ericsson "Full Service Broadband" kínálatának - aminek keretében csomagalapú szolgáltatásokra optimalizált egyetlen közös hálózatot kínálnak tetszőleges lakossági, üzleti és mobilalkalmazáshoz. A mikrohullámú technológia terén szerzett több mint 30 éves tapasztalatával az Ericsson piacvezető a mikrohullámú átvitel területén. Az Ericsson ez idáig több mint 1,9 millió mikrohullámú rádióegységet szállított, több mint 530 megrendelő számára, több mint 150 országba.

További információ

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény