FőoldalÜzletKongói jogszabálytól drágulhat a Li akkumulátor
2018. június 19., kedd ::

Kongói jogszabálytól drágulhat a Li akkumulátor

A Kongói Demokratikus Köztársaságban törvényerőre emelkedett az új bányajogi szabályokat tartalmazó elnöki kódex, amely óriási hatással lehet az akkumulátorok gyártására

Az új rendelkezések megszüntetik a fennálló, 10 évre szóló védettséget a megkötött kitermelési megállapodásokra.

Az Africanews beszámolója szerint törvényerőre emelkedett az a márciusban Joseph Kaliba elnök részéről már elfogadott kódex, amelynek irányelvei mentén az ország újragondolja a nemzetközi bányavállalatokkal való viszonyát. Ez azt jelenti, hogy mostantól a kongói vezetésnek lehetősége van változtatni az érvényes megállapodások nyereségadó- és járulékmértékein, vagy épp a kitermelés licencdíjain. Ez kiszámíthatatlanná teszi a vállalatok számára a működési környezetet, illetve a költségnövekedés – továbbgyűrűző hatása miatt – elérhet egészen a végfelhasználókig: telefont vagy e-autót vásárlókig.

Ez pedig komoly kihívás elé állítja még a legnagyobb elektromos autó gyártókat, és az olyan cégeket is, mint az Apple és a Samsung, amelyek termékelőállítása ezer szállal kötődik a Li-akkumulátorok és szárazelemek fontos anyagához, a kongói kobalthoz. A vállalatok első reakciói szerint, elfogadhatatlan, hogy az állam egyoldalúan megszünteti a már hatályos megállapodások védettségét. Mindez totális jogi háborúba hajszolhatja a feleket. A Glencore és a Randgold, a két legnagyobb vállalat máris jelezte, jogi lépéseket tesznek az állam ellen a döntésért.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény