FőoldalÜzletA Nokia lehet a nagy visszatérő
2015. augusztus 17., hétfő ::

A Nokia lehet a nagy visszatérő

Már idén tavasszal úgy fogalmazott a vezetőség, hogy visszatérnek a mobilokhoz, de nem úgy, ahogy annak idején tették

A 2013-ban megkötött szerződések egészen jövő év végéig megtiltják a Nokiának, hogy belépjen a mobilos piacra, de úgy látszik azt megengedik, hogy egy kísérleti táblagéppel mégiscsak megpróbálkozzanak. Ezzel összhangban az androidos N1 volt az első megnyilvánulása annak, hogy a Nokia nem adta fel a mobileszközökkel kapcsolatos terveit. A vállalat nevét és logóját viselő táblagéppel elsősorban a távol-keleti piacokat célozták meg, a tervezést maguknál tartották, a gyártást azonban kiszervezték. Az N1 eddigi teljesítménye azt mutatja, hogy recept bevált: van új termék, amihez nem kell hatalmas gyártósorokat és dolgozókat fent tartani. Netes akciók keretében eladtak több százezer N1-et Kínában és Tajvanon, sőt, pár napja már Angliában és Írországban is kapható a készülék. Ezzel együtt a Nokia fénykorához képest a volumen és a várható nyereség sem tetemes, azonban a rizikó és a bukás lehetősége is kicsiny.

Mindezzel párhuzamosan a Nokia arra is figyel, hogy több lábon álljon, erre utal a filmstúdiók, produkciós cégeknek ajánlott, VR felvételek rögzítő kamera, az Ozo bejelentése. Elkészítettek egy androidos launcher alkalmazást is. Az Oculus Rifthez hasonló VR szemüvegeket terjedése az ahhoz passzoló tartalmat igényel (Ozo), a várható androidos eszközök egyedi, új szoftvereket igényelnek majd (Z Launcher), illetve amint egy részleg nem termel megfelelően, vagy nincs benne kellő potenciál, akkor érdemes tőle a lehető leggyorsabban megszabadulni (a Here Maps eladása).

A Nokia 2016-ra tervezett mobilos belépőjének egyik legfontosabb összetevője maga a brand. A kiszervezett mobilgyártás önmagában nem egy nagy újítás, több gyártó neve maradt fel így az utóbbi években (Alcatel, Philips), de ezek egyike sem rendelkezik olyan erővel, mint a Nokia. Az N1-ből kiindulva a dizájnnal nem lesz probléma, a finnek által birtokolt szabadalmi csomag biztosítja, hogy technológiailag is rendben legyen minden, így csak az a kérdés, hogy a Xiaomi és társaitól eltanult net alapú értékesítés miként fog működni európai környezetben. A mobilokat illetően elmondható, hogy a Nokia LinkedIn oldalán számos állást hirdetett meg, amelyekben androidos termékek fejlesztésére keresnek szakembereket, a Reuters forrásai pedig ehhez még annyit tettek hozzá, hogy a korábbi, 70 fős leépítésből is jócskáén visszavett a vállalat.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény