FőoldalÜzletTechnológiai rendezvény a VARINEX-nél
2015. május 26., kedd ::

Technológiai rendezvény a VARINEX-nél

Május 20-án sajtónyilvános bemutatóterem avatást rendezett a Varinex Zrt. új, Fehér úti telephelyén. A szép számmal összegyűlt érdeklődők érdekes előadásokat és gyakorlati bemutatókat láthattak

A Varinex Zrt. immár évtizedes múlttal elkötelezett híve a prototípusgyártást segítő tevékenységeknek, és ma már – több, korábbi fázisú megoldása végeredményeként – a 3D nyomtatás élenjáró hazai képviselője. A 3D nyomtatási technológia – azok után, hogy a találmányi védettség lejárt, és távol keleti gyártók sora egyszerűbb gyártmányokkal telíti a piacot – mára annyira elterjedt, hogy „házi használatra" is veszünk, de mérhető gazdasági haszna a professzionális berendezéseknek van. A Varinex ebben partner, akár gépvásárlásról, akár 3D minták legyártásáról van szó, alapvetően a megoldásra koncentrálva.

Voloncs György és Falk György Varinex igazgatók
A megnyitót Voloncs György és Falk György vezérigazgatók tartották, bemutatva a cég történetét, valamint a két nagy amerikai cég (a Stratasys és Objet) egyesülése folytán kialakult megoldásait, amelyre a technológia épül.

Az ipari 3D nyomtatók új irányvonalait Michael Hoelz, a németországi Startasys GmbH képviselője ismertette, majd Fehér Zoltán, a cég 3D nyomtatási üzletágának vezetője ismertette előadásában az FDM Fortus 380 és 450 gépeket, az új direkt digitális gyártásra is alkalmas 3D nyomtatókat és az újdonságokat az alapanyagok területén.

A rendezvény kellemes színfoltja volt Lakos Dániel, a Tervhivatal Stúdió vezető tervezője előadása a LOGIPLACES 3D puzzle című pályázatáról, amelyben l. helyezést értek el a What-to-print-in-3D tervezői versenyen.

Az előadások után a hallgatóság működés közben ismerkedhetett a gépekkel.

FDM technológia

Az FDM (Fused Deposition Modeling) technológia hatékony, a Stratasys által szabadalmaztatott, additív gyártási módszer, amellyel tartós elemek 3D nyomtatása végezhető valódi hőre lágyuló műanyagból.

Az FDM segítségével koncepciómodellek, működőképes prototípusok és végfelhasználói alkatrészek készíthetők normál, mérnöki felhasználású és nagy teljesítményű hőre lágyuló műanyagból.

Ez az egyetlen olyan professzionális 3D nyomtatási technológia, amely ipari felhasználású, hőre lágyuló műanyagot használ, így az elkészült elemek egyedülállóan ellenállnak mechanikai, hő- és vegyi behatásoknak.

PolyJet technológia

A PolyJet 3D nyomtatási technológia hatékony, a Stratasys által szabadalmaztatott additív gyártási módszer precíziós prototípusok 3D nyomtatására különféle anyagokból.
A PolyJet technológiával működő 3D nyomtatók 16 m finomságú rétegekben nyomtatnak, pontosságuk a sima felszínek, a vékony falak és az összetett geometriák esetében pedig eléri a 0,1 mm-t. Alapanyaga folyékony műgyanta, amelyet pontszerűen UV fénnyel szilárdítanak meg.

Ez az egyetlen olyan technológia, amely számos különféle anyag használatát támogatja a gumitól a merev anyagokig, az átlátszótól az átlátszatlanig. Ráadásul az Objet Connex technológiával többféle anyag akár egyszerre is nyomtatható egyazon elemben.

SLS technológia

A Szelektív Lézer Szinterezés, vagyis az SLS eljárás viszonylag régóta ismert, rétegről rétegre építkező gyors prototípusgyártó megoldás.

Az SLS technológia legfontosabb ismérve, hogy az automatikusan rétegről rétegre terített porszemcséket lézerenergiával „olvasztja össze", minden egyes réteg vonatkozásában „szelektíven", vagyis csak azon a területen, ahol az adott modell adott magasságban lévő „szeletének" területe azt megkívánja. Az egyes szeleteket az adott 3D CAD modell úgynevezett STL formátuma alapján, annak háromszögekből kialakított felületmodelljének metszésével lehet meghatározni.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény