FőoldalÜzletMit várhatunk 2015-re?
2015. március 25., szerda ::

Mit várhatunk 2015-re?

A politikusok már elmondták évértékelő beszédeiket, és reményeket keltettek bennünk az idei évet illetően. A gazdasági szakemberek értékeléseire csak most kerül sor, hiszen reális értékelést igazán a mérlegadatok ismeretében lehet tenni. Március 23-án a MÚOSZ Sajtóházában tartott előadást Vértes András, a GKI elnöke „A GKI előrejelzése 2015-re" címmel

Vértes András, a GKI elnöke

Előadásában nem hallottuk vissza a kormányzati optimizmust, és bár elismerte a vártnál jobb eredményeket 2014-ben, de ezt a kedvező nemzetközi események pozitíven segítették. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a beruházások stagnálása következtében várható GDP csökkenésre, ami részint következménye az EU-val és az USA-val való (főként politikai) konfliktusoknak. A tavalyi 3,6 %-os (EU-n belüli) kimagasló teljesítménynövekedés várhatóan 2%-ra csökken, sőt, 2016-ra a hatás még inkább érvényesül. Ez sajnos igaz a tavalyi autóipari növekedésre, és ezen belül az elektronikai iparra is.
A foglalkoztatottság tavalyi 5,3%-os növekedése valójában megtévesztő, mert a főként új érték előállításában érdekelt versenyszférában ez legfeljebb a felét teszi ki, a közmunka növekedése pedig a költségvetést terheli, idén ez is 1%-ra esik vissza.
Néhány tényező pozitív alakulása optimizmusra adhat okot, bár a javulásért keményen meg kell dolgozni. A cserearány a lezuhant olajár hatására tavaly 1%-kal, idén várhatóan további 1 ... 1,5%-kal javul. Az import és export dinamikája is növekedést mutat a beruházások eredményeképpen. Az államadósság csökkenése is kedvező tendenciát mutat, így várhatóan már idény, de a tendencia szinten tartása, vagy növelése esetén a további években a hitelminősítő intézetek kedvezőbb besorolásba helyezik az országot, ami a beruházási kedvet növeli, ha a jogbizonytalanságot okozó, külfölditőke-ellenes és kiszámíthatatlan gazdaságpolitika nem rontja le a hatást.

Bővebben

A teljes tanulmány letölthető

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény