FőoldalÜzletSok millió euróval megzsarolták a Nokiát
2014. június 23., hétfő ::

Sok millió euróval megzsarolták a Nokiát

Az eset még 2007 végén történt. A krimibe illő sztorit a finn MTV televízió oknyomozó újságíró csapata tette közzé

Napjainkra gyakorlatilag már csak szép emlék az egykor világelső Symbian OS, a mobilos operációs rendszer, ami a finn vállalat fénykorában egyet jelentett a Nokiával. A Symbiannal ellátott mobilok taroltak a piacon, a Nokia magasan vezette az okostelefon eladási listákat, és ez a dominancia jött kapóra azoknak, akik megszerezték a rendszer egyik kulcsfontosságú kódját.

2007-ben bűnözők egy csoportja valahogyan hozzájutott a Symbian alkalmazások közzétételéhez szükséges kódokhoz. Az adatok azért voltak rendkívül fontosak a Nokia számára, mivel annak birtokában bárki, bármilyen ellenőrizetlen alkalmazást ki tudott volna engedni a piactérre, aminek beláthatatlan következményei lehettek volna.

Az ügyben nyomozó detektív, Tero Haapala elmondása szerint a csoport a pár kilobájtos kódcsomagért több millió eurós váltságdíjat követelt, amit a Nokia a helyzet súlyosságára való tekintettel hajlott is kifizetni. A gyártó azonnal felkereste a helyi nemzeti nyomozóirodát, és megszervezték a pénz átadását-átvételét, mivel ez volt a feltétele annak, hogy nem használják fel a kódokat. Ezt követően a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint alakultak a dolgok, mivel a Tampere városába szervezett akció balul ütött ki. A zsarolók megszerezték a pénzt, a rendőrség azonban nem akadt a nyomukra, így a kódokkal kapcsolatban sem lehetett nyugodt a Nokia és egyben búcsút inthetett több millió eurónak. Úgy tűnik, hogy a zsarolók megelégedtek a megszerzett pénzzel, mert a Nokia félelmei ellenére nem éltek vissza a kódokkal, a Symbian pedig évekkel később így is, úgy is eltűnt a színről és helyét, szerepét átvette a Windows Phone.

A Nokia egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt a finn televízió értesülései kapcsán, azt viszont lehet tudni, hogy az ügyet a mai napig nem zárták le.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény