FőoldalÜzletTudományos kutatások a Pázmányon
2014. június 17., kedd ::

Tudományos kutatások a Pázmányon

Június 11-én sajtótájékoztatóval egybekötött nyilvános záró rendezvényt tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem „Tudományos Kutatások Kibontakoztatása" címmel. Az esemény alapjául az szolgált, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nemzetközi szintű kutatási programjának megvalósítására, s ezzel kutatóegyetemi hazai és nemzetközi versenyképességének javítására 920 045 854 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv TÁMOP-4.2.1.B-11/2/KMR, „Tudományos kutatások kibontakoztatása" című pályázatán. A projekt során megvalósult, az EU számára is kulcsfontosságú kutatási tevékenység elősegítik Magyarország bekapcsolódását az európai innovációs folyamatokba, megerősítik a hazai kutatói, tudományos bázis presztízsét

Dr. Szuromi Szabolcs rektor

A rendezvényt Dr. Szuromi Szabolcs rektor nyitotta meg. Üdvözlő beszédében elmondta, hogy a projekt 2 évvel korábbi megnyitásakor Dr. Pálinkás József, az MTA akkori elnöke már jelezte, ha az egyetem ezt a kutatói munkát sikeresen befejezi, nemzetközi szintű hírnévre tesz szert, az élvonalba kerülhet. A munka elkészült, kettős haszonnal, részint a kutatási eredmények magáért beszélnek, részint pedig az egyetemi kutató teamek kiterjedt kapcsolatrendszerre tettek szert, ami a további, folyamatos kutatómunka záloga.

Dr. Hajdu Gábor projektmenedzser

A projekt célja az volt, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem versenyképességét erősítsék a nemzetközi oktatási és tudományos piacon kutatási projektek támogatásával és kutatási szolgáltatások fejlesztésével. Ennek eredménye többek között „Lab-on-a-chip (LOC)", azaz a „Laboratórium egy chipen" technológia, melynek alkalmazásával lehetőség nyílt ugyanazon vizsgálatok lefolytatására néhány négyzetmilliméteres területen. Továbbá fontos előrelépéseket tettek a rákos daganatok korai felismerésében, az új kvantitatív képalkotó technológia segítségével, amely költséghatékony és biztonságos megoldást jelent ezen problémákra. A projekt általános ismérveit Dr. Hajdu Gábor projektmenedzser mutatta be.

Az Egyetem a megvalósult projekt keretében több éven át végzett nemzetközi jelentőségű kutatásokat, amelyek három kiemelt területre koncentrálódtak, a „Bionika", „Európa a nagyvilágban", illetve „Kormányzás és közjó". A három, egységet alkotó kutatási terület kapcsolódik az Európai Unió tudományos és technológiai céljaihoz, valamint az Új Széchenyi Terv húzóágazataihoz. A PPKE kutatóegyetemként mindig is arra törekedett, hogy jelentős K+F kapacitást építsen ki, ezáltal biztosítva a hazai kutatói utánpótlást hosszú távon, illetve kutatási programjai révén bekapcsolódhat az Unió számára kulcsfontosságú kutatási tevékenységekbe, európai innovációs folyamatokba.

Az eseményt egyetemi és külső meghívottak követték, a szakmai prezentációkon sokat tanulhattunk.

A bionika területén a chipen kívül előrelépéseket értek el a protézisek és más rehabilitációs eszközök, testközeli érzékelő-rádiókommunikációs hálózatok, illetve a személyre szabott tartalomszolgáltatás modern telekommunikációs eszközei területén. Az „Európa a nagyvilágban" projekt területén jelentős fejlődéseket értek el a digitális tér alakításában, az európai identitás erősítésében, valamint az intézményi bizalom növelésében, a gazdaságpolitika fejlesztésében és a versenyképesség növelésében. A „Kormány és közjó" témában fontos kiemelni a munkajogi szabályozások és a közigazgatási fejlesztések területén történt előrelépéseket.

A három kiemelt kutatási területen elért eredmények együttesen képesek reflektálni a 2008 őszén kialakult és napjainkig elhúzódó gazdasági válság nemzetközileg is aktuális kihívásaira. A kiemelt kutatási területek fejlesztésével az Egyetem támogatja a versenyképességi pólusprogram megvalósítását is.

Az alprojektek bevezető előadásait specifikus előadások egészítették ki.

Dr. Kőszeghy Miklós, Dr. Gáthy Vera és Dr. Szigetvári Tamás

A „BTK – Európa a nagyvilágban" című alprojektet Dr. Kőszeghy Miklós ismertette, ezen belül Dr. Gáthy Vera Indiáról, a világ legnagyobb demokráciájáról beszélt, Dr. Szigetvári Tamás pedig Törökországról, mint az Európai bővítés lehetőségéről, változó megközelítésben.

Dr. Szolgay Péter dékán, Dr. Gyöngy Miklós Dr. Iván Kristóf és Prószéky Gábor

A másik kutatási terület az informatika, elektronika. Dr. Szolgay Péter dékán ismertette az „ITK – Bionika" című alprojektet, majd Dr. Gyöngy Miklós a Kvantitatív ultrahang a rákdiagnosztikában és rákterápia követésben, Dr. Iván Kristóf PPKE ITK Mikrofluidikai kutatási eredmények a TÁMOP pályázatban, és Dr. Prószéky Gábor Orvosi nyelvtechnológiai kutatásokról beszélt, a magyar nyelvű szemészeti beteglapok gépi értelmezése során.

Dr. Tóth Tihamér

Végezetül a harmadik nagy kutatási részprojekt eredménye keretében Dr. Tóth Tihamér A „JÁK – Kormányzás és közjó" című projektet ismertette, ezen belül Dr. Gyulavári Tamás: A munkajog válsága, halála vagy újjászületése? A munkajogi kutatás új útjai a 21. század elején, illetve Dr. Szalai Ákos: A jogrendszer hatása a versenyképességre – joggazdaságtani vizsgálatok című előadásai hangzottak el.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény