FőoldalÜzletÚjabb elbocsátások jöhetnek a Nokiánál
2012. április 13., péntek ::

Újabb elbocsátások jöhetnek a Nokiánál

A Nokia készpénztartalékai apadnak, a vállalat adósságait a bóvli kategóriába sorolhatják. Elemzők szerint a cégvezetésnek el kell gondolkodnia egy az eddigieknél is radikálisabb átalakítás lehetséges lépésein

Két hónappal ezelőtt kisebb győzelmi jelentéssel lepte meg a szakmabelieket a Nokia vezérigazgatója, aki a mobiltelefon-gyártók éves találkozóján kijelentette: a cég túljutott a mélyponton, új okos mobilját viszik, mint a cukrot. Az optimizmus a mostani gyorsjelentés tükrében korainak bizonyult, ráadásul a helyzet olyan rossznak látszik, hogy a Bloombergnek nyilatkozó elemzők lényegében a Nokia feldarabolásának lehetőségeit mérlegelik.

  • Az olcsó készülékek eladásából származó bevétel harmadával, 3,4 milliárd euróról 2,3 milliárdra esett az elmúlt negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ezért sok szakértő logikus lépésnek tartaná, ha a hagyományos mobilok gyártásával foglalkozó üzletágat eladnák valamelyik kínai vállalatnak, és a Nokia az okos telefonokra koncentrálna.
  • A cég tavaly megpróbált megszabadulni a Siemensszel közös, távközlési eszközöket gyártó Nokia Siemensben birtokolt részesedésétől, ám a tárgyalások zsákutcába futottak. Ezeket felújíthatná.
  • További eladható portéka a Navteq Corp., a Nokia térképekkel foglalkozó cége, amelyet 2008-ban vásárolt meg 7,3 milliárd dollárért.

Egyetértés mutatkozik abban, hogy a Nokiának nincs sok ideje a befektetők bizalmának visszanyerésére. Radikális változásokra van szükség, amelyek mélységét az is jelzi, hogy sokak szerint el kellene költöztetni a cég székhelyét Finnországból egy olcsóbb feltételeket kínáló országba.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény