FőoldalRendszerintegrátorVegyünk saját felhőt?
2013. október 15., kedd ::

Vegyünk saját felhőt?

– új generációs felhőmegoldás. A NetIQ Novell SUSE Magyarország sajtótájékoztatón jelentette be a SUSE Cloud 2.0 kiadását, amely Magyarországion is elérhető

A tavalyi év során egyre többet hallottunk a felhőmegoldásokról. A számítástechnika önálló tudományágat, az informatikát megalapozta, a processzortechnika mára a vállalati számítóközpontok kielégítő sebességét biztosítja, az adathalmaz beláthatatlan mértékű növekedési igénye viszont az adattárolás irányába tolja a fejlesztések súlypontját. A hagyományosnak tekinthető hardver-szoftver felépítésű számítástechnika kihasználtsága mára kb. 25%-ra csökkent, a kérészéletűnek tekinthető virtuális memóriakezelés is lassan a múlté (mintegy 50%-ra becsülhető), és 75 %, vagy e felett helyezkednek el a felhőmegoldások, amelyek a kihasználtságot optimalizálják. A kezdeti bizalmatlanságot jelentő nyilvános felhőket lassan felváltják a privát felhők.

Az IDC 2013 szeptemberi tanulmánya szerint a következő években a vállalatok IT-költésében eltolódik a hangsúly a hagyományos fizikai és virtuális architektúrákról a különféle felhőmegoldások felé, ezen belül pedig a privát felhőn lesz a legnagyobb fókusz. A szolgáltatásközpontú privát felhő egyedülálló lehetőséget biztosít az informatikai szakemberek számára arra, hogy növeljék részlegük hatékonyságát, konszolidálják a felügyeleti eszközöket és folyamatokat, továbbá rugalmasan kezeljék az üzleti kihívásokat.

A sajtótájékoztatót a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet két vezetője, Szittya Tamás ügyvezető igazgató és Hargitai Zsolt üzletfejlesztési vezető tartotta.

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy általánosan elérhetővé vált a SUSE Cloud 2.0. Az OpenStack projektre épülő SUSE Cloud minden szükséges funkciót magában foglal a vegyes hypervisorokat tartalmazó privátfelhő-alapú környezetek kialakításához. A termék gyors telepítést és egyszerű kezelést tesz lehetővé, ezzel segítve a vállalatokat az üzleti eredményesség növelésében és az informatikai költségek csökkentésében.

„Azok a vállalatok, akik privát felhőt használnak, gyorsabban reagálhatnak a változó piaci igényekre, csökkenthetik költségeiket, és a nyilvános felhőhöz képest jóval nagyobb biztonságban tudhatják adataikat és szolgáltatásaikat. A privát felhők kialakításához használható eszközünk, a SUSE Cloud az OpenStack alapjaira épül, amely mögött kiterjedt iparági háttér és széles közösségi támogatás áll. Az OpenStack-alapú megoldások közül kiemelkedőnek számít a SUSE Cloud, elsősorban a SUSE húszéves szakmai tapasztalatának, valamint a kimagasló színvonalú, 24 órás támogatásának köszönhetően. A megoldás emellett képes együttműködni a vállalatok már meglévő infrastruktúrájával, és integrálható a SUSE nagyvállalati környezethez igazodó felügyeleti termékeivel" – foglalta össze az előnyöket Szittya Tamás, a Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója.

A SUSE Cloud 2.0 fejlett felhőalapú technológiája az alábbi eszközökkel segíti elő a problémamentes telepítést és használatot a vállalati adatközpontokban:

  • Támogatja a vegyes hypervisorokat tartalmazó felhőalapú környezeteket, így a vállalatok képesek optimalizálni az informatikai szolgáltatások teljesítményét és a licencelési költségeket. A SUSE Cloud támogatja a KVM és a Xen hypervisor környezetet, és a 2.0 kiadás az első olyan OpenStack-disztribúció, amely teljes körűen támogatja a Microsoft Hyper-V környezetet is. A rendszer része a VMware ESXi integrációjának műszaki előzetese is.
  • Hatékonyabb telepítési folyamatot biztosít. A SUSE Cloud 2.0 és a nyílt forráskódú telepítési keretrendszer, a Crowbar legújabb kiadása közötti integráció a korábbinál még jobb méretezhetőséget tesz lehetővé, valamint megújult felhasználói felületet nyújt.
  • Az OpenStack Grizzly legújabb szolgáltatásait és javításait is tartalmazza. Az egyik újdonság, az OpenStack Block Storage tartós blokktárolást biztosít a virtuális gépek szintjén, míg a SUSE Cloud hálózati funkcióit kibővítő OpenStack Networking szolgáltatásként kínált hálózatkezelés révén tesz lehetővé méretezhető hálózatfelügyeletet.
  • A korábbinál is szorosabban integrált a SUSE Studio és SUSE Manager eszközökkel, amelyek segítségével egyszerűen létrehozhatók és kezelhetők a felhőalapú alkalmazások.
  • Partneri megoldások széles választéka segíti a privát felhők konfigurálását az egyedi informatikai infrastruktúrák követelményeihez igazodva. A SUSE Cloud 2.0 tartalmazza a Ceph és a Ceph Rados Gateway rendszerek műszaki előzetesét, így teljesen redundáns objektumtárolást garantál. A SUSE számos partnerrel, köztük a Coraid, EMC, Inktank és NetApp vállalatokkal működik együtt annak érdekében, hogy minőségi megoldásokat kínálhasson a SUSE Cloud felhasználói számára a virtuális gépek tartós tárolásához. A SUSE Cloud Networking további partnermegoldások, így a Cisco, a Midokura, az Open Vswitch, valamint VLAN-áthidaló megoldások képességeit is biztosítja az ügyfelek számára.

A SUSE Cloud 2.0 már elérhető.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény