FőoldalKonstruktőrFrancia mikrorobot a világ leggyorsabbja
2022. szeptember 22., csütörtök ::

Francia mikrorobot a világ leggyorsabbja

Maximális sebessége 120 művelet/perc

A franciaországi FEMTO-ST Intézet kutatói fejlesztették ki a MiGriBot (Miniaturized Gripper Robot) fantázianevű miniatürizált megfogó robotot. Feladata a mikroméretű tárgyak mozgatása, ezáltal pedig az ezeddig mikrocsipeszekkel végzett munkafolyamatok kiváltása és felgyorsítsa. A robot rugalmas anyagból kialakított fogóival ragadja meg a tárgyakat, amelyek nagysága akár 40 mikrométeres is lehet. A feladatokat 1 mikrométer pontossággal tudja végrehajtani. Egy másodperc alatt átlagban 10 műveletre képes, de a maximális sebessége eléri a 720 művelet/percet is.

A mikro(ro)bot például miniatűrizált áramkörök és más, rendkívül kis méretű elektronikai komponensek gyártásában segíthet a jövőben. A kivételesen rugalmas robot mechanikus karjai polidimetil-sziloxánból készülnek, egy olyan vegyületből, amely olajok és bizonyos gumik alapja. Az anyag sűrűségétől függően ez a polimer különböző formákat ölthet, a szerves mikrofluidtól a gumihoz közeli állagig. Ez a rugalmasság tette lehetővé a könnyű szerkezet kialakítását és egyúttal a motorikus képességeinek felgyorsítását. Mivel a robot előállítása során használt technológia egyezik a klasszikus mikroelektronikai eljárások során használt módszerekkel, így a tömeggyártás szempontjából nincs akadálya az akár többezres nagyságrendekben való gyártásának.

Redwan Dahmouche, a kísérlet vezetője szerint „Az egy négyzetméteren percenként milliónyi műveletet végrehajtó mikrorobotok ezreinek alkalmazása jelentősen csökkentetné a gyártási folyamatok energiafelhasználását”. A kutatók a mikrobot strapabíró képességének és élettartamának növelésén dolgoznak, valamint azt is vizsgálják, hogy az összeszerelési folyamatok felgyorsítása mellett mennyiben járulhat hozzá más módokon is a mikroelektronikai iparág működésének optimalizálásához, például az energiafogyasztás csökkentéséhez, ami kiemelt szerepet kaphat az egyre növekvő igényeket kiszolgáló gyártók stratégiájában.

A Migribot működése a következő videón látható.

Fotó: Université de Franche-Comté
Forrás: lejournal.cnrs.fr

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény