FőoldalKonstruktőrÚjfajta „szupergyors és szupertartós” memória az Inteltől
2015. július 30., csütörtök ::

Újfajta „szupergyors és szupertartós” memória az Inteltől

Az Intel Corporation és Micron Technology bemutatta a 3D XPoint elnevezésű technológiáját

A nem felejtő memória teljesítményével forradalmasítani fogja azoknak az eszközöknek és szolgáltatásoknak a körét, amelyek esetében különösen fontos, hogy nagy mennyiségű adathoz rendkívül gyorsan lehessen hozzáférni.

A már gyártás alatt álló 3D XPoint a számítógépes memóriák teljesen új kategóriáját képezi. Utoljára 1989-ban jelent meg hasonló megoldás, ekkor mutatták be a manapság többek közt SSD-meghajtókban és memóriakártyákban alkalmazott NAND flashmemóriát.

Napjainkban óriási mennyiségben keletkeznek digitális adatok, egy nemrég készült felmérés szerint egy évben 4,4 zettabájt adat keletkezik, ami 2020-ra 44 zettabájtra bővül majd. Az egyre nagyobbra növő adathalmazból egyre nehezebb hasznos információkat leszűrni, ezért kulcsfontosságú az ilyen elemzéseket jelentősen felgyorsító 3D XPoint technológia megjelenése. A 3D XPoint technológiával a NAND technológián alapuló memóriáknál akár ezerszer gyorsabb és akár ezerszer strapabíróbb is, a felhasznált különleges összetevőknek köszönhetően pedig azonos méret mellett tízszer annyi adatot képes tárolni, mint a hagyományos memóriák.

„Az egyik legfontosabb akadály a modern számítástechnikában az az idő, amelyre a processzornak a hosszú távú tárolókon tárolt adatok eléréséhez van szüksége" - mondta Mark Adams, a Micron elnöke. „A nem felejtő memóriák ezen új kategóriája olyan forradalmian új technológiát jelent, amely a roppant méretű adathalmazokhoz való gyors hozzáférést, és teljesen új alkalmazások használatát tesz lehetővé." Az Intel és a Micron Technology megoldása segíthet egészségügyi kutatásokban, gépi tanulásban, betegségek nyomkövetésében, míg pénzügyi rendszerekben a visszaélések gyors kiszűrésére alkalmas. Ennél hétköznapibb felhasználási területeken is teret hódít majd a 3D XPoint, alkalmazása nélkülözhetetlen lesz ahhoz is, hogy videojátékokat futtathassunk 8K-s felbontásban.

A 3D XPoint technológia az év hátralevő részében jelenhet meg néhány kiválasztott vevőnél, az Intel és a Micron pedig a technológiára épülő egyedi termékeket fejleszt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény