FőoldalKonstruktőrFibocom GSM és GPS modulok minőség reális áron
2014. december 04., csütörtök ::

Fibocom GSM és GPS modulok minőség reális áron

14-7-tme-1Napjainkban a vezeték nélküli technika az egyik legjobban fejlődő technológia. A kábel nélküli jeltovábbítás már annyira általánossá vált, hogy számtalan alkalmazásban részét képezi mindennapi életünknek. Már nehezen tudnánk elképzelni, hogy mobiltelefonok vagy gépjármű-navigációs eszközök nélkül is jól működjön minden. A közelmúltban a GSM-technológiát teljesen lefoglalta magának a telefónia, de ma már nagyon sok más alkalmazásban is találkozunk ezzel

Ilyenek pl. a parkolóasszisztensek, villamosenergia-számlálók, épületautomatikai eszközök és közúti forgalmi információs berendezések. A rendszer elterjedésének természetesen megvan a közgazdasági magyarázata is. Miért is invesztálnánk több kilométeres vezetékek kiépítésébe, ha szinte megszámlálhatatlan információmennyiség továbbítható akadályok nélkül néhány olcsó GSM modul alkalmazásával? Ezzel összefüggésben szeretnék most bemutatni néhány ilyen Fibocom gyártmányú modult, melyek egy rövid ideje már szerepelnek a TME kínálatában.

14-7-tme-1A kínálat legnépszerűbb tagja a Fibocom G510-Q50 jelű modul. Ez egy GSM/GPRS modul, mely 850/900/1800/1900 MHz-es frekvenciatartományban működik. A berendezés szíve egy 312 MHz órajelű, 32 bites, 8 kiB cache memóriával (4 kiB instrukció és 4 kiB adat) rendelkező RDA8851BL processzor. Ennek a konfigurációnak köszönhetően a modul nagy számítási teljesítményt képes biztosítani.

A G510-Q50 a perifériák sokaságát kínálja. Amilyen mértékben az RTC audio interfész, valamint az integrált Flash memória már inkább általánosnak tekinthetők ebben az eszközcsoportban, hasonló mértékben túl is haladja konkurenseit a fedélzetén meglévő UART interfészek számával.

A G510 ugyanis 3 db ilyennel rendelkezik (basic UART, full UART, host UART), miközben a versenytársak népszerű modelljei csak kettővel (full UART, host UART).

A G510 egyben az egyik legkisebb modul is a piacon. A modult magában foglaló LCC42-es tokozás mérete: 20,2×22,2×2,5 mm méretű. A modul bizonyos alkalmazásokhoz történő csatlakoztatásának elősegítése érdekében a Fibocom cég csatlakozókkal szerelt, NYÁK-lemezhez forrasztható változatot is biztosít (ADAPTOR-G510).

A G510 meghajtása 3,3-4,5 V tartományba eső feszültséggel lehetséges. Ennek figyelembevételével a modul tökéletesen megfelel olyan alkalmazásokhoz, melyeknél lényeges szempont az alacsony áramfelvétel — ami egyébként alvó üzemállapotban sem haladja meg az 1 mA-t.

A modul az üzemelési munkakörnyezet szigorú környezetvédelmi feltételeinek is megfelel. -40 °C - +85 °C közötti hőmérsékletű környezetben működtethető.

14-7-tme-2Magasabb szintű feladatok ellátásához - olyan helyekre pl., ahol nagy mennyiségű adatcsomagokat kell rövid idő alatt továbbítani - 3G modulokat kínál a Fibocom. Adattovábbítási szempontból ezek a modulok rendkívül hatékonyak, ugyanis az Intel chipsetjein alapulnak, vagyis a 350-es és H330-as modulokról van szó.

A H350 az egyik legkisebb 3G modul. 29,8×17,8×2 mm méretű LGA110-es tokozásával jelentős helyet lehet megtakarítani a PCB-lemezen. A modulok 4-féle sávtartományú változatokban kaphatók: 850/900/1900/2100 MHz (UMTS/HSPA+), 850/900/1800/1900 MHz (GSM/GPRS).

A H350-es modul fedélzetén gazdag választékban találunk olyan interfészeket, mint: UART (full UART, host UART), I2C, SPI, I2S, USB 2.0, melyek a modult különösen univerzálissá teszik. Ezen túlmenően a gyártó egy egycsatornás, 10 bites A/D konvertert is elhelyezett rajta telemetriai applikációkhoz, és valósidejű órával is kiegészítette az eszközt. Hasonlóan, mint a G510 esetében, itt is találunk 1 GiB Flash memóriát és 256 GiB DDRAM-ot.

A Fibocom zászlóshajója a H330-as modul. Akárcsak a H350-esnél, 4 frekvenciatartományunk van UMST/HSPA+ számára (850/900/1900/2100 MHz), valamint 850/900/1800/1900 MHz (GSM/GPRS számára). A két modul hasonlósága az integrált interfészekre vonatkozik. A H330-asnak pontosan ugyanannyija van, mint a H350-esnek. A modulok közötti különbséget a perifériákban elmélyülve vehetjük észre. A H330-asnak A/D konverterből eggyel többje van és audio-kodekkel is rendelkezik, ami ideálissá teszi multimédiás alkalmazásokra. További tulajdonsága, hogy plusz antennacsatlakozóval is felszerelték, ennek köszönhetően a rendszer lehetővé teszi az antennák közötti átkapcsolást, mindig azt az antennát aktiválva, amelyik az adott pillanatban erősebb jelet vesz.

A H330-as LLG120-as és miniPCI Express tokozásokkal kapható. Ez utóbbi gyors beszerelést tesz lehetővé modemekbe vagy mobilberendezésekbe.

A cég portfólióját nemcsak GSM modulok képezik. A Fibocom a fentieken kívül GPS pozicionálómodulokat is gyárt. Ilyen pl. a Sirf IV chipseten alapuló GTS-4E-60 modul, melynél a mikrovezérlővel való kommunikáció UART interfészen keresztül valósul meg NMEA 0183 vagy SIRF OSP protokoll segítségével, a GPS-ből jövő adatok pedig 1 másodperces gyakorisággal frissülnek. A Fibocom többi moduljához hasonlóan PCB-lemezhez forrasztható változatban is gyártják csatlakozós kivezetésekkel (ADAPTOR-GTS-4E), aminek köszönhetően már meglévő applikációkhoz lényegesen könnyebben telepíthető.

Az egész világon jól ismert Fibocom modulok Magyarországon még újdonságnak számítanak. Nem kétséges azonban, hogy a dokumentációk rendelkezésre bocsátásával és a műszaki támogatás biztosításával gyorsan népszerűvé válhatnak a magyar piacon is.

Európában a Fibocom termékek hivatalos forgalmazója a Transfer Multisort Elektronik.

A TME honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény