FőoldalKonstruktőrEaton teljesítmény fojtók gépjárműipari alkalmazásokra
2024. február 08., csütörtök ::

Eaton teljesítmény fojtók gépjárműipari alkalmazásokra

Tanúsított, kompakt, nagy ellenállóságú komponensek.

Az induktív alkatrészek a LED-ek táplálására használt kapcsolóüzemű feszültség-átalakítók alapvető építőkövei. Valójában az induktív alkatrészek minősége és képességei határozzák meg, hogy hol fognak elterjedni a félvezetős fényforrások.

Az Eaton cég elsősorban ipari berendezések és alkatrészek beszállítójaként ismert, de széleskörű portfóliójában speciális elektronikai alkatrészek széles választéka is megtalálható, amelyeket imponáló paraméterek jellemeznek. Az alábbiakban ezek közül egyfélét – a teljesítmény fojtókat mutatjuk be, amelyeket autóipari alkalmazásokhoz szánt elektronikus áramkörök építéséhez terveztek. Ezek a komponensek a DRA, DRAQ és HCM1A sorozatból származnak, és egy konkrét, nagyon fontos probléma megoldására lettek tervezve.

Ebben a cikkben olyan témákkal foglalkozunk. mint:

  • Nehéz kihívások a LED-ek járművekben történő felhasználása felé vezető úton
  • Közúti járművekbe való beépítésre alkalmas, tanúsított alkatrészek
  • DRA sorozatú fojtók képességei és paraméterei
  • Kettős tekercselésű induktív elemek
  • HCM1A fojtó sorozat nagy áramerősségei és teljesítménye

LED világítások tápellátása járművekben

A LED diódák visszafordíthatatlanul megváltoztatták a világítás területét, különösen az otthonokban és az irodákban. Jellemzőik miatt azonban nehézkesnek bizonyult az alkalmazásuk az autóiparban. Akadályt jelentett a driverek teljesítménye, mivel a tipikus LDO (Low Drop Out) konverterek nem képesek elegendő teljesítményt leadni a tompított fény, a távolsági fény vagy a féklámpák működtetéséhez, amelyeknek nagy intenzitásúnak kell lenniük ahhoz, hogy még napfényes időben is biztosítsák a láthatóságot.

Fojtó_Eaton_1LED-ek használatával fantáziadús világítási formák tervezhetők.

A megfelelő áramos hatékonyság, mellett rezgés-, ütés- és magas (gyakran 120 °C feletti) hőmérsékletnek való ellenállással is rendelkező tápáramkörök költségei, azt okozták, hogy a LED-eket elsősorban a belső terekben vagy a drágább autókban használták. A fogyasztói szegmensben elsősorban halogénvagy xenonlámpákat használtak, amelyek fő hátránya a félvezető szerkezetekhez képest alacsony élettartamú mozgó alkatrészek, például az izzószál vagy az elektródák jelenléte,

Eaton fojtók

Itt jönnek segítségére az Eaton márka ismertetett megoldásai. Ezek a fojtók rendelkeznek AEC-Q200 tanúsítvánnyal, azaz tesztelték és jóváhagyták őket közúti járművek elektronikus áramköreiben való használatra. Hőtoleranciájuk -40°C-tól 165°C-ig (a HCM1A sorozat esetében 155°C-ig) húzódik, így például motortérben való működésre is alkalmasak. Kifejezetten az autóipari ágazatban használt ”boost”- és „buck” típusú kapcsolóüzemű konverterek építéséhez készültek – de nem csak világítási területen történő alkalmazásra, hanem klímaberendezéshez és fűtési áramkörökhöz, beltéri fények vezérléséhez és viszonylag nagy teljesítményű elektromos motorvezérlőkhöz (üléspozicionálás, ablakemelés/-leengedés stb.) is. Ezek kicsi méretű SMD (felületre szerelhető) típusú komponensek, amelyek az induktivitások széles skáláján állnak rendelkezésre. Három sorozatba tartoznak, úm.: DRA, DRAQ és HCM1A.

DRA127-101-RDRA sorozatú SMD technológiával előállított fojtó.

DRA sorozat

A TME kínálatában ez a sorozat legszélesebb körű autóipari Eaton fojtó sorozat. Az ebbe a csoportba tartozó komponenseket elsősorban a nagy teljesítménysűrűség és hatékonyság jellemzi. Két alapméretben 7,6x7,6 mm-es vagy 12,5x12,5 mm-es (típustól függően a magasságuk 3,55 mm-től 8 mm-ig terjed) méretben kaphatók. A termékcsaládban 290nH-tól 1001µH-ig terjedő induktivitással rendelkező, akár 15,9A áramerősséggel (akár 18,4A telítési árammal) is működőképes elemek találhatók. A mágneses árnyékolásnak köszönhetően optimális EMI-védelemmel is rendelkeznek.

DRAQ sorozat

A DRAQ elemek kettős tekercseléssel vannak ellátva, ami lehetővé teszi, hogy transzformátorként/szeparátorként (1:1) működjenek, valamint, hogy két sorosan vagy párhuzamosan kapcsolt induktív elemként is funkcionáljanak, szélesebb feszültségvagy áramtartományban (a tekercsek közötti szigetelés 200V AC szintű). A DRA modellekhez hasonlóan a fojtó kivezetései optimális védelmet nyújtanak a rezgések ellen, így az alkatrész még zord környezetben is szilárdan a helyén marad. Az itt bemutatott Eaton termékek másik közös jellemzője az alacsony nedvességérzékenységi szint (MSL: 1). A TME-nél kapható DRAQ fojtók induktivitása 4,48µH és 217µH között változik.

HCM1A sorozat

Ez a csoport tartalmazza a legkisebb bemutatott alkatrészeket (többek között a 4.4x4.2x1.8mmes komponenst). Ezek akár 1MHz-es frekvencián is működhetnek. Ez lehetővé teszi, hogy rádió-kommunikációs áramkörökben használják őket. Megfelelnek a fent említett termékek teljesítményének, megkülönböztető jegyük a kissé alacsonyabb hőtolerancia (-55°C-tól 155°C-ig) - de legnagyobb előnyük a nagyobb maximális üzemi áram (1,3A-tól 52A-ig) és telítési áram (akár 100A), ami tovább szélesíti a lehetséges alkalmazások körét.

A szöveget a Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. készítette

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény