FőoldalKonstruktőrX-kondenzátor-kisütő CAPZero áramkörök
2012. november 28., szerda ::

X-kondenzátor-kisütő CAPZero áramkörök

A CAPZero IC-k egyszerű, kétvezetékes, automatikus X-kondenzátor-kisütő áramkörök, amelyek rendkívül alacsony teljesítményveszteséggel, minden biztonsági előírást kielégítve üzemelnek — beleértve az új IEC 62368-1 szabályozást is, amely audio-, video-, IT- és kommunikációs termékekre terjed ki. A CAPZero áramkörök további előnye, hogy a rendszer bemeneti biztosítója elé, illetve után is elhelyezhetők

Az X-kondenzátorokat jellemzően elektromágneses interferencia (EMI) csökkentésére használják. A felhasználót veszélyeztető elektromos áramütés veszélyének csökkentésére a biztonsági kérdésekkel foglalkozó ügynökségek előírják, hogy 100 nF kapacitás felett a termékben a kondenzátor automatikus kisütése rögtön meg történjen, amint a készüléket leválasztották az elektromos hálózatról. Az erre a célra gyakran használt kisütő ellenállások rákapcsolt váltakozó áram esetén folyamatos teljesítményveszteséget eredményeznek, és az ENERGY STAR, valamint EuP energiahatékonysági szabályozások szigorú előírásainak egyáltalán nem felelnek meg.
Az SO-8 tokozású CAPZero IC-k tartalmaznak egy olyan integrált detektort, amely érzékeli a váltakozó feszültség kiesését a rendszerből, az áramkörkészlet részei továbbá a szükséges MOSFET-ek is. Amíg az IC-t tartalmazó termék rá van kötve a váltakozó áramú hálózatra, a CAPZero IC-k kikapcsolt állapotban maradnak, blokkolva az áramot a kondenzátorkisütési útvonalon, és megakadályozva a teljesítményveszteség kialakulását. Ha a váltakozó feszültség kiesik, a CAPZero automatikusan bekapcsol, lehetővé téve a bemeneti szűrőkondenzátorban tárolt energia kisülését. A CAPZero áramkörök táplálása a váltakozó feszültségű hálózatról történik, amely 230 V feszültségnél kevesebb, mint 5 mW fogyasztással jár.

A CAPZero honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény