FőoldalKonstruktőrAz ipar első, egyantennás, NFC-s vezeték nélküli töltője
2012. október 25., csütörtök ::

Az ipar első, egyantennás, NFC-s vezeték nélküli töltője

A Renesas Electronics kifejlesztette az elektronikai ipar első, NFC-alapú, vezeték nélküli töltő megoldását, amellyel elkerülhetővé válik az akkumulátortöltésnél a kábel használata. A Renesas megoldása komplex, tartalmazza a rendszer megépítéséhez szükséges valamennyi alkatrészt, beleértve az NFC-s mikrovezérlőt (RF20), a teljesítményadó IC-t (R2A45801), valamint a teljesítményvevő IC-t (R2A45701) is

A vezeték nélküli akkumulátortöltés, mint fontos kényelmi tényező, egyre népszerűbb bizonyos termékeknél, különös tekintettel az okostelefonokra. Napjaink megoldásai többnyire két antennával oldják meg a feladatot, amelyek közül az egyiken küldik, a másikon veszik a teljesítményt. Ez a megoldás jelentősen rontja a teljesítményátvitel hatékonyságát, amely egyéb hátrányok mellett jelentősen korlátozza a töltési területet, valamint a tervezők szabadságát. A Renesas NFC-s vezeték nélküli töltési technológiája kb. 10 cm-rel növeli a töltési területet ezekhez a megoldásokhoz képest, és a saját fejlesztésű, NFC-s mikrokontroller köré épített rendszer egyetlen vételi antennán keresztül bonyolítja az NFC kommunikációs vezeték nélküli energiaátvitelt is. Az NFC alapú kommunikáció kétirányú kommunikációt támogat, így a vezeték nélküli töltéssel kombinált rendszerben adott a lehetőség ellenőrizni, hogy az eszköz töltése engedélyezett-e egyáltalán.

Az NFC-s rendszer a vezeték nélküli töltésen felül használható egyéb alkalmazásokra, mint fizetési tranzakciók, azonosítás, játékvezérlés, egészségügyi alkalmazások. Az NFC leglátványosabban az Android operációs rendszert futtató okostelefonoknál figyelhető meg, a Renesas az RF20 típusnevű mikrokontrollerének fejlesztésénél szempont volt az is, hogy ezen a fronton is segítse a fejlesztők és terméktervezők munkáját. Az áramkört olyan firmware-rel szállítja a Renesas, amely minden olyan funkciót tartalmaz, amelyre az okostelefonokhoz szükség van. A külső, biztonságos elemekhez való csatlakozást az ETSI TS 102 613 szabványnak megfelelő, egyvezetékes kommunikációs protokoll támogatja, amely fontos szempont például a fizetési tranzakcióknál, vagy SIM-kártyás csatlakozásnál. A rendszer támogatja az I2C és UART interfészeket is.

A Renesas új rendszerének további két alapeleme az R2A45801 teljesítményadó-, valamint az R2A45701 teljesítményvevő áramkör. Az R2A45801 transzmitter rendelkezik azzal a három töltő kimeneti csatornával, amelyek szükségesek a vezeték nélküli töltő meghajtó részének kialakításához. Támogatja továbbá az integrált, biztonsági szolgáltatásokat, így a termikus lekapcsolást is. Az R2A45701 vevő IC a teljesítményátvitel vételi oldalán, az egyenirányítást követően konvertálja le a feszültséget az elvárt szintre. Az áramkör támogatja a feszültség- és áramszint-figyelést is, az USB-s bemeneti töltést, valamint egy kiegészítő, külső töltési forrást is.

A Renesas Electronics honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény