FőoldalKonstruktőrInnovatív alternatíva optocsatolók CMOS-technológiával
2012. október 24., szerda ::

Innovatív alternatíva optocsatolók CMOS-technológiával

A Silicon Laboratories bemutatta az elektronikai ipar első olyan CMOS-technológiájú, LED-emulátor bemenetű termékmegoldását, amellyel egyszerű cserével kiválthatók az optocsatoló áramkörök. Az Si87xx sorozatú, digitális izolátorok kiváló kombinációját adják a konfigurálható kivezetéseknek, tokozásnak és formatényezőnek, kiváló alternatívát jelentve optocsatolók széles skálájának

Az áramkörök ezenfelül kiváló zajimmunitást, robosztus teljesítményt és kimagasló megbízhatóságot nyújtanak, amelyek lényeges szempontok a célalkalmazások (napenergia inverterek, kapcsolóüzemű tápegységek, szünetmentes áramforrások, ipari hajtások, PLC-k, nagyfeszültségű, orvosi műszerek stb.) szempontjából.
Az ipart több mint 40 éven át szolgáló optocsatolók LED-alapú technológiája ma már elavult, elsősorban a bemeneti áramtól, hőmérséklettől, életkortól függő, jelentős kimeneti ingadozás miatt, és az öregedéssel együtt járó pontatlanságuk miatt nem alkalmasak a sokszor elvárt, 20 éves megcélzott élettartamot meghaladó termékek fejlesztéséhez. Az Si87xx sorozatú optocsatoló helyettesítő áramkörök egy olyan, szabadalmaztatott CMOS architektúrára épülnek, amely teljesen kiküszöböli ezt a kimeneti ingadozást, és az optocsatolókhoz képest több mint tízszer robosztusabbak a két meghibásodás között eltelő idő tekintetében, támogatva a hosszabb élettartamú termékek tervezését. A Silicon Labs saját fejlesztésű, kapacitív izolációs technológiájára épülő Si87xx sorozat névleges izolációs feszültsége 5 kV, és kielégíti az IEC 60747-5-2 követelményeit, beleértve a 10 kV-os túlfeszültség-védelmet is. A család kielégíti az IEC 60950-1, 61010-1, 60601-1 előírásokat is, működési feszültsége akár 1200 V a 60 éves élettartam esetén.

A felépítésükből adódóan a hőmérsékletre, életkorra és nyitóirányú áramra immunis Si87xx sorozatú leválasztók további előnyei az optocsatolókhoz képest az alábbiak:

  • 50%-kal alacsonyabb bekapcsolási áram,
  • tízszer kisebb kimeneti nyugalmi áram,
  • alacsonyabb parazita kapacitás,
  • akár 75%-kal jobb közös módusú tranziens-immunitás,
  • kedvezőbb terjedési késleltetés, impulzusszélesség-torzítás, egyéb adatátviteli jellemzők,
  • LED-emulátor bemenet, amely lehetővé teszi az optocsatolók egyszerű, csere elvű kiváltását.


Az alapváltozat Si8710 egy LED-emulátor bemenetből, és egy open-kollektoros kimenetből áll. Rajta kívül további két változat érhető el: az Si8711 tartalmaz egy további felhúzó ellenállást, az Si8712 pedig kínál egy dedikált engedélyező bemenetet is, amellyel a kimenet aszinkron vezérelhető.

Az Si87xx sorozatú, digitális leválasztók SOIC-8 és GW DIP-8 tokban érhetők el, 3,75 kV névleges szigetelésig, az SO-6 és LGA-8 tokozású változatok 5 kV leválasztással 2013 első negyedévétől érhetők el. A fejlesztés támogatására az Si87xxDIP8-KIT fejlesztőkitet kínálja a gyártó Silicon Labs.

A Silicon Laboratories honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény