FőoldalKonstruktőrNégy új vékonyrétegű teljesítménytekercs-terméksorozat
2012. október 19., péntek ::

Négy új vékonyrétegű teljesítménytekercs-terméksorozat

A TDK bemutatta négy új, vékonyréteges fém teljesítménytekercs terméksorozatát. A miniatűr méretű, alacsony profilú tekercsek áramhordozó képessége kétszer nagyobb, DC ellenállása pedig fele a konkurens, ferritmagos tekercsekéhez képest

Az új TFM család négy formatényezővel kapható, beleértve az IEC 1608-at, amely 1,6×0,8×1,0 mm befoglaló méreteket jelent, és ezzel a világ legkisebb méretű, fém teljesítménytekercséről beszélhetünk. A további méretváltozatok a 2520, 2016 és 2012, névleges érték tekintetében pedig 0,47 ... 2,2 µH induktivitás, illetve 0,8 ... 4 A áramerősség támogatott.
A tekercsek magja többnyire ferrit, a TDK azonban - bevetve minden anyagtudományi tapasztalatát - megalkotott egy olyan mágneses fémötvözetet, amely nagy telítési mágneses indukcióval rendelkezik, és nagyon kompakt méretei ellenére kiváló elektromos jellemzőkkel is bír. A korábbi, ferritmagos tekercshez képest (például a 2,2 µH induktivitású TFC252010) a névleges áram kétszer akkora lehet anélkül, hogy áldozatot kellene hozni a rendkívül stabil egyenáramú karakterisztikák oltárán. A TDK világszínvonalú vékonyréteg technológiája lehetővé teszi a szeletgyártási szinten a nagy pontosságú mintázat kialakítását, amely a bevonatkészítő technológiával kombinációban biztosítja az alacsony veszteségű működést garantáló, alacsony DC ellenállást is. Az okostelefonok esetében ez például nagyobb energiagazdálkodási hatékonyságot, és hosszabb telepélettartamot jelent. Magas névleges áramértéke, kis helyigénye miatt a TFN sorozatú teljesítménytekercsek kiválóan megfelelnek minden egyéb, elsősorban mobil eszközökre jellemző DC/DC-átalakítóban történő alkalmazásra.

A TDK honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény