FőoldalKonstruktőrSzéles bemeneti feszültségtartományú, ideális dióda vezérlőeszköz
2012. július 18., szerda ::

Széles bemeneti feszültségtartományú, ideális dióda vezérlőeszköz

A Linear Technology bemutatta LTC4359 típusszámú újdonságát. A nagyfeszültségű, kisveszteségű, ideális dióda vezérlőalkatrésszel a Schottky diódák egyszerűen kiválthatók, a gyártó ajánlása szerint elsősorban járműipari és napenergia-hasznosító megoldásokban

Az LTC4359 dióda bemeneti feszültségtartománya 4 ... 80 V, és a -40 ... +100 V bemeneti feszültségeket károsodás nélkül viseli. A dióda működési árama mindössze 150 µA, a lekapcsolásvezérlő bemeneti csatlakozóval az alkatrész még alacsonyabb áramfelvételű, 13 µA-es, kikapcsolt módba küldhető. Az LTC4359 környezeti működési hőmérséklettartománya -40 ... +125 °C.

Az új dióda az LT4363 típusszámú, túlfeszültség-elnyomóval kombináltan robusztus front-end védelmet nyújt túlfeszültség, túláram, illetve fordított polaritás ellen. A napenergia-hasznosító rendszerek számára fontos előny a dióda alacsony működési árama, amely folytán az alkatrész alkalmas arra, hogy kisveszteségű útvonalat biztosítson a napelem terheléstől való leválasztására.

Az LTC4359 egy külső, n-csatornás MOSFET-et vezérel, így látja el egy kis nyitóirányú feszültségű dióda funkcióját. Ez a megoldás egy kisebb veszteségű útvonalat valósít meg egy Schottky-diódához képest, és nagyteljesítményű alkalmazásokban nagyobb hatásfokú működést valósít meg, az értékes kártyahely megtakarítása mellett, mivel kisebb a hűtéssel szemben támasztott követelmény. Az LTC4359 a MOSFET-en keresztüli, nyitóirányú feszültségesést vezérli, így biztosít sima, oszcilláció nélküli áramleadást, még kis értékű terhelések esetén is. Amennyiben egy tápforrás kiesik, vagy rövidzárlatba kerül, hasznos a gyors, <1 µs idejű kikapcsolás.

Az LTC4359 egy szimpla, ideális dióda eszköz, amely olyan alkalmazásokban is használható, amelyben több tápegység van párhuzamosan kötve, redundancia biztosítása céljából. Az n+1 konfigurációs redundáns rendszerekben egy további tápegység biztosít védelmet a rendszer számára olyan esetekre, amikor egy tápegység kiesik a rendszerből. Az LTC4359 kiegészíthető tároló kondenzátorral is, így a bemeneti teljesítmény kiesése esetén a tápfeszültség a kiesés idejére is fenntartható. Ez lehetővé teszi a folyamatos rendszerüzemet, újraindítás nélkül.

Az LTC4359 kompatibilis a kereskedelmi, ipari, és járműelektronikai működési hőmérséklettartományokkal, és 2×3 mm-es, 6-vezetékes DFN, vagy 8-vezetékes MSOP tokozással szállítja őket a gyártó.

A Linear Technology honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény