FőoldalRendszerintegrátorKörnyezetbarát és megbízható tartalékenergia-ellátással üzemelő sportaréna
2020. április 26., vasárnap ::

Környezetbarát és megbízható tartalékenergia-ellátással üzemelő sportaréna

Norvégia egyik legismertebb sportarénája, a Bislett stadion ad otthont az évenként megrendezésre kerü-lő ExxonMobil Bislett Games nemzetközi atlétikai rendezvénynek. Az arénába az Eaton xStorage Buildings energiatároló rendszerét telepítették, hogy környezetbarát módon legyenek képesek kezelni a kiugró hálózati terheléseket, okosabban tudják felhasználni a megtermelt napenergiát és biztosítani tudják a stadion megbízható tartalékenergia-ellátását

Az első ilyen megoldás Norvégiában

Norvégiában napjainkban reneszánszát éli a villamosenergia. A 2019-ben eladott új személyautók majdnem fele elektromos meghajtású autó. A napelemek száma és az általuk termelt villamosenergia mennyisége is nagy mértékben növekedett. A napenergia teljes kumulált kapacitása 68 megawatt csúcsteljesítményt (MWp) tett ki 2018-ban, ami 2017-hez képest 52%-os növekedést jelent. Tekintettel az áramtermelés és -fogyasztás hatalmas változására Norvégiában, elengedhetetlenné vált a stadion számára, hogy a lehető leghatékonyabb energiagazdálkodási megoldást alkalmazza. A stadion vezetése úgy döntött, hogy beruház egy energiatároló rendszerbe, amely lehetővé teszi számukra az energiafogyasztásuk kézben tartását.

2018 nyarán 1100 négyzetméternyi szolár panelt szereltek a Bislett stadion tetőszerkezetére, amelyek évente 150 000 kWh termelésére képesek. Ezt követően telepítették az Eaton xStorage Buildings energiatároló rendszerét, amely egy 100 kW-os inverterből és három akkuszekrényből áll, melyek összesen harminc darab Eaton akkupakkot tartalmaznak, melyek Nissan LEAF járművekből származó újrahasznosított Li-ion akkumulátorcellákból épülnek fel. Ez az energiatároló rendszer skálázható is, a jövőbeni növekvő igények kielégítése céljából.

A projekttel kapcsolatban Eli Grimsby, a Bislett Stadiont üzemeltető, kulturális és sport létesítményekért felelős önkormányzati tulajdonú vállalkozás igazgatója így nyilatkozott: „Szeretnénk elősegíteni, hogy Norvégiában elterjedjenek a környezetbarát megoldások a sportlétesítmények körében. A Bislett stadion energiatároló rendszere lehetővé teszi számunkra, hogy jobban kihasználhassuk a napenergiát és csökkentsük energiaköltségeinket.”

Jon Helsingeng, az Eaton Norway értékesítési igazgatója hozzátette: „A napelemek és az Eaton xStorage Building energiatároló rendszerének kombinációja lehetővé teszi a stadion számára, hogy saját kezükbe vegyék a fogyasztási csúcsok kiegyenlítését, így kevésbé függjenek a hálózati villamosenergia-ellátástól. Ennek előnyeit nem csak a sportlétesítmény, de a környékén élők is kihasználhatják. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy támogathatjuk a stadiont jövőképük, egy zöldebb környezet megvalósításában.”

Az Eaton honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény