FőoldalKonstruktőrKombinált optikai szenzor a Maxim-tól
2012. január 25., szerda ::

Kombinált optikai szenzor a Maxim-tól

A Maxim Integrated Products bemutatta MAX44000 típusszámú, digitális környezetifény- és infravörös közelségérzékelő áramkörét, amely az emberi szemhez hasonlóan érzékeli a fényt

A cég saját fejlesztésű, BiCMOS technológiájával fejlesztett IC három optikai szenzort, két A/D-átalakítót, és digitális feldolgozó áramköri részt integrált egyetlen, 2×2×0,6 mm méretű, 6-kivezetésű tokozásban. Ekkora integráltság rengeteg helymegtakarítást jelent, amely mellett a kiváló fényérzékelési teljesítményről sem kell lemondani.

A MAX44000 fogyasztása rendkívül alacsony: a környezetifény-érzékelő engedélyezett állapotában 5 µA, a környezetifény- és közelségérzékelő engedélyezett állapotában pedig mindössze 7 µA az áramkör energiaigénye. A MAX44000 ideális választás érintőkijelzős termékekhez (pl. okostelefonok), különféle hordozható termékekhez, ipari szenzorokhoz, jelenlét-érzékelő berendezésekhez.

Az érintőkijelzős okostelefonok tulajdonosai számára már nyilvánvaló, hogy amikor a felhasználó a füléhez emeli a készüléket, az érintésérzékenységet ki kell kapcsolni a szándékolatlan funkcióaktiválás elkerülése végett. Ennek fényében nyilvánvaló, hogy közelségérzékelő szenzorra mindenképpen szükség van egy ilyen készüléknél. Amint a megfelelő jelet megkapja ez az áramkör egy front-enden keresztül egy A/D-átalakítóhoz jut el, az infravörös elnyomásnak köszönhetően pedig infravörös sugárzással terhelt környezetben is működőképes ez a megoldás, fokozva a megbízhatóságot.

A fényérzékelő szenzorrész tekintetében is élen járó a Maxim megoldása, hiszen a hagyományos fényszenzorokat az infravörös és ultraibolya sugárzás megtévesztheti. A cég BiCMOS technológiája azonban lehetővé teszi, hogy két fotódiódát és egy optikai szűrőt integráljanak a parányi áramkörbe, így az UV és infravörös fény elnyomása is megoldott. A MAX44000 optikai válasza és reakcióképessége nagyon hasonló az emberi szeméhez.

A Maxim Integrated Products honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény