FőoldalKonstruktőrIntelligens mérőórás alkalmazásokhoz fejlesztett mikrokontrollerek
2011. november 23., szerda ::

Intelligens mérőórás alkalmazásokhoz fejlesztett mikrokontrollerek

A Renesas Electronics Europe bemutatta RX210 és RX630 típusnevű mikrokontrollereit, amelyeket az intelligens mérőórás rendszerek következő generációi számára fejlesztett egy rugalmas és skálázható termékként. Az RX210 és RX630 mikrokontrollerek a Renesas nagy teljesítményű, 32-bites RX CPU-magja köré épülnek

Az új RX210 és RX630 termékcsaládokat két, MONOS flash processzor alapján fejlesztették ki, így képes a vállalat különféle szolgáltatású eszközöket kínálni az intelligens mérőórás alkalmazások fejlesztői számára. A két, egymással kompatibilis család lehetővé teszi a fejlesztők számára az optimális mikrokontroller kiválasztását, valamint a szoftverkódok újrafelhasználhatóságát is bizonyos mértékig.

Az RX210 órajele 3,3 V feszültségen max. 50 MHz, ám 1,62 V-on is elérhető a 20 MHz-es működés a flash memória programozhatóságának és törölhetőségének megtartásával - ez jól jön a backup telepes alkalmazások fejlesztőinek. Az RX210 jelenleg max. 512 KiB integrált flash memóriát, 100 ezer írási/törlési ciklus élettartamú, 8 KiB adat flasht tartalmaz, valamint támogatja a háttérben történő programozást és írást is. Az akár 64 KiB integrált SRAM-os a jövőben 1 MiB flash memóriával szerelt RX210-ek megjelenésére is lehet számítani.

Az RX210 számos olyan funkciót tartalmaz, amely az intelligens mérőórás rendszerekhez jönnek jól. Ezek között automatikus kalibrációs, valósidejű óra és naptár (RTCC), riasztás és bolygatási kísérletnaplózás szerepelnek. Az 1 µs-os, 12-bites A/D-átalakító sem hiányzik, a további funkciók között pedig max. kilenc soros interfész (I2C és SPI), közvetlen memóriahozzáférés-vezérlő, adatátvitel-vezérlő, eseményvezérlő is szerepelnek, amelyek alacsony szintű feladatok igen hatékony ellátására alkalmasak.

A 100 MHz-es RX630 tartalmaz integrált lebegőpontos egységet is, és többféle tokozási- és memóriaopcióval érhető el: a tokozás tekintetében 64 ... 176 kivezetésű változatok közül lehet választani, memóriából akár 2 MiB flash, 32 KiB adatflash, 128 KiB SRAM kerülhet a mikrokontrollerekbe. Az RX630 bizonyos változatai kivezetés-kiosztásuk tekintetében kompatibilisek az RX210 családdal.

Az RX630 tartalmazza ugyanazokat a szolgáltatások, mint az RX210, amelyekhez fontos kiegészítések tartoznak. Az RX630 ennek jegyében akár 13 soros interfészt (további négy I2C és három SPI), 21-csatornás, 12-bites A/D-átalakítót, valamint egy 8-csatornás, 10-bites A/D-átalakítót kínál. Az intelligens mérőórás rendszerek szempontjából fontos lehet, hogy a CAN és USB interfészek is opcionálisan elérhetők.

Az RX210 és RX630 egyaránt kínál több, integrált, hardveres és szoftveres védelmi funkciót is, így két watchdog időzítőt (az egyikhez dedikált oszcillátor is jár), a flash memória integritását kézben tartó CRC-számítót, órajelhiba-figyelést stb. Mindkét családot támogatja teljes C-fordítócsomag, kedvező árú fejlesztőkártyák, és természetesen az E1 in-circuit hibavadász is. Az RX630 családot ezen felül a nagy teljesítményű, E20 in-circuit hibavadász is támogatja.

A Renesas Electronics Europe honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény