FőoldalKonstruktőrTeljes értékű, vezeték nélküli megoldás energiabegyűjtési alkalmazásokra
2011. augusztus 03., szerda ::

Teljes értékű, vezeték nélküli megoldás energiabegyűjtési alkalmazásokra

A Silicon Laboratories bejelentette az állításuk szerint a világ legjobb energiahatékonyságú, vezeték nélküli szenzor-csomópont termékét, amelyet napenergia-alapú energiabegyűjtési rendszerek fejlesztői figyelmébe ajánlanak. A kulcsrakész energiabegyűjtési rendszer referenciaterve lehetővé teszi önfenntartó, rendkívül alacsony energiaigényű, vezeték nélküli szenzorhálózatok fejlesztését ház- és épületautomatizálási, biztonságtechnikai, ipari vezérlési, egészségügyi, eszköz nyomonkövetési, mezőgazdasági és egyéb, infrastruktúra megoldásokban

Valamennyi piacelemző egyetért abban, hogy az energiabegyűjtési megoldások piaca exponenciális ütemű fejlődésen megy keresztül ebben az évtizedben. Az IDTechEx előrejelzése szerint 2019-ig több tíz milliárd ilyen eszközt szállítanak le majd megrendelőiknek a gyártók, amely húszszoros növekedés a 2009-es 500 millió darabról. Bár begyűjtött energiáról üzemelő rendszerek egy ideje már elérhetők a kereskedelmi forgalomban, a rendkívül szerény energiaháztartási lehetőségek miatt a vezeték nélküli szenzorok implementálása komoly gondot okozott a fejlesztőknek. A Silicon Labs-nál úgy oldották meg ezt a problémát, hogy az Si10xx sorozatú, vezeték nélküli kommunikációra képes mikrokontroller-családból fejlesztettek ki vezeték nélküli energiabegyűjtő rendszert. Az Si10xx MCU-k a világ legjobb energiahatékonyságú, egychipes, vezeték nélküli kommunikációs technológiákat ismerő termékei, amelyek rendkívül alacsony energiaszinteken is képesek vezeték nélküli vezérlésre és interfészfunkciók ellátására.

A környezetbarát és gyakorlatilag végtelen működési időt kínáló, begyűjtött energia költséghatékony és kényelmes alternatívája a telepeknek a vezeték nélküli szenzoros rendszerekben. Az elemek és akkumulátorok költségesek és körülményesen cserélhetők lehetnek, különösen nagy kiterjedésű szenzorhálózatoknál, ennek tetejében pedig még megbízhatatlanokká is válhatnak extrém hőmérsékleti viszonyok mellett. A vezeték nélküli szenzorrendszerekben mindezek ellenére gyakran használnak telepeket, hiszen a hálózati tápellátás nem oldható meg az elvárásoknak megfelelően. Az energiabegyűjtés ezeknél az alkalmazásoknál kiváló alternatívát jelent, hiszen mentesít e nehézséget okozó kötelezettségek alól, és sokkal környezetbarátabb is egyben.

A Silicon Labs energiabegyűjtési referenciaterve kiterjed a vezeték nélküli hálózathoz és USB-hez kötődő szoftverekre, komplett áramköri tervre rádiófrekvenciás layouttal, anyaglistára, áramköri rajzokra, Gerber fájlokra. A referenciaterv az alábbi három, fő komponensből tevődik össze:

  • egy napenergiával üzemelő, vezeték nélküli szenzor-csomópontból, amely hőmérsékletet, beesőfény-erősséget, töltésszintet mér az integrált Si10xx sorozatú MCU támogatásával, majd az adatokat vezeték nélküli kommunikációval küldi tovább a vékonyfilm-alapú telepben tárolt, begyűjtött energiából táplálkozva,
  • egy vezeték nélküli USB adapterből, amely a vezeték nélküli szenzor-csomópontot egy PC-vel köti össze a szenzoradatok megjelenítése végett. Az adapter a Silicon Labs Si4431 EZRadioPRO adóvevőjén alapul, amely mikrokontrollere USB-HID szoftvert és EZMac vezeték nélküli szoftver stacket futtat, valamint,
  • egy vezeték nélküli szenzorhálózati grafikus felhasználói interfészből, amely akár négy szenzor-csomópont adatait is képes egyszerűen, szemléletesen megjeleníteni.

A referenciatervben helyet kapott, vékonyfilm-alapú akkumulátor kapacitása 0,7 mAh. Közvetlen napsütésben a telep újratöltéséhez két óra idő szükséges, a szenzor-csomópont pedig alvó állapotban 7 ezer óráig tartja meg a töltést. Ha folyamatos adó üzemmódban van a szenzor, szünet nélkül kb. három órán keresztül képes működni, azonban úgy alkották meg, hogy folyamatosan újratöltse magát egy olyan szinten, amely meggátolja a vékonyfilmes telep teljes kisülését. A Silicon Labs energiabegyűjtési referenciaterve többféle energiaforrással kompatibilis. Az integrált bypass csatlakozó lehetővé teszi a napelem-cella kiiktatását a rendszerből, és más energiaforrások beiktatását (pl. piezoelektromos, termikus, rádiófrekvenciás).

A Silicon Laboratories honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény