FőoldalKonstruktőrNagyfeszültségű LED-ek retrofit alkalmazásokra
2011. április 05., kedd ::

Nagyfeszültségű LED-ek retrofit alkalmazásokra

Az Everlight Electronics vállalat legújabb, nagyfeszültségű LED-termékeit retrofit világítástechnikai alkalmazásokhoz fejlesztette ki, amelyek lényege, hogy a már kiépített világítástechnikai rendszereket szilárdtest-alapúvá lehet velük átalakítani. Az Everlight HiVo LED-sorozatban 1, 2, ill. 4 W teljesítményű tagok találhatók, melyekben a LED(-ek) fényteljesítménye 80/100 lumen a 48...55 VDC feszültségtartományban, 3000 / 5700 K színhőmérséklettel

A 2 W teljesítményű termékben két LED-chip van sorba kötve, a modul fényteljesítménye így 140 lumen 2700 K színhőmérsékleten, a 95 ... 111 VDC feszültségtartományban. A 4-chipes LED-modul 275 /375 lumen fényteljesítményű 3000 / 5700 K színhőmérsékleten, és elérhető az észak-amerikai és ázsiai piacokra jellemző 95 ... 111 VDC, valamint az európai piacokra jellemző 190 ... 220 VDC működési feszültségtartománnyal is. Az 1 W-os HiVo LED-eket 3,5×3,5 mm, a 2, ill. 4 W-osakat 6,0×6,0 mm méretű, kerámiaanyagú tokozásba szerelik.
Tervezéskor fontos tudni, hogy minél közelebb van a HiVo LED feszültsége az elektromos hálózati feszültség négyzetes középértékéhez, annál kevesebb alkatrészből lehet megoldani a LED-ek meghajtását. Ez azt jelenti, hogy ha a HiVo LED-eket integrált LED-lámpába szerelik, nincs szükség komplex meghajtó áramkörre, mindössze hidas egyenirányító, ellenállás és kondenzátor kell az alap-, üzemszerű működtetéshez. Az így megtakarított alkatrészekkel nemcsak olcsóbb lehet a teljes konstrukció, de hűtésre is több hely áll rendelkezésre. A néha sérülékeny meghajtó áramkör elmaradása és a kedvezőbb termikus méretezési lehetőségek miatt a LED-es világítótestek élettartama hosszabb lehet. A kisebb helyigény miatt a HiVo LED-ek könnyedén beültethetők igen kisméretű burás világítótestekbe is, pl. mr11 vagy néhány mr16.

Az Everlight honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény