FőoldalKonstruktőrFénnyel működő processzor – feltörhetetlen?
2024. február 21., szerda ::

Fénnyel működő processzor – feltörhetetlen?

Mivel nincs behatolási pontja, ezért feltörhetetlennek gondolják.

nader engheta mod

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói elektromos jelek helyett fénnyel működő processzort fejlesztettek ki. Állításuk szerint feltörhetetlen és jóval kevesebb energiát fogyaszt, mint a jelenlegi chipek.

Az egyre nagyobb szuperszámítógépek még ma is az 1960-as években meghatározott elvekre épülnek. (Mint arról az Elektronet nyomtatott folyóirat hasábjain cikksorozatunkban részletesen tájékoztattunk, komoly eredményeket értek el a kvantumszámítógépek fejlesztésében, azonban elég messze vagyunk attól, hogy ezeket általánosan is lehessen használni.) A mesterséges intelligencia azonban egyre nagyobb számítási kapacitást igényel, ami a most használatos kapcsolástechnika esetében csak óriási energiafelhasználással biztosítható. E hátrányok kiküszöbölése érdekében Nader Enghata, a Pennsylvaniai Egyetem tudósa és csapata egy teljesen újfajta processzor kifejlesztésébe kezdett.

A kutatók olyan processzort akartak építeni, ami képes vektor-mátrix szorzást végezni, ami elengedhetetlenül szükséges a neurális hálózatok fejlesztésére és működtetése során. E műveletsorhoz jelenleg grafikus processzorokat használnak. A szakemberek olyan szilícium-fotonikus (silicon-photonic, SiPh) chipet terveztek, amely képes a fény segítségével matematikai számításokat végezni. A team a munkájuk eredményéről a Nature Photonics című tudományos lapban számoltak be. Állításuk szerint ez a világ leggyorsabb adatátviteli eszköze, a benne felhasznált szilícium biztosítja a skálázhatóságot. A kísérleti példányok 2x2 és 3x3 mátrixok kezelésére alkalmasak, tervezési fázisban van egy 10x10-es darab is.

A chipben a fény csak egy adott irányban képes terjedni. Mivel az egység több számítást is tud végezni egyszerre, így nincs szükség arra, hogy az adatokat a memóriában tárolják, ezért a processzor gyakorlatilag feltörhetetlen, hiszen nincs extra behatolási pontja.

Forrás: www.eurekalert.org
Kép: www.eurekalert.org (Felice Macera)

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény