FőoldalKonstruktőrNemsokára fellőhetik az első kozmikus félvezetőgyárat
2023. október 07., szombat ::

Nemsokára fellőhetik az első kozmikus félvezetőgyárat

A ForgeStar-1 még nem tudja a Földre visszahozni az anyagokat, de utódja már erre is képes lesz.

Idén januárban a nagy kár érte a walesi Space Forge céget. Ugyanis a Virgin Orbit LauncherOne rakétája a második fokozat indítása után letért pályájáról és az óceánban csapódott, fedélzetén a magával szállított rakományokkal, köztük a Space Forge űreszközével együtt. A cég azt az űrbeli egységet tervezte a misszió során az űrbe küldeni, amellyel a mikrogravitációs körülmények közötti gyártás lehetőségeit és életképességét bizonyították volna, azonban a kudarc miatt el kellett halasztaniuk a demonstrációt.

A space.com híre szerint azonban még 2023 végén, legkésőbb 2024 elején sor kerülhet a következő űreszköz indítására. Ez nem a nagy-britanniai Cornwallból, hanem az Egyesült Államokból startol majd, ahol a Space Forge egyébként is egyre jobban növeli a jelenlétét. A ForgeStar-1 műholdak egy részét itt tervezik elkészíteni és több amerikai céggel is szerződést kötöttek a jövőbeli együttműködés céljából. Egy szeptemberi megállapodás szerint a Northrop Grumman lesz az egyik első vállalat, amely a leendő űrbeli félvezetőkből részesül. A Space Forge űreszközeiben a földi körülmények között létrehozott félvezetőknél sokkal hatékonyabb félvezetők készülhetnek, valamint mezőgazdasági kísérletek, gyógyszerészeti kutatások és ötvözetek előállítására is nyílik lehetőség.

A ForgeStar-1 első példánya még csak demonstrációs céllal készül az űrbe, hogy segítségével felmérjék a gyártási folyamatok működésével kapcsolatos lehetőségeket és esetleges problémákat. Sajnos nem lesz képes visszahozni az elkészült anyagokat Földre, mivel a légkörbe való belépés extrém körülményei megsemmisítenék, ezért valódi űrgyárnak még nem lehet majd nevezni. A termékek visszaszállítását is megoldó műhold valószínűleg két éven belül működésbe léphet. Addig is a ForgeStar-1 a benne zajló folyamatokról adatokat gyűjt, amelyet a kutatók a gyártás vizsgálatára használhatnak.

Forrás: www.space.com
Kép: https://www.spaceforge.co.uk

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény