FőoldalGyártósorAz „Innováció ünnepe”
2015. december 08., kedd ::

Az „Innováció ünnepe”

Az idén 40 éves müncheni Productronica kiállítás mindig is a fejlesztések mérföldkövének számított, amelyhez az újdonságok bemutatását időzítették. Az elektronikai technológia e nemzetközi seregszemléje a mai internetes világban is megkerülhetetlen eseménye a szakmának, ahol mindenki ott van, aki számít. Az Ersa a világ egyik vezető forrasztóeszköz-gyártója, amely mind közül a legszélesebb termékskálával rendelkezik, kiállítását ezúttal „Festival of Innovations” névvel illette – és teljes joggal...

Az Ersa VERSAFLOW 4/55 szelektív forrasztógéppel az Ersa bemutatta, hol tart ma a technológia a szelektív forrasztás terén. A világelsőnek számító berendezés az újgenerációs ERSASOFT 5.0 jelű, 24"-os érintőképernyőn megjelenített, 3D, intuitív kezelőfelülettel irányítható.

Az innováció már a gép bemeneténél kezdődik. Ha egy gyűjtőpanel valamelyik áramköri lapja nincs, vagy helytelenül van beültetve, azt a rendszer felismeri, és kihagyja a forrasztási folyamatból.

1. ábra. A kiállításon az Ersa IMAGESOFT Augmented-Reality-Tool szoftver a gép burkolatának kinyitása nélkül is láthatóvá tette a szerkezeteket egy tableten
Kéttégelyes forrasztómodulja – amelyből akár három is beépíthető egy gépbe – egyaránt változtatható egymáshoz képeset y és z irányban (1. ábra). Ez tovább növeli a gép alkalmazásának rugalmasságát: y irányban beállítva a kívánt távolságot, párhuzamos munkavégzés valósítható meg panelbe rendezett áramköri lapokon, míg z irányban mozgatva a tégelyek felváltva más-más paraméterekkel, fúvókákkal működhetnek. Az éppen nem használatos fúvóka 60 mm-rel süllyeszthető a munkaszint alá, így lehetővé teszi a forrasztást igen magas alkatrészek között is. A fúvókák állítása programból, emberi beavatkozás nélkül történik, és akár a vegyesen a gépbe kerülő, különféle gyártmányoknál is más-más lehet. A gyártmány felismeréséhez valamennyi, az iparban alkalmazott azonosítómódszer használható. A maximális panelméret 508×508 mm. A gép felszerelhető több, akár 4 folyasztószer-felhordó fejjel is, az elő­fűtés hatékonysága szabályozott ventilátorokkal működtetett, 100%-osan konvekciós felső egységekkel növelhető.

A forrasztófúvóka nedvesíthetőségét beépített kamera felügyeli, és ha szükséges, működésbe hozza a felületet tisztító, aktiváló rendszert. Ugyancsak automatikusan ellen­őrzi, és ha kell, korrigálja a hullámmagasságot. A rendszer méri, és azonos szinten tartja a fúvóka körüli nitrogénatmoszféra maradék oxigénszintjét. Mindezek a legmagasabb, legegyenletesebb forrasztási minőség elérését szolgálják.

A nyomonkövethetőség követelményeit továbbfejlesztett adatrögzítő és -kezelő rendszer szolgálja ZVEI protokollon, illetve MES-rendszeren keresztül.

2. ábra. Az Ersa Ecocell szelektív forrasztógép előtt az Ersa Roboplace robot illeszti helyére az alkatrészeket
Az Ersa ROBOPLACE alkatrész-beültető robot (2. ábra) kis és közepes sorozatnagyság esetén biztosítja furatszerelt alkatrészek pontos, tévesztésmentes elhelyezését az áramköri lapokon szelektív forrasztás előtt. Ideális csatlakozók, kondenzátorok, tekercsek, speciális alkatrészek beültetéséhez. Az alkatrészek mátrixtálcán, hordozószalagon, vagy más szabályos módon kiszerelve kínálhatók fel.

A robot nem az operátort helyettesíti, csupán mentesíti őt a monoton, gépies munka alól, felszabadítva idejét és energiáját magasabb szintű felügyeleti, kezelői feladatokhoz.

Az Ersa az ABB YuMI™ robottechnológiáját választotta céljaihoz. A kétkaros robot két független rendszer, függetlenül programozható és mozgatható, más-más felvevőfejjel látható el. Nem szükséges körbekeríteni, érintésre megáll, nem okoz sérülést.

Az Ersa VOIDLESS technológia teljesen új gondolat megvalósítása. A kiállításon egy Ersa Hotflow 3/20 gépbe integrálva mutatkozott be, a világon elsőként, az inline gázzárvány-mentesítő berendezés.

A gázzárványok (voidok) jelenléte a forrasztásban elkerülhetetlen. Alkatrészgyártásban a jelenség csökkentésére vákuumforrasztást alkalmaznak, ami az áramköri lapok összeszerelésénél gazdaságosan nem használható. A folyasztószer lebomlásából, a panel, az alkatrészek és a légkör páratartalmából és más forrásokból kialakuló gázzárványok a folyamat velejárói. Mennyiségüket a forrasztópaszta folyasztószer-közegének összetétele, a forrasztási paraméterek, az alkatrészek és áramköri lapok gyártási minősége, tárolása és kezelése is befolyásolja.

3. ábra. Az Ersa VOIDLESS-rendszer alkalmazásával 2% alá csökkenthető a gázzárványok aránya a forrasztott kötésben

A szabadalmaztatott Ersa Voidless-rendszer a reflow-kemence megömlesztőzónája után, közvetlenül kerül beépítésre. A berendezés hosszirányú hullámmozgással, mikronos elmozdulásokkal rezgésbe hozza az áramköri lapokat. A rezgések nem okoznak károsodást a szerkezeti egységekben, de a vibráció mintegy „kisöpri” a gázzárványokat a még olvadáspont feletti folyékony forraszból (3. ábra). A gázzárványok részaránya a forraszban így 2% alá csökkenthető (a röntgenárnyék területében mérve). Az eredmény a hőelvezető felületek hatékonyságának növelése terén felbecsülhetetlen.

4. ábra. Piezoeletromos szerkezet hozza rezgésbe a megömlesztés alatt az áramköri lapot az Ersa HR600/2 rework-berendezésen, hogy „kisöpörje” a gázzárványokat
Kiállítottak egy Ersa HR600/2 rework-állomást is Ersa VOIDLESS berendezéssel felszerelve (4. ábra). A piezokristályos frekvenciagenerátor longitudinális hullámai a forrasztás alatt rezgésben tartják a munkadarabot, és a reflow-kemencéhez hasonlóan a megmaradó gázzárványok mennyisége 2% alatt lesz.

5. ábra. Egy gép alapterületét foglalja el az Ersa Versaprint 3D-SPI berendezés, de stencilnyomtató és 3D forraszpaszta-vizsgáló is egyben
Az Ersa VERSAPRINT 3D-SPI stencilnyomtató (5. ábra) az eddigi 2D ellenőrzés helyett már 100%-os 3D leképezést végez, és nemcsak a forraszpasztával fedett területnek, hanem a lenyomat magasságának és térfogatának megállapítására is képes. A mérés lézerszkennelésen és háromszögelésen alapul. Lényeges előnye, hogy a forraszpaszta-lenyomat ellenőrzése a nyomtatóval azonos házban történik, így sokkal kisebb gépalapterületet igényel. A 3D vizsgálat ugyanazzal a kamerával történik, mint amely a stencil és az áramköri lap egymáshoz viszonyított helyzetét felügyeli. A rendszer felismeri a hibák lehetőségét, mielőtt azok megtörténnének, automatikusan szabályozza a nyomtató beállításait a nyomtatási eredmény függvényében, ezzel stabil, kiemelkedő nyomtatási eredményt biztosít.

Két új Ersa rework-állomás is bemutatkozott a Productronicán:

6. ábra. Egyszerű beállíthatóság, nagy teljesítmény, kedvező ár jellemzi az új Ersa HR200 rework-állomást
Az Ersa HR200 nagy teljesítményű, de olcsó rework-megoldást kínál a nem túlzottan kényes felületszerelt ki- és beforrasztási feladatokra, látszó és rejtett forrasztási pontú alkatrészekhez. 30×30 mm-es méretig BGA-k, QFP-k, PoP-k, BTC-k, LED-ek és hasonlók cseréjét végezhetjük vele. A vállaltan egyszerű berendezéshez szoftver és automatikus szabályozás nem tartozik, és ez lényegesen olcsóbbá teszi. A felső oldalról 400 W-os hibrid rendszerű, infravörös sugárzással kombinált, meleg levegős fej végzi a felmelegítést, alulról 800 W-os infravörös fűtőlap biztosít általános előmelegítést az áramköri lapnak (6. ábra).

7. ábra. Kompakt méretű, de nagy tudású, félautomata rework-berendezés az Ersa HR550
Az Ersa HR550 teljesen új fejlesztésű berendezés (7. ábra), mely professzionális rework-megoldást kínál nagy felbontóképességű kamerával és szoftverrel segített alkatrész-beültetéssel, szoftvervezérlésű forrasztási folyamattal, igényes felhasználóknak. Az egység a hosszú éveken át forgalmazott Ersa IR/PL550 helyébe lép, és az Ersa HR600-nál már jól bevált technológiát alkalmazza kisebb méretben. Természetesen a felső fűtés itt is hibrid rendszerű, 1500 W-os, 70×70 mm-es alkatrészekig alkalmazható. Alul 3 zónás, 2400 W-os, infravörös előfűtést találunk. A forrasztási folyamat vezérlése érintésmentes, és kontakt hőmérsékletmérésen alapul.

Az alkatrész-eltávolítást beépített vákuumképző egység, és vákuumos megfogás segíti.

A berendezésen a szintén jól bevált Dip&Print (forrasztópaszta/folyasztószer felvitelére szolgáló egység) is elhelyezhető.

Nem maradt ki a fejlesztésekből a kézi forrasztás sem:

8. ábra: Az Ersa i-CON 2V forrasztóállomás az új X-Tool Vario vákuumos kiforrasztószerszámmal és az i-Tool forrasztópákával – két eszközzel a csatlakoztatható nyolc közül
Az Ersa i-CON 1V és 2V (8. ábra) a gyártmányválasztékban továbbra is megmaradó, ismert i-CON 1, illetve i-CON 2 állomás továbbfejlesztése. Az intelligens szoftver 8 különböző forrasztóeszköz felismerését és vezérlését teszi lehetővé, típustól függően egy, illetve két csatornán. Az i-CON állomásoknál szokásos i-Tool pákán túl csatlakoztathatók a piacon nagy sikerű Ersa Vario 2 és Vario 4 forrasztóállmásokkal bemutatott új fejlesztésű eszközök, a ChipTool Vario, az X-Tool Vario, de az i-CON 1V, illetve az i-CON 2V néhány korábbi eszközt, mint a ChipTool, X-Tool, MicroTool, TechTool és PowerTool pákákat is képes vezérelni és a korábbinál hatékonyabban alkalmazhatóvá tenni.

Opcionálisan rendelhetők fűtőlap és füst­elszívó berendezés vezérléséhez való interfésszel is.

9. ábra: Az Ersa i-Tool HP forrasztópáka 250 W-os teljesítményével legyőzi a legnagyobb hőelvonást is
Az Ersa i-Tool HP (High Power) új, nagy teljesítményű, 250 W-os forrasztópáka, amely az Ersa Vario 2 és Vario 4 állomásokról vezérelhető (9. ábra). A pákán a csúcsok cserélhetőek, felmelegítése 40 másodpercet vesz igénybe, súlya mindössze 110 g. Teljesítménye folytán alkalmas olyan, nehezen felmelegíthető forrasztási pontok, mint áramvezető sínek, hűtőfelületekhez csatlakozó alkatrész-kivezetések, nagy tömegű tekercsek, transzformátorok kivezetései és hasonlók megforrasztására.

Az újdonságok egy része már rendelhető, néhány a következő hetekben-hónapokban kerül piacra. Részletes tájékoztatást a magyarországi forgalmazótól, a Microsolder Kft.-től kaphatunk.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény